Del

Østeuropæiske lastbiler løber med de fleste p-afgifter

DTL Magasinet: Udenlandske biler – især fra Østeuropa – løb med 83 procent af p-afgifterne for ulovlig parkering på rastepladserne langs motorvejene. Det viser tal fra Færdselsstyrelsen, som DTL har fået aktindsigt i

216 lastbiler på danske nummerplader fik i perioden 1. januar til 12. februar en kontant hilsen for ulovlig parkering på rastepladserne langs motorvejene. Det viser tal fra Færdselsstyrelsen, som DTL har fået indsigt i. I alt udskrev styrelsens parkeringskontrollanter 1.297 p-afgifter.

Danske biler tegnede sig dermed for knap 17 procent af p-afgifterne. De fleste p-afgifter, 54 procent, gik til lastbiler på østeuropæiske nummerplader, og de resterende 29 procent blev tildelt øvrige udenlandske lastbiler.

Ove Holm, erhvervspolitisk chef i DTL, mener ikke det er ønskværdigt, at danske vognmænd får bøder, fordi der mangler p-pladser på rastepladserne.

- I DTL ser vi med alvor på den uro og bekymring, som p-afgifterne har givet anledning til blandt nogle chauffører og vognmænd. Men som tallene her viser, så er det reelle problem med bøder begrænset, når det gælder antallet af bøder udskrevet til danske vognmænd og danske chauffører. Bøderne udskrives i langt større omfang til udenlandske vognmænd/chauffører, siger han.

Kun få DTL-vognmænd ramt

Ifølge en rundspørge, som DTL gennemførte blandt medlemmerne midt i februar, har hver tredje hørt om kolleger, der inden for det seneste halve år har modta­get p-afgifter for at holde ulovligt på ra­stepladserne langs motorvejene. Men bare seks procent af de adspurgte medlemmer har selv oplevet at få en eller flere p-afgifter på rastepladserne langs motor­vejene.

- En række aktører er sure på 25 timers-reglen og forsøger at give det indtryk, at reglen har ført til, at en tsunami af bøder nu regner ned over danske chauffører og vognmænd. Men det er ikke tilfældet, og der er således god grund til at slå koldt vand i blodet. Og lad os nu se, om ikke håndhævelsen af 25-ti­mers-reglen vil skabe mere plads til dem, der har brug for daglige hvil og pauser. Men der er ikke tvivl om, at der er behov for væsentlige kapacitetsudvidelser - og så hurtigt som muligt, siger Ove Holm.

Østeuropæerne fik flest p-afgifter

Færdselsstyrelsen udskrev i alt 1.297 p-afgifter på rastepladserne langs motorvejene fra 1. januar til 12. februar 2019. Af de 1.297 gik over 1.000 til udenlandske, især østeuropæiske lastbiler, mens 216 danske biler – eller knap 17 procent – måtte betale p-afgift for ulovlig parkering. Kilde: Færdselsstyrelsen.

Læs her flere fakta fra parkeringscirkusset på rastepladserne fx om, hvordan antallet af p-pladser slet ikke er vokset i takt med den tunge trafik

Læs hele DTL Magasinet her