Del

HER KØRER VI PÅ BIODIESEL

Mens klimapaneler, partnerskaber og politikere diskuterer, hvad vi skal gøre for at nedbringe vores CO2-udledning, er nogle virksomheder allerede i fuld gang. DANSKE VOGNMÆND har besøgt én af dem: Opbyggervirksomheden VM Tarm i Vestjylland.

Finsk affald. Fra frituregryder, fra træ­industrien, fra fødevareindustrien. Det kører VM Tarms tre lastbiler på. Eller rettere: vegetabilsk olie (HVO) udvundet af affaldet. Siden årsskiftet har virksom­heden udskiftet dieselen med HVO i den tunge del af vognparken og dermed reduceret CO2-udledningen fra kørsel med bilerne med 90 procent.

VM Tarm producerer tankvognopbyg­ninger og –trailere. Virksomhedens last­bilkørsel består hovedsageligt i at køre tankvogne til maling og de færdige ud til kunderne, og den har således et andet og mindre kørselsbehov end en typisk vognmandsvirksomhed.

VM Tarm har også tjekket eller afprøvet andre brændstofløsninger, senest en CNG-drevet lastbil.

- Elektriske lastbiler er ikke gode nok endnu. Biogasbiler er for dyre og kræver investering i nogle andre lastbiler. HVO er den nemmeste løsning, for det kan vi bare hælde på det materiel, vi har, og der­med opnå en CO2-reduktion på op til 90 procent, siger adm. direktør i VM Tarm, Holger Ross Laurit­sen, der nævner tre grunde til, at virksomheden har valgt at droppe dieselen.

- For det første er der en etisk grund. Vi mener, det er det rigtige at gøre. For det andet kan det være med til at give virksomheden et grønt image, så vi bedre kan tiltrække nye medarbejdere. For det tredje gør vi det for at tiltrække kunder, der vægter bæredygtighed, siger han og bemærker, at den tredje grund endnu ikke er noget VM Tarm har mærket meget til.

Men det skal nok komme.

Læs hele artiklen i det nye nummer af DANSKE VOGNMÆND