Del

Hvem er Danmarks næste grønne vognmand?

I 2021 stiftede DTL – Danske Vognmænd og Jyske Finans prisen Den Grønne Transportpris. Mange virksomheder delte deres inspirerende historier og grønne tiltag. Prisen skabte meget positiv omtale i en ellers udskældt branche, at der er ikke var tvivl om, at det skulle gentages. Jagten på Danmarks grønneste vognmænd 2023 er derfor nu sat i gang!

I 2021 stiftede DTL og Jyske Finans Den Grønne Transportpris. Mange virksomheder delte deres inspirerende historier og grønne tiltag. Prisen skabte så meget positiv omtale i en ellers udskældt branche, at der ikke er tvivl om, at det skal gentages, mener de to stiftere.

Jagten på Danmarks grønneste vognmænd 2023 er derfor nu gået ind.

DTL: Kræver mod at være first mover
DTL’s direktør Erik Østergaard mener, at de vognmænd, der helt frivilligt har givet sig i kast med at rykke et stykke i den grønne omstilling allerede på nuværende tidspunkt, skal have et klap på skulderen, som inspirerer andre til også at tage skridtet.
- At være ”first mover” kræver mod, planlægning og hårdt arbejde. Der er ingen garanti for succes, siger han og fortsætter:
- Vognmændene opererer i forvejen i en hverdag, hvor der hersker stor usikkerhed om, hvilken teknologi man skal investere i, hvilket brændstof man skal køre på og ikke mindst usikkerhed om, hvorvidt vilkårene pludselig ændres efter, at man har investeret.
- Trods den megen usikkerhed er der altså vognmænd, der har taget springet og forsøgt sig med nogle af de grønne teknologier eller har taget andre initiativer for at nedbringe deres klimabelastning. Forhåbentlig vil deres indsats bidrage til at give politikerne en bedre forståelse for, hvorfor den grønne omstilling af transportbranchen ikke er helt så ligetil som i andre brancher, hvor udviklingen ofte er hjulpet på vej gennem politisk prioritering og massiv økonomisk støtte, siger Erik Østergaard.

Jyske Finans: Vigtigt at holde fokus
Ifølge direktør Allan Mortensen fra Jyske Finans tæller alle fremskridt.
- Vi skal forsætte med at inspirere hinanden i den grønne omstilling. Derfor ser vi, at vi med Den Grønne Transportpris kan medvirke til at inspirere og sætte fokus på de mange gode tiltag, der bliver arbejdet med i transportbranchen. Vi ser et stadig stigende fokus på omlægning til en mere grøn transportsektor, hvor man er villig til at eksperimentere med nye processer, produkter og sidst men ikke mindst samarbejde om nye grønne tiltag, siger han.
- Den grønne omstilling er ekstrem vigtig at fastholde fokus på nu. Vi så fra sidste år, hvor alvorligt branchen arbejder med det. Den alvor bør vi bakke op og endnu en gang vende rampelyset mod de vognmænd, der gør en særlig indsats for en grønnere fremtid i branchen. Det er fantastisk, at Jyske Finans kan være med til at booste dette fokus, det er vi meget stolte af, siger Allan Mortensen.

Er du en grøn vognmand?
I uddelingen af prisen vil der igen blive lagt vægt på innovative tiltag, der bidrager til at reducere miljøbelastningen og klimaaftrykket samt fremme bæredygtighed. Det kan fx være indfasning af nye brændstoftyper, brug af solceller, fokus på logistik eller politiske initiativer.

Perioden for indstilling af initiativer til nominering løber fra nu til januar 2023. Alle er velkomne til at indstille kandidater til prisen gennem DTL eller Jyske Finans. Man skal dog være medlem af DTL for at kunne blive nomineret.

Vinderne bliver kåret på Skandinaviens største transportmesse Transport 2023 i Herning til april. Vinderne kan se frem til en 1. præmie på 25.000 kr., 2. præmie på 15.000 kr. og 3. præmie på 10.000 kr. Pengene skal anvendes til yderligere miljøforbedringer i virksomheden.

Yderligere information

DTL – Danske Vognmænd: Ove Holm, T: 7015 9500, E: oho@dtl.eu

Jyske Finans: Jørgen V. W. Kristensen, markedschef T: 8989 4288, E: jwk@jyskefinans.dk

Læs om Den Grønne Transportpris i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 2, 2022