Del

LARS KØRER CORONAAFFALD

Mens resten af samfundet spritter hænder, holder afstand og håber på det bedste, kører Lars Skipper fra Henrik Tofteng a/s i rutefart mellem hovedstadens hospitaler og Amagerforbrænding i sin lastbil lastet med klinisk affald.

Læs efter læs af brugt smittebefængt overtrækstøj, handsker, mundbind, sprøjter osv. fra kampen mod coronavirussen har Lars Skipper kørt på Amagerforbrænding de sidste par måneder. Som chauffør for Henrik Tofteng a/s er han en af de mere anonyme krigere i kampen mod den lumske virus. Og opgaven har ikke været uden omkostninger for ham. Selv om han ikke selv har været smittet. Heldigvis.

- Min kone har KOL, så mens jeg laver det her arbejde, er det slut med at kramme. Jeg kan have smitten på mig, og det ville udsætte hende for alt for stor risiko. Så vi holder afstand. For tiden er det også slut med at grille med vennerne, fortæller Lars Skipper og trækker beklagende på skuldrene.

Lars Skippers arbejdsdag begynder ved to-tiden om natten. Han henter sin røde Renault-lastbil hos firmaet i Brøndby kl. 02.45 og kører så ud på sin første runde til hovedstadens hospitaler. Når bilen er fyldt, går turen til Amager Bakke, hvor læsset ryger direkte i forbrændingen. Tre sådanne ture gennemfører han typisk mandag til fredag.

En historie for sig selv
DANSKE VOGNMÆND møder Lars Skipper på Amager Bakke efter dagens sidste rundtur til regionens hospitaler. Han viser beredvilligt affaldets sidste rejse fra lastrummet i lastbilen til transportbåndet, der fører direkte ind i forbrændingsanlægget. Selv er han naturligvis iført éngangshandsker og mundbind, mens han håndterer de store papkasser med affaldet.

Lastrummet er en historie for sig selv. Det er udviklet, så affaldet skal håndteres mindst muligt af menneskehånd, og ikke mindst er det indrettet, så det passer præcist med afleveringen på hospitalerne og modtagelsen på Amager Bakke.

Affaldet afleveres i store og kraftige papkasser, der passer nøjagtigt ind i lastrummet. Bilen kan have 32-33 af den slags kasser à maksimalt 70 kilo med ad gangen. Kasserne står i to lag. De øverste står på hylder, der kan sænkes og hæves. Ruller på gulvet gør, at Lars Skipper let kan skubbe kasserne ind, når han henter på hospitalerne og direkte ud på transportbåndet, når han læsser af hos forbrændingen.

Fra affaldet forlader hospitalerne, til det ender i brændekammeret på Amager Bakke, håndteres det således kun af én person: Lars Skipper.

- Den der kasse er desinficeret på hospitalet, siger han og peger på et mærke på en af kasserne, inden den får det sidste skub ud på båndet.

Kun én mand i kontakt med affaldet
Henrik Tofteng a/s har haft udbuddet med kørsel af klinisk affald fra Region Hovedstadens hospitaler i fire år. Bilen blev købt og indrettet specielt til udbuddet, fortæller Mikkel Tofteng, salgschef i Henrik Tofteng a/s.

- Førhen blev affaldet kørt i minicontainere til Amagerforbrændingen, hvilket var en god løsning for både hospital og transportør, men sikkerhedsmæssigt uforsvarligt over for Amagerforbrændingens medarbejdere. Ved det seneste udbud kom der en lang række minimumskrav. Blandt andet at bilen skulle have indbygget vejesystem. Man skulle kunne køre kasser i to etager uden at stable dem. Og det hele skulle foregå uden brug af paller osv., siger Mikkel Tofteng, der oplyser, at bilen er så integreret med systemerne hos hhv. hospitaler og forbrændingsanlæg, at den umiddelbart kun kan bruges i denne sammenhæng.
Henrik Tofteng a/s har haft kørslen for Region Hovedstaden i fire år, og skulle firmaet ikke vinde udbuddet næste gang, kan rullerne i bunden af lastrummet dog afmonteres, så bilen kan bruges til almindelige transportopgaver.

Hverdagen så småt på vej tilbage
Modsat hvad man skulle tro, har coronakrisen ikke overbebyrdet Lars Skipper med arbejde.

- Hospitalerne har jo haft skåret ned på deres øvrige aktiviteter for at være parat, hvis epidemien skulle gå amok. Så det har faktisk betydet mindre klinisk affald i marts og det meste af april. Men nu kan jeg mærke, at kasserne er blevet tungere, og det betyder, at hospitalerne så småt er begyndt på deres almindelige opgaver igen, siger Lars Skipper.

Sidste kasse er rullet ud på båndet. Lars Skipper smider éngangshandsker og mundbind på kassen, der forsvinder ind i anlægget. Inden turen går hjemad til Albertslund, skal han forbi Brøndby, hvor lastrummet bliver desinficeret grundigt med 140 grader varm damp. Og han selv får sig et bad og skiftet tøj.

Sådan slutter alle Lars Skippers arbejdsdage.

Læs historien i bladet

DANSKE VOGNMÆND nr. 5 Maj 2020