Del

Volvo-bossen kritiserer Danmarks klimaindsats

Danmark ligger langt nede på listen over klimatiltag for den tunge transport, mener Volvo Trucks’ direktør.

Tilbage i 2007 inviterede Volvo motorjournalister og politikere til at komme og se syv Volvo-lastbiler ved sit store produktionsanlæg Gent. Fidusen med de syv Volvo-lastbiler, alle af typen FM, var, at de hver især anvendte forskellige drivmidler. Volvo søgte dengang at få politikerne til at fortælle, hvad det var, vi skulle ”holde på” i fremtiden, fordi det ikke ville være muligt at holde på alle hestene. Man måtte vælge, fordi udvikling af nye lastbiler og motorer er hundedyrt.

Ingen udvikling i Danmark
Nu 14 år senere kan vi konstatere, at der i hvert fald ikke rigtigt er sket noget i Danmark. Ingen ved endnu, hvor vi skal ende, eller hvad det er, vognmændene skal anskaffe sig for at undgå konflikter med kommende miljøkrav. Det kunne man konstatere ved selvsyn, da Volvo forleden havde kaldt til eventet Together Towards Zero Emissions ved anlægget i Taastrup.

Her lagde den nye direktør for Volvo Trucks, Peter Ericson, ikke fingrene imellem, da han udtrykte sin klare kritik af, at der ikke er nogen sammenhæng mellem de flotte klimamål, man har sat sig i Danmark og så forbindelsen til virkeligheden, hvor man i modsætning til de fleste af vores nabolande fx endnu ikke kan tanke en gasdrevet lastbil ved en LNG-tank i Danmark. I stedet arbejdes der med restriktioner.

Der blev også peget på praktiske problemer, såsom at det ikke er muligt i Danmark at montere ekstra gastanke bag førerhuset på en trækker og få lov til at forøge koblingslængden tilsvarende. Dermed er gasløsningen ikke interessant for mange vognmænd, som ellers med fordel og til gavn for klimaet kunne gøre brug af den løsning.

Tosporet strategi
Allerede i år starter Volvo salget af tre nye fuldelektriske tunge lastbilmodeller, som omfatter versioner af serierne FH, FM og FMX. Volvo Trucks mener, at tiden er inde til et hurtigt løft i elektrificeringen af tung vejtransport. Den optimistiske vurdering skyldes, at Volvos eldrevne lastbiler kan opfylde en bred vifte af transportbehov, og at det er muligt allerede nu at elektrificere en stor del af al transport med lastbiler.

- Klimavenlig transport er en nødvendighed i bestræbelserne på at reducere CO2-udledningen og er grundlaget for en bæredygtig fremtid med nul emission. Volvo har forpligtiget sig til at gå forrest i denne udvikling. Vi har teknikken til rådighed og optimerer konstant på udviklingen, lyder det fra den store lastbilproducent.

Peter Ericson pointerede, at der ikke findes en enkelt løsning, der kan klare alle opgaver, men at vi vil se flere forskellige løsninger i fremtiden, og det vil være meget afhængigt af transportopgaverne.

Transportører, der kører i faste ruter, og specielt dem, der udfører transporter inden for et afgrænset område såsom renovationskørsel, fragt og distribution inden for et område, kan forholdsvis let skifte til elektrisk drift.

Dem, der kører meget ad hoc, vil derimod have svært ved at omstille fra diesel, fordi man ikke altid vil køre i områder med sikker forsyning af energi.

DANSKE VOGNMÆND prøvekører gas og el
I forbindelse med eventet havde Volvo linet to nye lastbiler op: en FM af nyeste model i en trækkerversion, som anvender flydende kold naturgas/biogas til driften og en fuldelektrisk treakslet FE med et ekstra E i betegnelsen, som står for Electric. DANSKE VOGNMÆND benyttede sig af muligheden for at prøve de to typer lastbiler over en kort prøvestrækning.

Læs om de to tests herunder.

FEE: DEN ELEKTRISKE FE

Umiddelbart skulle man tro, at det er en stor forandring at køre med den elektriske version, her en FE-version, der har fået tilføjet yderligere et E, som står for Electric. Inde i førerkabinen ligner den fuldstændig en tilsvarende dieseldrevet FE.

Det er først, når man skal starte motoren, at den første forandring dukker op. Når der er strøm på bilens anlæg, er man klar til at køre. Herefter aktiveres ”drive” via en trykknap, og bilen kører. Den er hurtigt oppe i fart, hvilket er en af fordelene ved den elektriske version, men det koster selvfølgelig energi. Når man først ruller ud ad vejen, og fartpiloten og ACC er indstillet, er der ikke den store forskel.

Helt støjfri er bilen ikke trods den manglende diesellyd. Men støj fra dæk, transmission og vind er der stadig på den elektriske lastbil. Så snart bilen holder stille, så bliver alt til gengæld stille.

FEE kører rigtig fint. Den største udfordring er opladningen og ikke mindst opladningstiden. Foreløbig er der ikke mange steder, man kan lade en elektrisk lastbil op.

Volvo FEE har to elmotorer, der hver har en topeffekt på 200 kW samt et drejningsmoment på 425 Nm, i alt en samlet effekt på 400 kW svarende til cirka 536 hk samt et drejningsmoment på 850 Nm.

FM LNG: GASDRIFT

Den gasdrevne Volvo FM kører stort set som en normal Volvo-diesellastbil. Der er ikke den store forskel, og den både trækker og kører som en tilsvarende Volvo med dieselmotor. Ud ad vejen sørger I-Shift-gearkassen for at alle gearskift skifter perfekt, så man ikke behøver at tænke på det.

Med det nye FM-førerhus, der blev lanceret sidste år, er det en god fornemmelse at køre FM, både hvad angår alle funktionerne fra førerpladsen samt komfort og trafiksikkerhed.

Man kan sige, at ulempen ved den gasdrevne version sådan set kun er mulighederne for at tanke. Der findes ikke én tankstation til den i Danmark.

Chaufføren skal selvfølgelig have gennemgået et lille kursus og varetage vigtige sikkerhedsforanstaltninger ved tankningen, men ellers klarer den gasdrevne det samme som den tilsvarende dieselversion.

Volvo FM LNG kører med en Volvo G13C460 13-liters seks-cylinder motor med topeffekt på 460 hk og et drejningsmoment på 2.100 Nm, der opfylder Euro 6 trin D

Læs historien i DANSKE VOGNMÆND nr. 5, 2021