Del

TEST: LASTBIL I ØJENHØJDE

Det lavt placerede førerhus på Scania L360 giver mange fordele, bl.a. gode ind- og udstigningsforhold for chaufføren samt et glimrende udsyn i bytrafikken.

Når man ser en Scania, hvor det første bogstav i typebetegnelsen er et L, kan man ikke undgå at blive lidt nostalgisk. I gamle dage var det første bogstav i typebetegnelsen på en Scania-Vabis og senere en Scania nemlig altid et L, og det stod selvfølgelig for Lastvagn.

Nu står L-benævnelsen for et chassis med Scanias lavtplacerede førerhus. Denne serie er designet til at køre i byer med meget blandet trafik omkring sig. Det unikke er, at førerpladsen er lavt placeret, og det indvirker både på ind- og udstigningsforholdene og på trafiksikkerheden, fordi chaufføren næsten sidder i øjenhøjde med voksne cyklister. Den lave placering giver sammen med city-ruden i bunden af højre dør et fortrinligt udsyn hele vejen rundt. Samtidig ser det også ud til, at det godt kan finde anvendelse ved kørsel uden for fast vej.

DANSKE VOGNMÆND har haft et fireakslet eksemplar til rådighed for en prøvekørsel under danske forhold.

Rummeligt førerhus
Førerpladsen er rigtig fin. Alt er placeret inden for rækkevidde, og cockpittet er, som vi kender det fra andre Scania-modeller. Gulvet i førerhuset befinder sig 1 m over jorden. Når håndbremsen er trukket, knæler vognen, så gulvet bare er 89 cm over jorden, og med et trinbræt giver det fine ind- og udstigningsforhold.

Inde i førerhuset er pladsen begrænset af, at der skal være plads til motoren, helt som i gamle frembyggede lastvogne. Det er prisen for at konstruere vognen med et så lavt placeret førerhus. Motorkassen fylder en del, men der er den nødvendige plads til føreren og passageren. Toppen af motorkassen kan benyttes til opbevaringsbakker, eller man kan få sat to ekstra sæder ind, så der fx kan være plads til fire personer tværs over.

Alternativt kan der være en køje, og pladsen er egentlig god specielt med det høje førerhus, som prøveeksemplaret er udstyret med. Fra gulvet ved førerpladsen og til loftet er der ikke mindre end 2,03 m, og i området over motorkassen er der 1,43 m, så der er tale om et virkelig rummeligt førerhus.

Selv om førerhuset er så lavtplaceret, gav det under prøvekørslen ikke anledning til nogen bemærkninger ved kørsel uden for fast vej. Men vognen er selvfølgelig ikke beregnet til at køre jord fra en gravemaskine i uvejsomt terræn, hvor der kan være store niveauforskelle. Til det formål bør der vælges et P- eller et G-førerhus. Førerhuset er ophængt med det, der i Scania-terminologien kaldes luft-komfort, og det var meget behageligt at køre i vognen også på ujævn vej.

Førersædet er fornuftigt specificeret med bl.a. justerbar lændestøtte, som aktiveres med to kontakter, og sammen med de andre gode indstillingsmuligheder var det let at finde en god kørestilling. Førerhuset har gode aflæggemuligheder med indvendige skabe. Det er ganske fortrinligt.

Effektiv maskine
Maskinen i L360 er en femcylindret DC09 127 360 i en Euro 6-version med en topeffekt på 360 hk ved 1.900 o/m og et højeste drejningsmoment på 1.700 Nm, der er til stede i omdrejningssegmentet fra 1.050 til 1.350 o/m. Det er ganske fint til vognens størrelse, og med fuld last klarer den sig ganske fint. Motorer med fem cylindre har ellers aldrig været noget hit i lastvognsbranchen. Men denne Scania-motor har en rigtig fin gangkultur, og man tænker ikke over cylinderantallet, når man sidder bag rattet og kører derud af.

Transmissionen er GRS905R range-/split-gearkasse med 12+2 fremadgående gear og integreret retarder. Til at klare skiftearbejdet og betjeningen af koblingen er vognen også udstyret med Opticruise-gearskifte, som klarer det helt efter bogen, så man kun har en bremsepedal og en speederpedal at træde på.

Under prøveturen, der omfattede snart alle typer vej både i byen og på landet, efterlod vognen en god fornemmelse. Den klarer sig godt med den kvikke motor, både når den kører op af grusgraven med fuld last, hvilket var 32,7 tons totalvægt, og på turen ude i blandet trafik. Gearskiftet fungerer upåklageligt og meget præcist.

Fireakslet med fuld luftaffjedring
Denne Scania er en L360 med betegnelsenB8x2/*6NBL, hvor B står for forvognschassis, 8 står for antallet af hjul, 2 for antallet af drivhjul, mens 6 står for antal styrende hjul. / og * står for, at der er en tvangsstyret støtteaksel både for og bag drivakslen. N står for normal chassishøjde, B står her for fuld luftaffjedring og L for førerhusversionen lavtbygget.

Chassisrammen er en dobbeltramme af typen F957, og chassisets fire aksler omfatter en ni tons foraksel og en tripelbogie bagerst, hvor drivakslen i midten er en 11,5 tons aksel, mens de to øvrige aksler er 7,5 tons aksler. Ved lovlig belastning, hvor den tilladte totalvægt er på 32 tons, fordeler akseltrykkene sig med henholdsvis 6,5 tons, 11 tons og 6,5 tons på tripelbogien.

Akselophænget med luftaffjedring på alle aksler giver en virkelig fin vejbeliggenhed, og vognen ruller bare blødt hen over ujævnhederne. Det er rigtig fint, og takket være styring på første, anden og fjerde aksel kører vognen også meget præcist ud af vejen samtidig med, at den kan manøvrere rundt som ingenting.

Bagakslen er udstyret med et R780-bagtøj, der har en gearing på 2,92:1, og under min prøvetur føltes det ganske passende i forhold til såvel motorstørrelsen, som blandede vejtyper og totalvægten.

Der er bogielift på den første og den sidste aksel i tripelbogien og mulighed for hjælp til igangsætning med læs ved dårligt føre, hvor der kan overføres vægt fra de to aksler til drivakslen.

Alle aksler er udstyret med skivebremser, og bremsesystemet omfatter både Hill hold, ESP, og elektronisk håndbremse. Dertil kommer AEB (nødbremse), ACC (adaptiv cruisecontrol), samt AICC med en deaktiverings-hastighed på 0 km/t, som betyder, at ACC har fuld virkning, indtil vognen holder stille. Desuden er der også LDW (sporassistent), som advarer, hvis man uforvarende er på vej ud over de hvide vognbanelinjer.

JOAB-kroghejs
Opbygningen består af et JOAB-kroghejs type L 24 Ecodrive, der er et både kraftigt og smidigt hejs, som giver en høj grad af anvendelsesmuligheder.

Til at trække hydraulikpumpen, der leverer den hydrauliske kraft til JOAB-hejset, er der monteret et motorkraftudtag af typen ED 120 P, som kan yde op til 600 Nm.

Joab-opbygningen omfatter en automatisk udskudsbar underkøringskofanger, som takket være automatikken betyder, at føreren ikke pludselig risikerer at stå til en frakendelse af førerretten, fordi underkøringskofangeren ikke er tilstrækkeligt langt ude, når der køres med en lang container.

Omvendt sørger automatikken også for, at kofangeren bliver trukket ind, inden ladet tipper. Det er smart udstyr.

Læs historien om testkørslen i bladet

DANSKE VOGNMÆND nr. 5 Maj 2020