Del

Kontakt ansvarlig

Søren Büchmann Petersen

Chefkonsulent. Kørselsområderne affald, jord og levende dyr, samt miljø- og klimaspørgsmål generelt. Sekretær for Danaffald

Transport af dyr

DTL står klar med rådgivning og en række nyttige værktøjer til vognmænd, der transporterer dyr.

DTL: Dyretransportører bør kun være ansvarlige for transportdelen

Jobbet som dyretransportør er krævende og ansvarsfuldt.

Det stiller store krav til kvalifikationerne hos vognmanden og chaufføren, som skal sikre, at de mange regler på området overholdes, og at dyrene behandles godt, når de er i chaufførens varetægt i forbindelse med af- og pålæsning samt under selve kørslen.

I Danmark er transportørerne pålagt et stort og tungt ansvar for, at dyrene er transportegnede. Ansvaret omfatter også skavanker, som kan være opstået længe inden transporten, og som ikke har noget med transportøren at gøre.

DTL mener, at dyretransportørernes ansvar skal koncentreres om det, der har med selve transporten at gøre og som det er muligt for chaufføren at kontrollere, mens det alene bør være landmanden, der skal være ansvarlig for dyrenes transportegnethed forud for transporten.

Ansvarfordeling er problematisk
Den nuværende ansvarsfordeling er et problem for de vognmænd, der transporterer dyr, og den urimelige ansvarsfordeling vanskeliggør bl.a. rekruttering og fastholdelse af gode chauffører.

Det betyder, at vognmanden må leve med en konstant risiko for at blive draget til ansvar for forhold, som man som dyretransportør hverken har indflydelse på eller kan kontrollere.

DTL hjælper med at få styr på dokumenterne
DTL har sammensat en mappe, som er lavet til at medbringe i førerhuset. Dermed har du alle relevante dokumenter samlet ét sted. Og det er mere overskueligt i tilfælde af kontrol, både for chaufføren, politiet og dyrelægerne.

Det kan være fx være følgende dokumenter:

  • Bilens registreringsattest og godkendelse til transport af dyr
  • chaufførens kursusbeviser (herunder hans kompetencebevis)
  • virksomhedens autorisation til kørsel med dyr osv.

Mappen er velset og genkendelig ude på vejen, hvor tungvognspoliti og dyrelæger på rejseholdet er glade, når de møder dyretransporter med orden i dokumentationen.

Du kan rekvirere mappen ved henvendelse til DTL Servicekontor og udleveres til DTL Dyrs medlemmer.

Certifikater
Mange leverandør stiller krav til dyretransportørerne om forskellige egenkontroller og certificeringer.

Som medlem af DTL Dyr kan du få hjælp til at ansøge om godkendelse til begge certificeringer, få hjælp til udarbejdelse af egenkontrolprogrammer og vejledning inden kontrolbesøg og audit-kontrol.

Det gælder fx 

  • Dokumentation af vask og desinfektion
  • QS certificering (Baltic Control)
  • Danish Standart (Seeges)

 

Yderligere oplysninger

Myndigheder og regler

Dyretransport reguleres af EU's transportforordning.

I Danmark er Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen myndighed på området.

Find flere oplysninger om regler, kontrol mv. hos Fødevarestyrelsen. LÆS MERE