Del

Den Grønne Transportpris

DTL og Jyske Finans har besluttet at afvikle Den Grønne Transportpris. Beslutningen sker som følge af de skærpede markedsføringsregler på området, der gør det vanskeligt at kommunikere grønne initiativer uden risiko for at overtræde gældende lovgivning.

Efter to prisuddelinger, og med et stærkt kandidatfelt allerede i spil til 2025-udgaven, besluttede DTL og Jyske Finans i efteråret 2024 at afvikle Den Grønne Transportpris.  

Vinderne af prisen har modtaget et særligt vinderlogo, og DTL har i samarbejde med Dansk Erhverv udarbejdet en række anbefalinger til, hvordan logoet og omtalen af prisen fortsat kan anvendes i virksomhedernes markedsføring – i overensstemmelse med de markedsføringsregler, der var gældende på det tidspunkt, materialet blev udsendt. 

Prisen blev uddelt til de nominerede, som ud fra en samlet bedømmelse blev vurderet til at have gennemført de mest omfattende og effektive tiltag til at reducere miljøbelastningen, reducere klimaaftrykket og/eller fremme bæredygtighed. Gerne gennem nytænkning og anvendelse af utraditionelle løsninger. 

Prisen blev uddelt i 2021 og 2023 på Transportmessen i Herning. Forud for processen blev nomineringsbegrundelserne vurderet internt af faglige eksperter i DTL. På baggrund af disse vurderinger blev der udarbejdet en artikel af enten DTL eller Jyske Finans, som dannede grundlag for juryens samlede vurdering af de nominerede. Artiklerne blev offentliggjort enten i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND eller på Jyske Finans’ platform Nye tider. 

De tre bedste blandt de nominerede modtager henholdsvis 25.000 kroner, 15.000 kroner og 10.000 kroner som 1., 2. og 3. præmie.

 

KRITERIER: HVORDAN KOM EN VIRKSOMHED I BETRAGTNING TIL PRISEN? 

Prisen uddeles til de nominerede, som ud fra en samlet bedømmelse vurderes at have gennemført de bedste tiltag, som bidrager til at reducere miljøbelastningen, reducere klimaaftrykket og/eller som fremmer bæredygtighed. Der kan blandt andet lægges vægt på tiltagenes effektivitet og omfang, men også nytænkning og anvendelse af utraditionelle løsninger til at fremme grøn omstilling. 

Ikke-udtømmende eksempler på tiltag, der kan berettige til nominering til Prisen: 

 

  • Differentiering af vognpark mhp. miljø- og klimamæssig optimering ift. reelt behov. 
     
  • Indfasning af nye brændstoftyper/drivmiddel f.eks. overgang til brug af HVO-diesel, biogas og overgang til el-/brintdrift. 
     
  • Investering i miljø- og klimarigtigt materiel (dæk mv.) herunder korrekte specificering af motor/transmission i forhold til størrelsen af vogntoget. 
     
  • Brug af solceller o. lign. til drift at kontorer, vaskehal, containere mv. 
     
  • Brug af solceller til lastbilernes køleelementer. 
     
  • Optimering af kørselsplanlægning med henblik på reduceret brændstofforbrug fx. rute, CO2 udledning i byområde, mindre pres på chauffører, så de kan holde de grønne kørselsmønstre. 
     
  • Uddannelse af chauffører til miljørigtig kørsel. 
     
  • Eco-trimning, dvs. optimering/demontering af overflødigt udvendigt udstyr (lamper, horn mm.) der påvirker vindmodstanden og dermed brændstofforbruget negativt. 
     
  • Udlægning af grønne arealer omkring firmaet mhp. øget biodiversitet, bistader eller andet. 
     
  • Logistik og kunden: Fx samarbejder med kollegaer. 
     
  • Politiske initiativer: Fx gennemførelse af lokale forbedringer af infrastruktur fx adgang for modulvogntog, deltager i den politiske debat, ved at stille op med eksempler fra egen vognmandsvirksomhed og dermed deltage aktivt i debatten lokalt eller på Christiansborg. 
     
  • Indførelse af klimaregnskab og -rapportering 
     
  • Skovrejsning og anden form for certificeret klimakompensation 

 

DEN GRØNNE TRANSPORTPRIS: VINDERE OG JURY

 

Årets jury 2021  

Modtagerne af Den Grønne Transportpris udpeges af en jury på fire medlemmer udpeget af DTL og Jyske Finans. 

  • Thomas Jensen, MF, Transportordfører i Socialdemokratiet. 
  • Rune Grøndahl, Partner i KPMG Acor Tax. 
  • Helle Bjerrum Holm, Miljøkoordinator hos Aalborg Vognmandsforretning A/S. 
  • Finn Bjerremand, Teknisk konsulent hos DTL-Danske Vognmænd. 

 

Årets vinder 2022  

1. pladsen, Arla Foods 

Arla Foods afprøver teknologierne og tager dermed del i den grønne omstilling. De deler ud af deres viden og erfaringer. Og så har Arla mange flere tiltag, end lige det de er nomineret for.  

Med de nye eldrevne lastbiler til transport af mælk i Storkøbenhavn, har Arla taget skridtet videre, og de har gennemtænkt hver en detalje. Det hele er et kredsløb af el, der understøtter de forskellige funktioner, og på taget af kølekassen er der solpaneler. Det er gennemført!  

2. pladsen, HV-transport 

Hos HV-transport har vognmand Poul Jørgensen selv taget valget om at investere i et vogntog, der kan transportere gylle til biogas, hvor den trækkende lastbil kan køre på biogas.  

Det er ikke en ”lige til” investering. Han har valgt at investere i den grønne omstilling, og biogaslastbilen blev også indkøbt i forbindelse med transportopgaven for biogasproducenten i Horsens. Det er et sats, med en tro på at det er vejen frem, for lastbilen kan ikke bare benyttes til andet.  

Poul Jørgensen har delt sin viden og erfaringer og har taget dialogen med forskellige aktører i branchen.  

 

3. pladsen, Anders Bay 

Anders Bay opnår CO2-reduktion gennem kørestil. Vognmanden satser på at køre energirigtigt, et tiltag der kræver meget arbejde, og som indbefatter uddannelse af chaufførerne. Det er et tiltag, der også kan give afkast i forhold til andre drivmidler. Anders Bay har også fokus på faciliteterne i virksomheden, som også indbefatter, at han opsamler regnvand til vask af lastbilerne, og så er der placeret solceller på virksomhedens tag til generering af strøm og varme. Anders Bay har en vognpark på 10 biler, så det er flot, at han bruger penge og tid på at gå forrest i den grønne omstilling. Tiltag der både giver mening på bundlinjen og bidrager til den grønne omstilling.  

 

Årets jury 2023  

Modtagerne af Den Grønne Transportpris udpeges af en jury på seks medlemmer udpeget af DTL og Jyske Finans. 

  • Folketingsmedlem og transportordfører for Socialdemokratiet, Thomas Jensen 
  • Miljøkoordinator hos AVAS, Helle Bjerrum Holm 
  • Teknisk Konsulent hos DTL, Finn Bjerremand 
  • Partner hos KPMG, Rune Grøndahl 
  • CEO hos DTL, Erik Østergaard 
  • Administrerende Direktør hos Green Power Denmark, Kristian Jensen, som i anledning af voteringen blev repræsenteret af Analysechef hos Green Power Denmark, Søren Jakobsen 

 

Årets vinder 2023  

1. pladsen, Frede Andersen & Søn A/S 
Virksomheden arbejder for at lave klimaregnskaber for deres kunder, fordi de også ønsker at spille andre gode på den grønne rejse, de selv er taget på. 
En tydelig miljøpolitik gennemsyrer virksomhedens daglige drift: lige fra reduktion af brændstofforbrug, tomgangskørsel og CO2-udledning - til sortering og genanvendelse af de affaldsmaterialer, de modtager.  

Virksomheden investerer i lastbiler, som kan køre på HVO biodiesel, og så uddanner de deres chauffører i gode og grønne kørselsvaner. Virksomheden spiller dermed på mange forskellige tangenter. 

 
I sidste ende blev dette årsagen til, at netop denne virksomhed løber med årets førsteplads: De arbejder grønt på rigtig mange parametre, de har fokus på fremtiden, og ikke mindst: De har et større grønt aftryk end hos blot dem selv. 

 

2. pladsen, Leif M. Jensen A/S 
Dette års andenplads var oppe at vende mange gange hos juryen. Deres navn blev nævnt igen og igen, og det er der en særlig grund til. Virksomheden har taget et kæmpe skridt i denne grønnere retning i form af at anskaffe sig en el-slamsuger, som de allerførste i Danmark. Det kan forhåbentligt sætte skub i at få endnu flere elektriske slamsugere på vejene. En investering som denne holder mange år ud i fremtiden, og på den måde er det en langvarig investering i bæredygtighed, der også kan forberede dem på emissionszonerne.  

Her rammer de hovedet på sømmet. Udover at slamsugeren er elektrisk, så er den også støjfri, og det bidrager på anden vis også til et bedre miljø. 

 

3. pladsen, Bryde & Sønner A/S. 
På dette års tredjeplads har vi en virksomhed, som har gang i mange grønne tiltag på tværs af virksomheden. Den grønne omstilling er dog ikke ny hos denne virksomhed, da de tilbage i 2015 var tæt på at vinde en grøn pris hos Københavns Kommune. 

De var de første i Danmark, der fik et certifikat på, at deres flyttekasser er lavet af 100% genbrugsmateriale, de har netop investeret i en stor elektrisk varebil med solpaneler på taget, De arbejder med grønne regnskaber, indkøb af elektriske trucks, og meget mere. 

Netop grønne regnskaber giver virksomheden et råt for usødet øjebliksbillede, når det kommer til bl.a. udledning af CO2 - og giver herefter mulighed for at sætte ind flere steder. 

Juryens begrundelse for, at netop denne virksomhed modtager en pris i år, er blandt andet, at virksomheden arbejder så bredt med bæredygtighed, som de gør. De er gået fokuseret ind i en omstilling af flere områder af deres virksomhed, og dét går ikke ubemærket hen.  

 

Læs også