Del

Vognmand i fuld gang med at skifte til elbiler

GLS-vognmand Mustafa Øzbek fra Gedved ved Horsens er godt i gang med at elektrificere sin flåde af varebiler. Ved udgangen af næste år vil halvdelen af hans 40 varebiler være elektriske.

To spritnye varebiler ankommer til GLS’ depot i Gedved netop som DANSKE VOGNMÆND er forbi. Modtageren er en af de tre vognmænd fra depotet, Mustafa Øzbek. Han er frontløber, når det gælder elektrificering af varebiler, og det er anledningen til bladets besøg.

Inden året er omme, er vognmanden oppe på, at hver fjerde varebil i flåden af 40 varebiler kører på el. Og ved udgangen af næste år er målet, at mindst halvdelen af dieselbilerne er skiftet ud med elektriske biler.

Det er den teknologiske udvikling, der styrer indkøbet. I takt med, at der kommer biler med længere rækkevidde og større lastekapacitet på markedet, så indrullerer Mustafa Øzbek flere elbiler i sin flåde.

Andre postnumre i sigte

- Omkring sommerferien til næste år kommer der en E-Sprinter med en rækkevidde på 230 km i rækkevidde. Så kan jeg begynde at tænke på andre postnumre end Horsens. For lige nu kan det kun lade sig gøre at bruge bilerne i Horsens. Men så bliver Skanderborg, Østbirk, Brædstrup og udkantsbyerne i Horsens mulige at nå med elbil. Og det er lige før, vi kan begynde at kigge ud mod Silkeborg, siger vognmanden, der ellers var en smule skeptisk til en begyndelse.

Men den skepsis er gjort til skamme.

- Jeg begyndte for halvandet år siden med to biler. Og det gik egentlig meget smertefrit. Jeg troede, der var meget mere arbejde med dem. Jeg var urolig for, om de løb tør på turen, for hvad gør man så? Hvad hvis nogen glemmer at lade bilen op i løbet af natten, så vi står og mangler en bil om morgenen? Det er jo ikke bare om at køre den over på tanken og lade den op. Den slags tager tid med en elbil, siger han.

Kører kun i Horsens midtby

Elbilerne kører indtil videre kun i Horsens by og kun til private kunder. Med en rækkevidde på 120-140 km på en opladning er det rigeligt til en distributionsvagt mellem depotet, de private kunder og GLS’ pakkeshops i byen. Efter endt vagt er der strøm svarende til en rækkevidde på 15-20 km tilbage på bilernes batterier. Ingen biler er på de halvandet år kørt tør, og personalet har endnu ikke glemt at sætte bilen til ladestanderne ved depotet.

- I praksis foregår det således, at når chaufføren kommer tilbage fra sin tur, så afleverer han den og nøglerne til aftenholdet. De tømmer så bilen og kører den hen og tilslutter den til ladestanderen, så bilen er klar til næste morgen. De bekymringer, jeg havde i begyndelsen, var væk efter en måned. Skulle bilerne mangle strøm på turene, har hver nøgle en chip, så man kan lynlade på en Clever-ladestation. Men det har ikke været nødvendigt, fortæller Mustafa Øzbek.

Som det måske fremgår, er Mustafa Øzbek endog meget glad for sine nye elektriske biler.

- De giver færre skader, fordi de accelererer stille og roligt og i øvrigt er fartbegrænsede til 100 km i timen, da de alligevel ikke skal ud at køre på motorvejen. Der er også mindre vedligeholdelse på dem, fordi de er uden de mange sliddele og væsker osv., som dieselbilerne jo kører med. På servicen kan man også hente noget. Vægtafgiften er billigere, og jeg har bedre forsikringsbetingelser på elbilerne, fordi vi har overbevist forsikringsselskabet om, at der er færre skader på dem, siger han.

Klar forretningsmodel

Forretningsmodellen er rimelig klar: Bilen koster cirka 80.000 kroner mere end den tilsvarende dieselbil. 11.000 kroner mindre i vægtafgift, sparer 4.000 kroner i forsikring samt færre skader og dermed nedetid. Med en god el-aftale bliver driftsprisen cirka den samme som for dieselbilernes vedkommende.

For at fremme indførelsen af elvarebiler hos koncernens vognmandspartnere har GLS opstillet ladestandere ved alle depoter.

Det er naturligvis en del af forklaringen på, hvorfor skiftet til elvarebiler er en ekstra god forretning for Mustafa Øzbek, men han havde nu gjort det alligevel, forsikrer han.

Bilerne er leaset. For efter Mustafa Øzbeks mening kan det ikke betale sig at købe en el-varebil.

- Der sker så meget lige nu på elbilfronten, at det er bedst at lease. Ellers risikerer du at stå med fem biler, du ikke kan sælge, fordi der er bedre alternativer ude i byen. Jeg har fået en god aftale med Mercedes, så jeg kan komme ud af kontrakterne, hvis der kommer noget, der er bedre. Jeg vil ikke anbefale nogen at købe en elbil. Der findes rigtigt fornuftige leasingaftaler. Det er også muligt at leje en elbil i en begrænset periode for at prøve den til en lille udbetaling og til en lille månedlig leje, fortæller han.

Intern ambassadør

Mustafa Øzbek vil ikke betegne sig som idealist.

- Det er jeg ikke, men jeg kan godt lide at være på forkant. Jeg har ikke lyst til pludseligt at få noget kastet i hovedet uden at være forberedt. Erfaring kan du ikke købe dig til. Havde jeg haft en dårlig start, havde jeg nok trukket mig lidt igen. Men det er jo gået over al forventning, siger han, der er blevet en slags intern ambassadør i GLS for udbredelsen af eldrevne varebiler i koncernen.

Han har således været på scenen ved en intern konference for alle vognmandspartnerne for at tale om sine erfaringer.

- Mange tror jo, at en elbil er dobbelt så dyr, som en dieselbil. Den er noget dyrere, men ikke dobbelt så dyr. Mange forhandlere skal jo have solgt nogle el-biler og er derfor ofte med på at give gode priser. Elbilen er lige så rentabel som dieselbilen – hvis man bruger den som jeg – til private, og hvis der ikke er for langt til den første levering, siger han, der ikke kan finde gode argumenter for ikke at indlemme elbiler i varebilsflåden.

- I det mindste kan man bruge den i sit nærområde. Og så får man gjort sig erfaringer. GLS siger jo, at inden for en årrække skal 35 procent af bilerne være eldrevne. Fremfor at skiftet til el-biler kommer som en stor omvæltning om få år, kan man lige så godt komme i gang.

Hans optræden har resulteret i henvendelser fra kolleger.

- Efter at jeg talte på konferencen, har flere kolleger kontaktet mig for at høre nærmere, og nogle af dem er nu også i gang med at købe elvarebiler. ”Kan det lykkes for Øzbek i Horsens, kan det også lykkes for os”.

Mustafa Øzbeks engagement i den grønne omstilling af sin varebilsflåde har nu også ført til, at han er indstillet til Den Grønne Transportpris, som DTL og Jyske Finans står bag. Vinderen kåres på Transport 2023 i Herning til april.

GLS Danmark A/S: Offentlig ladeinfrastruktur nødvendig

Driftsdirektør Henrik Nyegaard fra GLS Danmark A/S mener, det er helt nødvendigt, at det offentlige stiller et finmasket net af ladestandere til rådighed.

Skal det lykkes for alvor at omstille varebilparken hos GLS, kræver det en voldsom udbygning af den offentlige ladeinfrastruktur, som også har plads til større biler såsom varebilerne. Det mener driftsdirektør Henrik Nyegaard fra GLS Danmark A/S.

- Vi har mere end 1.000 biler på gaden lige nu, og vi vokser. I 2030 til plus 1.500 biler. Vores udfordring øges dermed, siger han.

- Det bliver el, vi kommer til at konvertere til. Der kommer flere og flere varebiler på markedet, som har fornuftig rækkevidde og lastrum. Men desværre er der større efterspørgsel på elbilerne, end der er kapacitet. Så første udfordring er, om vi overhovedet kan få de biler, vi efterspørger.

- Dernæst skal der strøm til. Og det kommer der et enormt træk på. Det kan slet ikke lade sig gøre, hvis alle biler skulle konverteres til el i dag. Så det er hverken vognmændenes skepsis eller den tilgængelige teknologi, der er den største barriere. Skal det her lykkes, kræver det en voldsom kapacitetsudbygning af elnettet, siger direktøren, som vil have det offentlige på banen.

- Hvad stiller regeringen egentlig til rådighed for, at det skulle kunne lade sig gøre? I dag er vi helt afhængige af, at vi selv kan gøre det på vores depoter, og det kræver, at der stilles forbindelser med tilstrækkelig hastighed til rådighed. På sigt kunne vi godt tænke os, at der kommer en offentlig ladeinfrastruktur, som også har plads til varebiler og med en kapacitet, så vi kan lade bilerne op til 80 procent på et kvarters tid. Det ville være ideelt, hvis det blev muligt i et hvert område af Danmark, hvor vi jo kommer, siger han.

GLS understøtter til en start partnervognmændenes skift fra diesel til el.

- Vi sikrer, at skiftet til elbil til enhver tid er konkurrencedygtigt på elprisen i forhold til en tilsvarende dieselbil. I første omgang har vi indført et loft over elpriserne på vores ladestandere. Pointen er, at forretningen ikke skal blive dårligere, fordi vognmændene skifter. Men vi er overbeviste om, at markedet stabiliserer sig, og var elprisen ikke vanvittig som nu, er omkostningerne faktisk mindre ved en elbil. De to biltyper begynder at mødes, hvad angår omkostninger.

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND