Fremadrettet vil kontrollen øge opmærksomheden på, at chaufføren registrerer ”andet arbejde”. Ligeledes forventes det, at politiets tungvognscentre vil øge sit kontrolfokus i vejkontrollen tilsvarende.
Der er ikke tale om nye regler, idet chaufføren i henhold til Køre- og hviletidsforordningens artikel 6, stk. 5, er forpligtet til at registrere andet arbejde. Formålet er at kunne gennemføre effektiv kontrol af køre- og hviletidsområdet samt arbejdstid for mobile arbejdstagere (chauffører og selvstændige vognmænd).
Særligt når chaufføren udfører kørsel, der er undtaget fra køre- og hviletidsbestemmelserne, skal ”undtaget-kørslen” registreres som andet arbejde. Registreringen foretages enten på diagramarket, hvis køretøjet er udstyret med analog fartskriver, eller ved at registrere på førerkortet i takografen.
Anvend altid førerkort i takografen
DTL - Danske Vognmænd anbefaler, at chaufføren altid anvender sit førerkort i takografen, også ved undtaget kørsel. I disse tilfælde trykkes ”out” på takografen, hvorved kørslen automatisk registreres som ”andet arbejde”. Derved undgår chaufføren at skulle efterregistrere aktiviteten manuelt med fare for fejlregistrering.
Færdselsstyrelsen har endvidere oplyst, at såfremt chaufføren har registreret al sin tid i takografen (24/7 registrering af køretid, andet arbejde, rådighedstid og pause/hvil) vil dette i udgangspunktet opfylde kravet til registrering af arbejdstiden.
Den nye praksis træder i kraft d. 21. november 2022, hvilket er samtidig med, at vejledningsperioden for kontrol af arbejdstid udløber.
Yderligere info
Der er mulighed for at stille direkte spørgsmål til Færdselsstyrelsen på DTL's Teknisk Aften-arrangementer som foregår den 2. november i Nørresundby og 15. november i Odense.
Spørgsmål kan stilles til DTL's medlemsservice på tlf. 7015 9500.
Kilde: Færdselsstyrelsen