20 år i bestyrelsen heraf de 11 som formand for hele butikken.
Det kunne DTL’s afgående formand Martin Danielsen se tilbage på, da han gav sin sidste beretning til DTL’s generalforsamling i dag lørdag den 10. maj i Aalborg Kongres og Kultur Center.
Energien er fremover dedikeret vognmandsvirksomheden Schou-Danielsen Logistik A/S i Odense samt ikke mindst den ærefulde post som formand for Dansk Arbejdsgiverforening (DA).
DTL står et godt sted
Og organisationen, som han leverer videre til sin efterfølger, står med Martin Danielsens ord et godt sted.
- Selv om beslutningen har været svær at træffe, så er tiden rigtig til, at jeg giver opgaven som formand for DTL videre. Organisationen står et rigtig godt sted indflydelsesmæssigt. Såvel herhjemme i Danmark som i EU. Jeg ved, at DTL’s tydelige transportpolitiske stemme i Danmark også fremover vil blive sikret af både bestyrelsen og vores dygtige medarbejdere. Samtidig har vi inden for de seneste år styrket den danske transportstemme i Europa betydeligt. På EU-plan har vi nemlig via vores mangeårige nordiske samarbejde i NLA etableret et nært samarbejde med både de tyske og franske vognmandsorganisationer, sagde han bl.a. i sin beretning til generalforsamlingen og fortsatte:
- Det er med stort vemod, at jeg forlader formandsposten. Men jeg glæder mig over at kunne give et DTL i topform videre til en ny formand. Og prøv bare at se en bestyrelse, vi har fået opbygget. Med så mange og så forskellige talenter på holdet, at DTL også her er godt rustet til fremtiden.
Martin Danielsen lovede, at transportvirksomhederne ikke vil blive glemt ovre i DA:
- Fremover kommer jeg i min rolle som formand for DA fortsat til at arbejde videre for gode vilkår for danske virksomheder - herunder også transportvirksomheder.
Martin Danielsen sidste beretning som formand for DTL var dog ikke helt dedikeret afskeden. Der var også plads til nogle af de konkrete sager, som DTL’s bestyrelse har arbejdet med i det forløbne år, herunder naturligvis den allestedsnærværende vejafgift.
Den svære vejafgift
Martin Danielsen har som aktiv vognmand selv konstateret, at noget af det vanskeligste ved vejafgiften har været, hvordan den skal sendes videre til kunderne.
- Vi har jo hørt en transportminister, der under hele debatten om afgiften de foregående år har fastholdt, at det ikke er vognmændene, der skal holde for. Det er kunderne. Men det kan være voldsomt kompliceret at regne ud, hvordan prisen på en transport skal hæves. Det kan være fristende at vælge en generel forhøjelse, der imidlertid kan ramme én selv i den hårde konkurrence, sagde han og huskede forsamlingen på, at den enkelte kunde kræver gennemsigtighed og retfærdighed for, at netop de skal betale en højere pris for transporten end tidligere.
- Hvis man fx fylder en lastbil med stykgods fra forskellige kunder, vil regnestykket blive forskelligt fra kunde til kunde. Der er noget gods, der stiger af og på på ruten. Og noget der kører med helt til endestationen. Hvordan regner man det fair og rigtigt ud? Regnestykkerne skal så i sidste ende kunne dække omkostningen til den kilometerbaserede vejafgift. En ting er sikkert: Systemfejl, menneskelige fejl, utilsigtede bødeudskrivninger er alt sammen noget, vi som organisation kan råbe op om. Men når det kommer til den enkelte virksomheds levebrød – det man får i kassen – så står vognmanden alene og må klare sig selv. Men skal selv drive sin egen forretning, sagde han og anbefalede forsamlingen at bruge de hjælpeværktøjer, som DTL har udviklet. Værktøjer som dels kan være med til at finde ud af, hvilken emissionsklasse, lastbilen hører under, og dels kan være med til at beregne selve afgiften.
Pas på cyberangreb
Formanden kom også ind på bæredygtighedsrapporteringen, som et flertal i Folketinget har besluttet at udskyde et par år.
- Men der er ikke grund til at vende sig om og sove videre i den tro, at nu er problemet væk. For mindre virksomheder kan stadig blive involveret i form af kundekrav. For der kan godt være transportkunder, der allerede nu enten har været tvunget til at opfylde indrapporteringskrav fra deres kunder – eller ad frivillighedens vej er begyndt på det, advarede han.
Og så fik den nye globale sikkerhedssituation et par ord med på vejen:
- Cyberangreb udgør en stigende trussel mod transportsektoren på linje med det, vi har set mod det øvrige erhvervsliv i Danmark. En rapport fra den nyoprettede Styrelse for Samfundssikkerhed har desværre vist, at hele 40 procent af de små og mellemstore virksomheder – det vi kalder SMV’erne – ikke har et sikkerhedsniveau, der matcher deres risikoprofil, sagde Martin Danielsen og understregede, at han ikke ville male Fanden på væggen.
- Men det er en vigtig ting at være opmærksom på. Faren for et hackerangreb er nemlig ikke kun begrænset til større virksomheder, og det kan hurtigt lægge en mindre virksomhed helt ned. Også her arbejder DTL på at få samarbejdspartnere, der kan rådgive og vejlede medlemmerne til at have IT-sikkerheden i orden, sagde formanden.
Martin Danielsen sluttede sin sidste beretning til DTL med at takke for samarbejdet med bestyrelsen, direktør Erik Østergaard, NLA-kontoret i Bruxelles, de kommercielle samarbejdspartnere samt medarbejderne hos TungVognsSpecialisten og i DTL.