Klik her for visning af nyheder for årstal og kvartal
Dropper 100.000 bøder til udenlandske køretøjer
På blot fem år har politiet henlagt over 100.000 sager på fartovertrædelser i udenlandske køretøjer. Årsag: Politiet kan ikke finde frem til synderne.
Ulighed for loven i bødeland
Danske myndigheder opgiver ofte at inddrive og opkræve ubetalte bøder og afgifter udskrevet til udenlandske køretøjer. Det skyldes manglende EU-regler, begrænset adgang til oplysninger om køretøjerne og deres ejere og dermed manglende mulighed for at opkræve hos udenlandske skyldnere.
Tid til at afskaffe 11 kilo-reglen
Formand for Specialforeningen for Kurér- og Varebilstransportører (SKV) Dan Olsen er glad for, at det lykkedes at bevare reglerne på varebilsområdet, men han vil af med 11 kilo-reglen. Han mener, det flugter med transportministerens eget ønske om mindre bureaukrati.
Tak for tidlig julegave!
Vi er glade for, at forslaget om at ændre varebilsreglerne faldt på gulvet, selv om det ikke skete uden et par gevaldige hår i suppen, skriver DTL’s direktør Erik Østergaard i lederen på det nye nummer af DANSKE VOGNMÆND.
Broen over rute 26
For godt et år siden kørte en 85 tons tung vindmølletransport forkert og smadrede derefter ind i en bro over rute 26 ved Thisted. Nu vil særtransportører og kommunen have broen væk frem for at reparere den. Men Vejdirektoratet har hidtil slået sig i tøjret.
DTL om varebilstilladelser: Vi er tilfredse og rækker hånden ud
Regeringens beslutning om at bevare tilladelseskravet til godskørsel med varebiler i den kommende finanslov vækker glæde og tilfredshed hos vognmandsbranchen. Men der er samtidig forståelse for behovet for mindre administrativt bøvl også på transportområdet i den kommende finanslov. Derfor rækker DTL ud til et samarbejde om at få kigget på egnede områder, der samtidig tilgodeser den grønne omstilling.
Ny vognmandsgeneration: Behov for en stærk og effektiv håndhævelse af EU’s vejpakke
En større gruppe vognmænd fra den nye generation af transportører i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Tyskland og Frankrig, fremhævede i går i Bruxelles behovet for en mere konsekvent og bedre håndhævelse af EU’s vejpakke.
DTL-direktør genvalgt til international bestyrelsespost
For tredje gang i træk er DTL’s adm. direktør Erik Østergaard blevet valgt til bestyrelsen – kaldet ”Presidential Executive” – i den globale vognmandsorganisation IRU.
Varebiler bag eksplosion i overtrædelse af regler
Indførelsen af varebilsreglerne i 2019 bevirkede en dramatisk stigning i overtrædelse af reglerne i godskørselsloven, viser nye tal fra politiet. Transportministeren står afklædt, mener DTL’s adm. direktør med henvisning til ministerens udsagn om, at reglerne er overflødige.
Katastrofalt at skrotte varebilsregler
Fremfor at fjerne reglerne på varebilområdet burde man skærpe dem, mener Jørgen Ditlev Jacobsen, formand for Dansk Møbeltransport Forening (DMF). Han betegner transportministerens forslag som bindegalt.
Robust planlægning efterlyses
Vi skal til at genopfinde nogle helt nye energiformer og en helt ny energiforsyning og ikke mindst infrastruktur. Men det kommer bare til at tage tid, og det kommer til at kræve enorme investeringer, skriver DTL’s direktør Erik Østergaard i lederen af det nye nummer af DANSKE VOGNMÆND.
Vil stramme kontrol med vejafgift
Transportministeren imødekommer nu DTL efter kritik af lemfældig kontrol af vejafgiften fra 1. januar 2025.
Svenskerne strammer regler for klampning
Mørke udsigter for lastbiler, der klampes på svenske veje. Den tidligere frist for klampning forsvinder nemlig. Godt, mener Sveriges Åkeriföretag (SÅ), som dog udtrykker bekymring over manglende politiressourcer.
Slaget om hjemkørsel er tabt, men krigen om ordnede forhold er vundet
Det er en streg i regningen, at EU-Domstolen har underkendt hjemkørselskravet, men en monumental sejr at vejpakken og dens garanti for ordnede transportforhold består, skriver de nordiske vognmænds repræsentant i Bruxelles.
Danske Nichemedier meldt til politiet
Efter flere henvendelser fra medlemmer, som har modtaget fakturaer for ydelser, de aldrig har modtaget endsige bestilt, har DTL nu meldt virksomheden Danske Nichemedier til politiet.
EU-domstolen har slået søm i omstridt vejpakke
EU-Domstolen har netop afvist alle retssager mod reglerne i EU’s vejpakke, bortset fra forpligtelsen til at returnere køretøjet til etableringslandet hver ottende uge, som er blevet annulleret. DTL og det fælles vejtransportkontor i Bruxelles er tilfredse med udfaldet, der sikrer, at vejpakken som helhed består.
Nye oplysninger modsiger minister om varebilsregler
Transportminister Thomas Danielsen vil afskaffe reglerne om varebilstilladelser fra 1. januar, fordi de ifølge ministeren er overflødige. Oplysninger fra Færdselsstyrelsen giver et helt andet billede. Nu skal ministeren forklare sig i Folketinget.
Transportkøbernes minister
Transportministeren vil med afskaffelsen af varebilsreglerne sikre, at hans navn vil blive husket som transportkøbernes minister, skriver DTL’s direktør Erik Østergaard i lederen af det nye nummer af DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND.
Politiet afviser at undersøge ubetalte p-afgifter
Justitsministeren forklarede før sommeren i Folketinget, at en arbejdsgruppe i Rigspolitiet undersøger, hvordan myndighederne bliver bedre til bl.a. at inddrive ubetalte p-afgifter. Politiet afviser, at p-afgifterne er en del af gruppens arbejde.
Millioner til efteruddannelse samler støv
To gange om året betaler arbejdsgiverne ind til medarbejdernes efteruddannelse. Men det kniber med at sende medarbejderne på kursus og dermed få brugt pengene.
Papirvælde afværget
Vognmænd slipper nu for at skulle medbringe leasingaftaler i køretøjerne. DTL er tilfreds med løsning efter pres for at få omgjort dokumentationskrav.
DTL vandt retssag om afsavnserstatning
DTL trak det længste strå på vegne af en vognmand i en retssag mod Vestjylland Forsikring om afsavnserstatning for en totalskadet trækker.
If har ikke altid ret
Siden DTL's skadeudvalg blev etableret i 2019, er fem skadesager blevet anket. I én sag har klageren fået medhold, og det viser, at skadeudvalget har sin berettigelse.
Chauffører skal alligevel ikke registreres som brugere
Skatteminister Rasmus Stoklund er nu klar med en løsning om registrering af brugere på motorkøretøjer, som ser ud til i fuldt omfang at imødekomme DTL-Danske Vognmænds ønske om helt at undgå registrering af chauffører.
DTL: Regeringen bomber varebilserhvervet tilbage til det Vilde Vesten
Regeringens beslutning om helt at afskaffe krav om tilladelse til godstransport med varebiler vækker harme bredt i branchen og hos DTL – Danske Vognmænd. Inkompetence og utilstrækkelighed hos de kontrollerende myndigheder begrunder, at politikerne nu slipper tømmerne og lader varebilerne køre løs på de danske veje uden det helt nødvendige opsyn, mener varebilsvognmændene og DTL.
Kunderne må til lommerne
Et stort flertal af vognmændene ved endnu ikke, hvordan de skal fakturere deres kunder for vejafgiften fra 1. januar. Det viser en rundspørge blandt medlemmer af DTL – Danske Vognmænd.
Protest mod krav om registrering af chauffører
En samlet branche har nu skrevet til skatteminister Jeppe Bruus (S) og bedt ham aflyse skærpede krav om, at bl.a. lastbilchauffører skal registreres som sekundære brugere af vognmændenes køretøjer. Reglerne bliver administrativt tunge og dyre at efterleve, påpeger branchen.
Bureaukratitis
Med den ene hånd skærper man kravene til virksomhederne om registrering, dokumentation etc. Med den anden hånd fjerner man regler, som skaber ordnede forhold i transportbranchen, skriver DTL’s direktør i lederen i det nye nummer af DANSKE VOGNMÆND.
DTL: Kun udenlandske køretøjer skal omfattes af papirvælde
I Sverige er kun udenlandske køretøjer omfattet af kravet om dokumentation i form af leasingaftaler og ansættelseskontrakter ved kørsel i lejede og leasede køretøjer. DTL opfordrer nu hjemlige myndigheder til at hente inspiration i nabolandet for at lette dokumentationsbyrden for danske vognmænd.
Udsigt til bedre vinterberedskab
Vejdirektoratet har lyttet til kritikken af vinterførebekæmpelsen sidste vinter og vil nu sammen med DTL-Selvkørernetværk etablere en meldetjeneste, så beredskabet kan rykke ud, salte og rydde sne så hurtigt som muligt.
Vognmand: Væk med forbud mod sovekabiner i varebiler
I Danmark er det forbudt at installere sovekabiner i varebiler. Den regel truer nu med at fjerne levebrødet hos varebilvognmand, som lever af lange transporter ud i Europa.
Gennem Norditalien og Østrig med strøm på
Masser af køreglæde med den nye og særdeles velkørende elektriske lastbil Volvo FH Aero Electric.
Skattesænkning kan sætte skub i generationsskifte hos vognmænd
SVM-regeringens sænkning af skatteprocenten for virksomheder, der går i arv, er en god måde at få gang i generationsskifte i tide i vognmandsbranchen. Det mener DTL – Danske Vognmænd, der også er glade for, at virksomhedsejerne fremover får krav på selv at værdisætte deres virksomhed.
DTL: Det offentlige skal være villige til at betale ekstra for grøn transport
Hvis det offentlige ikke vil betale det ekstra, som det koster at vægte klima og miljø ved transportopgaverne, kan man ikke forvente, at andre kunder skal gøre det. Og så kan man heller ikke forvente, at vognmændene skal sætte fart på omstillingen til mere klimavenlig transport. Det mener DTL – Danske Vognmænd, der er tilfreds med, at Klimarådet nu efterlyser et målrettet arbejde for at nedbringe klimaaftrykket fra bl.a. offentlige indkøb.
Vil politikerne egentligt grøn omstilling?
Hvorfor ikke anvende biogas i en overgangsperiode, indtil el-lastbilerne med tilhørende ladeinfrastruktur er til at komme i nærheden af, spørger DTL’s adm. direktør Erik Østergaard sin leder i det nye nummer af DANSKE VOGNMÆND.
Satser på biogas: Arla går mod strømmen
Mejerigiganten Arlas afdeling i Ishøj har anskaffet 17 biogasbiler til distribution af mælk på Sjælland.
NLA-direktør: Sænk regeltempoet
EU-politikerne skal finde svar på usikkerheden om bl.a. ladeinfrastruktur, før vognmændene kan bidrage til den grønne omstilling. Det mener Torsten Laksafoss Holbek, direktør for Nordic Logistics Association (NLA).
Vognmænd ramt på pengepungen
Vognmændene har oplevet økonomisk tilbagegang i 2023 ovenpå rekordår sidste år. Samtidig forventer et flertal faldende investeringer. Det viser DTL’s årlige konjunkturundersøgelse.
Efterlyser løsning på papirvælde
DTL lægger sammen med flere andre organisationer nu pres på myndighederne for at afskaffe krav om dokumentation i form af leasingaftaler og ansættelseskontrakter ved kørsel i lejede og leasede køretøjer.
Pulje til ellastbiler får ben at gå på
Den pulje på 75 mio. kroner, der i dag er udløst af Transportministeriet som en del af støtteordningen til grøn transport får hurtigt ben at gå på. Det vurderer DTL – Danske Vognmænd, der også forudser store praktiske vanskeligheder for vognmændene, når ladestanderne skal installeres. Det vil derfor tillige være nødvendigt at stille lovkrav til elselskaberne.
Nyvalgte medlemmer i DTL’s bestyrelse
Jakob Andreasen, Majbrit Hald Christensen og Carsten Dyreborg blev valgt som nye medlemmer af DTL’s bestyrelse på generalforsamlingen den 25. maj.
EU-debat på DTL's generalforsamling
Grøn omstilling var hovedtemaet, da fire kandidater til Europa-Parlamentet i juni debatterede på DTL's generalforsamling lørdag.
DTL’s direktør: Støtte til grøn omstilling bør tidobles
Støtten til grønne investeringer i den tunge transport batter slet ikke, sagde DTL’s direktør Erik Østergaard i sin beretning til DTL’s generalforsamling.
DTL’s formand: Grøn omstilling er en svær øvelse
Transporterhvervet står i en mere gennemgribende omstilling end nogensinde før, sagde DTL’s formand Martin Danielsen i sin beretning til generalforsamlingen lørdag den 25. maj.
Langt de fleste kommer til at betale den høje vejafgift
Kun et fåtal af lastbiler ender i de ”billige” emissionsklasser. DTL’s Ove Holm godt tilfreds med politisk aftale, der i nogen grad kompenserer for vejafgiften.
Ingen udsigt til ændring af 11 kg-regel
En arbejdsgruppe har på to år ikke fundet en løsning på den omstridte 11 kg-regel på varebilsområdet. Varebils-formand skuffet over dødvande.
Nordmænd presser transportministeren
Den norske transportminister har bedt sin danske kollega Thomas Danielsen (V) redegøre for problemet med miljøzonebøder, hvor norske køretøjer pålægges bøder i modsætning til køretøjer fra en række andre lande. Den danske transportminister mener, at vejafgiften vil rette op på miseren. DTL kalder det ønsketænkning.
Papirvælde frustrerer vognmænd
Nye regler med krav om, at man bl.a. skal medbringe udlejningskøretøjers leje-/leasingkontrakt, bliver mødt med vantro af mange vognmænd. DTL arbejder på at finde en løsning med leasingselskaber og myndigheder.
Næste generation
Sabine Rosing Thunø har rykket teltpælene op på Bornholm for at blive chaufførlærling på Sjælland. Hun elsker chaufførlivet, men har også gjort sig sine tanker om, hvordan det skal hænge sammen med livet som mor til de børn, hun gerne vil have en dag. Vi mødte hende i april på DM i Skills.
Udsigt til kampvalg og EU-debat
For første gang i flere år vil DTL’s generalforsamling byde på kampvalg til bestyrelsen, da der er seks kandidater til de fire ledige pladser.
Transporten på valg
Godt vi har NLA-kontoret i Bruxelles, hvor vi samarbejder med vores norske, svenske, finske, franske og tyske kolleger om at varetage vognmændenes interesser i den europæiske lovmølle, skriver DTL’s adm. direktør Erik Østergaard i sin leder i det nye nummer af DANSKE VOGNMÆND.
DTL på DM i Skills med trafiksikkerhedskampagne for unge
DTL-Danske Vognmænd er repræsenteret med en stand ved DM i Skills i Roskilde den 18.-20. april 2024. DTL stiller nemlig op med trafiksikkerhedskampagnen 'Hop med i førerhuset'. Kampagnen er primært rettet mod unge i alderen 13-16 år, men mange flere kan lære af kampagnens budskab, mener DTL.
DTL: Fornuftig kompensation for belastende dieselafgift
Dieselafgiften hæves med 50 øre pr. liter fra 2025, men en række kompensationer holder relativt set vognmændene skadesløse og giver nogle længe ventede kapacitetsfordele på materiellet. DTL – Danske Vognmænd betegner den nye politiske aftale på transportområdet som fornuftig, selv om man hellere havde været kilometerafgiften foruden.
Lærling: Jeg sover bedre i bilen end derhjemme
DANSKE VOGNMÆND har taget temperaturen på lærlingesituationen blandt medlemmerne. Kun hver fjerde virksomhed har lærepladser, viser rundspørge. Vi har besøgt en af dem, System Transport A/S i Herning.
Transportens fremtidslaboratorium
Amager Ressourcecenter (ARC), der står for affaldsindsamlingen i København, har taget omstillingen til eldrift i én mundfuld med indkøb af 100 ellastbiler.
Regelrod sinker grøn omstilling
Elektriske varebiler er nu ved at være attraktive som alternativer til dieselbiler, men reglerne er ikke fulgt med, og det afholder varebilsvognmænd til at skifte til de elektriske biler.
Nye regler: Skal lastbilen omregistreres?
Med indførelsen af nye vægt- og dimensionsregler fra årsskiftet er mange vognmænd usikre på, hvordan deres køretøjer lever op til de nye krav, og om sikkerheden er i top, forklarer Finn Bjerremand, DTL. Applus+ Bilsyn forklarer de grundlæggende regler.
Alvorlig tvivl om vejafgift i 2025
Transportministeriet kan ikke give svar på branchehenvendelse vedrørende kontroltrykket og håndhævelsen af vejafgiften. Det sår ifølge DTL alvorlig tvivl om kontrol og hånd hævelse af vejafgiften fra 1. januar 2025.
Grus i det grønne maskineri
Indtil videre kan regeringens aktiviteter, når det gælder den grønne omstilling i al almindelighed, vel bedst beskrives om sabelraslen, skriver DTL’s direktør Erik Østergaard i lederen i den nye udgave af DANSKE VOGNMÆND.
Det ukrainske problem
EU-Kommissionen lægger nu op til at revidere aftalen om lempelser for ukrainske transportvirksomheder, der har ført til voldsomme polske protester ved grænsen mellem Ukraine og Polen. NLA har aktivt støttet de østeuropæiske vognmænd i kampen mod social dumping, skriver direktør Torsten Laksafoss Holbek.
Varebilsvognmænd valgte ny formand
Specialforeningen for Kurér og Varebilstransportører fik ny formand på generalforsamlingen i februar.
Affaldsvognmænd udfordret af klimaplan og myndigheder
Klimaplanen for affaldssektoren, der kom i 2020, og den grønne omstilling har sat et præg på affaldslovgivningen og erhvervsudøvelsen i Danmark, der udfordrer de private vognmænd og affaldsindsamleres vilkår. Det var tydeligt på årets generalforsamling i specialforeningen Danaffald, hvor formand Lars Sørensen satte fingeren på flere punkter, som kræver løbende årvågenhed og samarbejdsvilje fra foreningen.
Europa-Parlamentet godkender nordiske vognmænds grænsekrydsninger
Europa-Parlamentet har i dag ved en afstemning godkendt, at bl.a. nordiske vognmænd fortsat kan krydse grænserne mellem de nordiske lande med højere vægte og dimensioner end de gældende i EU. For DTL – Danske Vognmænd er Parlamentets positive holdning afgørende for bevarelsen af den særlige nordiske trafik.
DTL: Klimarådets rapport er famlende og mangelfuld på transportdelen
Klimarådet foreslår i en ny rapport 40 øre lagt oven i hver liter diesel, der i forvejen efter regeringens planer skal hæves med 50 øre. Det vil standse især udenlandske lastbilers ”grænsetankninger” i Danmark og bøde på lastbilernes øvrige skadevirkninger på samfundet, mener rådet. DTL mener, at Klimarådet famler rundt uden for sit område og til gengæld forsømmer at beskrive, hvad der allerede er gjort på transportsiden for at nedbringe CO2-udledningen.
Vognmændene kan man regne med
Vognmændene sørger i hverdagen diskret for, at der er varer på hylderne, affaldsbeholderne er tomme, og folk kan komme frem på vejene, skriver DTL’s direktør Erik Østergaard bl.a. i lederen af det nye nummer af DANSKE VOGNMÆND.
Nu kommer diesel- og benzinfri zoner i byerne
Politisk aftale på Christiansborg åbner for, at kommunerne kan indføre de såkaldte nulemissionszoner. Lastbiler over 12 tons undtages.
Rundspørge: ESG-krav er en administrativ byrde
Store virksomheder skal nu redegøre for deres CO2-belastning. Den forpligtelse ryger videre til underleverandørerne herunder vognmændene, der advarer om, at ESG-rapporteringen er en ny administrativ byrde.
Tusinder af miljøzonebøder er aldrig udstedt
Ifølge miljøminister Magnus Heunicke er det kun halvdelen af miljøzoneovertrædelser blandt udenlandske lastbiler og busser, der registreres og straffes med bøde. Resten slipper ubemærket.
Forlænger aftale trods manglende resultater
Færdselsstyrelsen har forlænget aftalen med EPC trods begrænset succes med at opkræve ubetalte p-afgifter til udenlandske lastbiler. Vi gør status efter tre år.
DTL Kran Blok: Glæde over nye vægte og dimensioner
På DTL Kran-Blok Erfas årsmøde i januar blev de øgede vægte og dimensioner rost.
Vejtransporten springes over i ekspertrapport – nu venter forhandlinger om dieselafgift
Der er flere forklaringer på, at ”Svarer-udvalget” ikke i sin anden delrapport har medtaget sit oprindelige forslag om omlægning af energiafgifterne på brændstoffer til en CO2-afgift. DTL – Danske Vognmænd er enig i udvalgets konklusion om, at vejtransport i rigelig grad har været igennem reducerende tiltag. Så nu afventer i stedet de politiske forhandlinger om en grøn fond og en kompenseret forhøjelse af dieselafgiften.
Rapport: To tons ekstra på de syv-akslede tidligst om to år
Der er god samfundsøkonomi i at forøge vægtgrænsen for syv-akslede vogntog med to tons, men det kan formentligt tidligst ske to år efter en eventuel beslutning. Det fremgår af et endnu ikke offentliggjort rapportudkast fra COWI.
EU bremser miljøzonebøder
Danske myndigheder kan ikke udstede miljøzonebøder til udenlandske køretøjer, fordi EU-regler ikke giver adgang til motorregistre i udlandet. Danmarksdemokraterne: Drop bøder, hvis ikke alle er omfattet af reglerne.
Minister overvejer at droppe p-afgift
Kan vi ikke håndhæve p-afgiftsreglerne, må vi overveje at droppe dem helt, sagde transportminister Thomas Danielsen (V) på en velbesøgt Vognmandens Dag i Herning.
Det er en kold tid
Afsæt de nødvendige midler, så det igen kan betale sig at være en del af vinterberedskabet. Forebyggelse betaler sig, skriver DTL’s direktør Erik Østergaard i lederen i det nye nummer af DANSKE VOGNMÆND.
Vognmandserhvervet er dyrest at omstille
På verdensplan er vognmandserhvervet dyrest at foretage grøn omstilling i, når det kommer til de påkrævede totale investeringer i infrastruktur. Det viser en ny rapport fra World Economic Forum.
Generation Z i lære som chauffører
Det kræver sit at tage unge som transportlærlinge i dag. I forhold til før i tiden er de mere følsomme og kræsne. Lemvig Beton A/S får hjælp til at have transportlærlinge via tæt samarbejde med Uddannelsescenter Holstebro (UCH).
Øgede arealkrav giver store udfordringer for dyretransportører
En ny forordning for dyretransport skal indeholde større arealkrav til dyrene, mener EU-Kommissionen. DTL Dyr ser store økonomiske og klimamæssige udfordringer ved forslaget.
Thortrans A/S har styr på klima og ESG
Hos Thortrans A/S i Randers har man netop lagt sidste hånd på virksomhedens første ESG-rapport.