Del

Uheld: Et kamera viser, hvad der skete

Har du bare én gang været i et trafikuheld, så kender du forvirringen om hvem, der gjorde hvad. Et dashcam kan hjælpe med at afgøre sagen.

Lastbilerne får ofte skylden, når der sker uheld eller skader. Det mener Daniel Skov Pigsborg, taksatorchef i If. 

- En chauffør, der leverer varer til et supermarked, kan få skyld for at have lavet en skade, men et kamera på lastbilen beviser, hvis det ikke er rigtigt. Eller en skyldig mod- part stikker af, så vognmanden står med hele regningen. Her kan et kamera gøre en stor forskel, siger han. 

Det handler om retfærdighed
Daniel Skov Pigsborg anbefaler kameraer, fordi de fungerer som et ekstra vidne. 

- Når vi hos If får en skadesag, er der to versioner af sagen. Det kan indimellem være udfordrende at afgøre skyldsspørgsmålet. Har vi billeder, kan vi hurtigt afgøre sagen. Men det er ikke for forsikringsselskabernes skyld, at der skal monte- res kameraer i bilerne – det er for vognmændenes skyld. Kameraerne kan bevise deres uskyld, så det bliver retfærdigt. 

Kameraerne sparer os for tvivl – og selvrisiko
Vognmand Jens Aage Daugaard i Egtved kører med fragt- og specialgods i hele Europa. Han fik installeret kameraer i sine lastbiler for et par år siden. Kort efter vandt han en skadesag på grund af kameraet i bilen. 

- Der tjente vi nærmest hele investeringen på kameraerne ind, fortæller han. 

Lastbilerne bliver ofte påkørt på parkeringspladser, og her viser kameraerne, hvad der er sket. 

- Engang fik vi skyld for at skade en elektrisk garageport, men kameraet beviste, at porten allerede var skadet, før vores chauffør ankom. Jeg kan helt klart anbefale det. Det værste er altid tvivlen om, hvad der er sket, og så er kameraerne en stor hjælp og med til at spare en gang selvrisiko. 

Kun få har endnu taget kameraer i brug
På DTL’s servicekontor i Viborg ser de kun få, der bruger kamera, fortæller leder Kim Tatt Jakobsen. 

- Det er forholdsvist nyt med kameraer, men der er flere, som sender videoklip til os med skadesituationer. Det er mere accepteret med kameraer og mere sikkerhedsteknik, siger Kim Tatt Jakobsen, der ser kameraerne som en fordel i en hverdag, hvor trafikken bliver mere og mere tæt. 

- Det er selvfølgelig en investering, men den bliver ofte hurtigt tjent hjem, fordi det hjælper chauffører- ne i forhold til skyldsspørgsmålet, siger han. 

Overvej, hvad behovet er
- Alle, der kører professionelt, får skader før eller siden, siger motorskadechef Niels John Nielsen hos If. 

- Kameraerne kan være skadeforebyggende, og kan skabe en mere tryg hverdag for chaufførerne, så de fx undgår traumer efter en ulykke. 

If får kun sjældent videodokumentation fra lastbiler, mens det i busbranchen er meget mere udbredt, og det har skadeafdelingen gode erfaringer med. 

- Kameraerne er nede i et fornuftigt prisleje, så jeg håber, flere vil installere dem, gerne 360-graders kameraer, som filmer hele vejen rundt om lastbilen, siger Niels John Nielsen, der understreger, at behovet skal måles op imod, hvor mange skader man normalt har, hvor erfarne chaufførerne er og det aktuelle kørselsmønster, fx om man kører på landevejene eller i tæt trafik i byerne. 

Tag chaufførerne med i processen
Der kan være forskellige holdninger til kameraerne. Nogle vil måske synes, at det er generende. Tal om fordele, ulemper og hvordan kameraerne fungerer. Kameraerne skal hjælpe chaufføren og øge sikkerheden. De filmer kun trafikken på vejen foran og ikke chaufføren. Det gælder stadig om at være opmærksom i trafikken – og altid at have indstillet spejlene korrekt.  

Forskellige typer kamerarer

  • Dashcams filmer gennem forruden. 

  • Birdview-kameraer filmer 360 grader rundt om lastbilen.
     
  • Nogle kameraer registrerer fart, bremse-kraft og position.
     
  • Lastbilsnavigatorer kan fås med indbygget kamera.
     
  • Kameraer med advarsel ved for høj fart kan forebygge ulykker. 

  • Kameraer, der optager, mens lastbilen er parkeret, kan bevise hærværk/tyveri. 

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 6-7, juni-juli 2021