Del

Den Grønne Transportpris

Er du Danmarks grønneste vognmand? Den Grønne Transportpris, der er stiftet af DTL - Danske Vognmænd og Jyske Finans, sætter fokus på de mange konkrete grønne tiltag, som den enkelte vognmand iværksætter i sin virksomhed. Herunder kan du bl.a. læse kriterierne for at komme i betragtning, indstille din kandidat og se, hvem der sidder i juryen.

Har du i din virksomhed installeret solceller på kontoret, eller benyttet solceller til lastbilens køleelementer? Er chaufførerne blevet undervist i miljørigtig kørsel eller har du optimeret kørselsplanlægningen med henblik på at reducerer brændstofforbruget? Kører din kran på el eller har du inviteret i miljø- og klimarigtigt dæk? Har du investeret i el-biler til distribution i de store byer?

Vi vil gerne høre din version af, hvordan du forbedrede din vognmandsvirksomhed på den grønne omstilling. Du har også mulighed for at indstille din kollega til prisen som Danmarks grønneste vognmand.

Jagten er gået ind! Så kom til tasterne og indstil dit bud på Danmarks grønneste vognmand herunder på siden.

 

Den (klima)udskældte branche

Transportbranchen har i mange år været en udskældt branchen, når det gælder klima og bæredygtighed - men hvorfor egentlig? Den forestilling og indgangsvinkel på transportbranchen vil DTL - Danske Vognmænd og Jyske Finans ændre. Der sker nemlig allerede rigtig meget på den grønne dagsorden i godstransporterhvervet.

Vi tager kampen op og viser omverden, hvordan vognmændene rundt omkring i det danske land, indstiller sig på den grønne omstilling. Det vil vi gøre igennem en række af reportager, fra vognmænd der på forskelligvis har formået at integrere dagsordener som miljø, klima og bæredygtighed, på deres helt egen måde i netop deres virksomhed.

Vi ønsker også at inspirerer de vognmænd, der endnu ikke er kommet med på den grønne bølge. Igennem reportagerne sætter vi fokus på de mange gode og grønne tiltag, som man kan lade sig inspirere af. Og ja, lige i dette tilfælde er det okay at kopierer en ide eller tænke videre på en forretningsmodel, der er opstået på den grønne bølge.

 

Kriterier: Hvordan kommer en virksomhed i betragtning til prisen?

Prisen uddeles til de nominerede, som ud fra en samlet bedømmelse vurderes at have gennemført de bedste tiltag, som bidrager til at reducere miljøbelastningen, reducere klimaaftrykket og/eller som fremmer bæredygtighed og/eller biodiversitet. Der kan blandt andet lægges vægt på tiltagenes effektivitet og omfang, men også nytænkning og anvendelse af utraditionelle løsninger til at fremme grøn omstilling.

Eksempler på tiltag for at komme i betragtning til Den Grønne Transportpris

 • Differentiering af vognpark mhp. miljø- og klimamæssig optimering ift. reelt behov, her-under korrekte specificering af motor/transmission i forhold til størrelsen af vogntoget.

 • Indfasning af nye brændstoftyper/drivmiddel f.eks. overgang til brug af HVO-diesel, overgang til hybrid/el-drift.

 • Investering i miljø- og klimarigtigt materiel (dæk mv.) herunder korrekte specificering af motor/transmission i forhold til størrelsen af vogntoget.

 • Brug af solceller o. lign. til drift at kontorer, vaskehal, containere mv.

 • Brug af solceller til lastbilernes køleelementer.

 • Optimering af kørselsplanlægning med henblik på reduceret brændstofforbrug fx. rute, CO2 udledning i byområde, mindre pres på chauffører, så de kan holde de grønne kør-selsmønster.

 • Uddannelse af chauffører til miljørigtig kørsel.

 • Eco-trimning, dvs. optimering/demontering af overflødigt udvendigt udstyr (lamper, horn mm.) der påvirker vindmodstanden og dermed brændstofforbruget negativt.

 • Udlægning af grønne arealer omkring firmaet mhp. øget biodiversitet, bistader eller andet.Uddeling af prisen

Den Grønne Transportpris bliver uddelt på transportmessen i Herning den 16. – 18. september 2021 bliver.

Det foregår ved at en udvalgt jury sætter sig sammen, og nøje gennemgår de forskellige bud på en vinder.

Når alle jurymedlemmerne har afgivet deres stemmer, vil vinderen samt 2.- og 3. pladsen blive offentliggjort på DTL’s stand på messen.

Der uddeles følgende præmier til de 3 bedste blandt de nominerede:

 • 1. præmie: kr. 25.000,-

 • 2. præmie: kr. 15.000,-

 • 3. præmie: kr. 10.000,-

Juryen: Disse fire jurymedlemmer skal vurdere kandidaterne

Thomas Jensen, MF, Transportordfører i Socialdemokratiet

Thomas er klar på opgaven og glæder sig til at dykke ned i de forskellige cases og tiltag som de nominerede virksomheder har bragt i spil for at gå en grønnere fremtid i møde.

Rune Grøndahl, Partner i KPMG Acor Tax

Rune har været partner i KPMG siden juli 2015 og er endvidere Head of Automotive i Danmark. Han har solid erfaring med rådgivning af virksomheder og myndigheder, der beskæftiger sig med transport, og glæder sig til at bringe sine erfaringer i spil og kigge på hver enkelt virksomhed.

Helle Bjerrum Holm, Miljøkoordinator hos AVAS - Aalborg Vognmandsforretning A/S.

Helle har været Miljøkoordinator hos Aalborg Vognmandsforretning siden april 2016 og har altid haft et stort fokus på miljøet i sit arbejde. Miljø-erfaringerne bliver afgørende, når Helle vurderer de nominerede til prisen.

Finn Bjerremand, Teknisk konsulent hos DTL-Danske Vognmænd.

Finn, der er mere end velkendt blandt DTL-medlemmerne, har været ansat som teknisk konsulent hos DTL siden 2014, men har altid haft fingrene dybt begravet i transportsektoren. Al den erfaring bringer Finn med sig, når han vurderer de nominerede til prisen.