Del

PACEMAKEREN HAVDE NÆR KOSTET KØREKORTET

Vognmand Knud Erik Søndergaard fra Nykøbing Mors fik en uvelkommen fødselsdagsgave fra politiet, da han fyldte 70: Nej til fornyelse af erhvervskørekortet. Heldigvis sluttede historien ikke der.

Ved 70-års fødselsdagen skal folk have fornyet kørekortet. Det gælder også erhvervskørekortet. I de fleste tilfælde er der tale om en formalitet, og kortet bliver uden videre fornyet. Men ikke i vognmand Knud Erik Søndergaards tilfælde. Og det havde nær kostet ham den ellers sunde vognmandsforretning med to lastbiler og en ansat og en afløser.

Politiets Administrative Center (PAC), som står for fornyelsen af kørekort, faldt over, at Knud Erik Søndergaard for mange år siden fik indopereret en pacemaker. Og med den slags i kroppen må man åbenbart ikke køre erhvervskørsel efter 70-års fødselsdagen. Og det fik Knud Erik Søndergaard at vide.
Vognmandens kone Marie Søndergaard husker tilbage:

- Afslaget på fornyelsen af Knud Eriks erhvervskørekort kom som en stor overraskelse. Det troede vi ikke, der ville være problemer i. Vi har haft forretningen i 50 år, vi har jubilæum den 1. juli. Uden kørekortet ville vi blive tvunget til at lukke en sund forretning. Knud Erik er stadig aktiv og vil fortsat gerne ud at køre. Så vi sov ikke i flere nætter i de to-tre måneder det tog, til sagen endelig blev afklaret. Det var en meget usikker periode, siger Marie Søndergaard.

Ny regel
En ny regel, som blev indført i 2017, betyder, at folk med en ICD (avanceret pacemaker) indopereret, godt kan få almindeligt kørekort, men ikke erhvervskørekort. En sådan fik Knud Erik Søndergaard sat ind for mange år siden på grund af noget hjerteflimmer. Dengang fik han oven i købet lægernes ord for, at han ville bevare erhvervskørekortet, selv om han havde pacemaker. Ellers ville han slet ikke have den indopereret, fortæller Marie Søndergaard.

- Vi anede ikke, hvem vi skulle kontakte eller, hvad vi skulle skrive. Så kom vi i tanke om at ringe til DTL, siger hun.

Herfra blev de to bedt om at søge lægernes ord for, at pacemakeren ikke burde stå i vejen for fornyelsen af erhvervskørekortet.

- Vi tog til Aalborg Sygehus, hvor vi fik den besked, at der egentlig slet ikke var grund til, at Knud Erik havde ICD’en indopereret, og de tilbød at slukke den. Så lægerne kunne ikke se nogen grund til, at Knud Erik ikke skulle kunne få fornyet erhvervskørekortet.

Lægernes besked blev bilagt det høringssvar til PAC, som DTL udarbejdede på vegne af vognmands-parret.
Sagen endte lykkeligt: De nye oplysninger fik PAC til at ændre opfattelse, Knud Erik Søndergaard fik fornyet erhvervskørekortet og kører igen i sin lastbil. Forretningen blev reddet.

- Jeg ved ikke, hvad vi skulle have gjort, hvis vi ikke havde kontaktet DTL. Det var en kæmpe hjælp specielt fra DTL’s John Roy Vesterholm. Det havde været så ærgerligt, hvis vi skulle have lukket vores ellers sunde forretning, siger Marie Søndergaard.

Læs historien i bladet

DANSKE VOGNMÆND nr. 5 Maj 2020