Del

Tusindvis af p-afgifter forældes

Mange af de ubetalte p-­afgifter, som er udskrevet til særligt østeuropæiske køretøjer på rastepladserne, falder nu for forældelsesfristen. DTL’s adm. direktør kalder forløbet ”gennemført skandaløst”.

Allerede med udgangen af januar forældes hundredvis af ubetalte p-afgifter, som Færdselsstyrelsen har udskrevet til udenlandske lastbiler. Det viser et svar, DANSKE VOGNMÆND har modtaget fra Færdselsstyrelsen.

Helt præcist drejer det sig om 621 p-afgifter, som falder for den almindelige forældelsesfrist på tre år med udgangen af denne måned. 1. januar 2022 var det nemlig tre år siden, Færdselsstyrelsen begyndte at opkræve parkeringsafgifter for at håndhæve 25 timers-reglen på rastepladserne. I januar 2019 udskrev Færdselsstyrelsen således 829 afgifter til udenlandske køretøjer, hvoraf 208 i dag er betalt. Af dem er 165 opkrævet af Færdselsstyrelsen selv, mens styrelsens samarbejdspartner Euro Parking Collection (EPC) har hentet betaling hjem i udlandet i 43 tilfælde.

Forældelse skyldes manglende opkrævning i udlandet

Tallet for ubetalte p-afgifter, der forældes, må forventes at stige i løbet af 2022.

Som DANSKE VOGNMÆND har afdækket gennem det seneste år, har EPC vist sig ude af stand til at opkræve tusinder af ubetalte p-afgifter i en række lande i Østeuropa, hvor langt hovedparten af køretøjerne bag de ubetalte p-afgifter hører hjemme. Fx havde EPC den 19. november 2021 opkrævet godt 500 ud af i alt knap 6.000 ubetalte p-afgifter i Polen, Rumænien, Bulgarien m.fl. (DANSKE VOGNMÆND nr. 12, december 2021).

EPC’s manglende opkrævning er dermed en medvirkende årsag til, at de ubetalte p-afgifter nu forældes. Færdselsstyrelsens egen månedlige status for parkeringskontrol, som er tilgængelig på styrelsens hjemmeside, viser, at styrelsen i første halvår af 2019 udskrev 2.821 p-afgifter til udenlandske køretøjer på rastepladserne.

Laver man en fremskrivning baseret på styrelsens egne tal for andelen af betalinger af p-afgifter fra januar 2019, vil over 2.000 ubetalte p-afgifter udskrevet til udenlandske køretøjer på de danske rastepladser være faldet for forældelsesfristen om godt fem måneder.

DTL: Skandaløs proces

Hos DTL – Danske Vognmænd vækker sagen vrede:

– Det her er en gennemført skandaløs proces, der nu bades i iskoldt lys. Først lader man hjælpeløst stå til i flere år, mens bunkerne af ubetalte afgifter vokser, og de udenlandske biler blot kan køre fra regningen. Derefter hyrer man et firma, der ikke kan opkræve. Og til sidst bliver afgifterne så forældede, så man reelt er tilbage ved start. Vi står nu i den barokke situation, at myndighederne sandsynligvis vil kunne fremvise færre ubetalte p-afgifter, fordi de forældede sager nu kan kasseres og slettes fra statistikken, siger adm. dir. Erik Østergaard og fortsætter:

- Det kan åbenlyst ikke gentages ofte nok, hvad der bør gøres: Klamp de udenlandske lastbiler, der ikke betaler på stedet. Det skulle man have gjort i går, det skal man gøre i dag og det skal man selvfølgelig også i morgen. Det vil få effekt, slutter han.

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 1, 2022

Læs også reportagen fra Skærup V: "Med p-vagten på arbejde" i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 1, 2022