Del

Varebilerne er de helt store miljøsyndere

Op mod 95 procent af bøderne for at overtræde miljøzonereglerne tilfalder danske varebiler. Kigger man på de ubetalte bødeforlæg for miljøzoneovertrædelser, topper de hjemlige varebiler også. Formand for Specialforeningen for Kurér­ og Varebilstransportører, Thomas Jensen, melder hus forbi.

Af de i alt godt 16.000 bøder for overtrædelse af miljøzoneregler, som blev udskrevet fra oktober 2020 til november 2021, tegner danske varebiler sig for over

15.000 af bøderne. Altså godt 93 procent af de bøder, som Miljøstyrelsen udskriver til køretøjer, der færdes ulovligt i miljøzonerne i København, Århus, Odense, Aalborg og Frederiksberg. Samtidig betaler en stor del varebilsejerne efterfølgende ikke bøderne. Blandt de ubetalte bøder tegner danske varebiler sig for 95 procent. Det viser tal fra Miljøstyrelsen, som DANSKE VOGNMÆND har modtaget.

Formand for Specialforeningen for Kurér- og Varebilstransportører (SKV) og vognmand i Rødekro Kurer, Thomas Jensen, afviser, at det er den organiserede del af varebilsvognmændene, som tegner for den kedelige repræsentation i statistikken.

– Det ser da mærkeligt ud, at der er så mange, men jeg kender ikke umiddelbart til nogle af vores medlemmer, som har fået bøder. Det gælder også mig selv. Jeg har jo kun Euro 6-biler, så det er ikke højt på min radar, siger Thomas Jensen med henvisning til Euro 6-normen, som giver tilladelse til at færdes i miljøzonerne.

– Men vi får skylden, og det er træls, siger han.

Gråzone af andre brancher

Thomas Jensen mener, der gemmer sig nogle andre brancher bag de høje tal.

– Jeg tænker, at mange af de håndværkere, der kører rundt i byerne, ikke nødvendigvis har kendskab til reglerne. Jeg kender selv flere i den branche, som ikke kender til miljøzonereglerne.

Dermed peger han på det forhold, at der forment- ligt findes en stor gråzone af småvirksomheder som altså håndværkere foruden grønthandlere, kioskejere, rengøringsfirmaer etc.

Derudover peger Thomas Jensen på gruppen af varebilsejere, der kører gods uden tilladelse, fordi de fx er undtaget i kraft af 11 kilos-reglen.

– Det kræver oplysning. I vores tilfælde skal du skal jo have en vognmandsuddannelse, og i den forbindelse får du også viden om reglerne for miljø- zoner. Så krav om uddannelse kunne have en effekt. Jeg har fx sat mig ind i det, men det har en lille vognmand uden tilladelser nok ikke.

Sådan fordeler miljøzonebøderne sig i perioden 1. oktober 2020 – 23. november 2021

 

Danske varebiler 

15.180 

Danske lastbiler (over 3500 kg) 

544 

Danske busser 

52 

Udenlandske varebiler, lastbiler og busser 

527 

I alt 

16.303 

Kilde: Miljøstyrelsen

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 1, 2022