Del

TRAILERENS LASTEEVNE ER VIGTIG

DANSKE VOGNMÆND kigger nærmere på en ny trailer, som Kristian Rytter A/S i Svenstrup netop har fået leveret. Konklusionen lyder, at traileren er yderst brugervenlig og kundespecifik. Den byder samtidig på mange flotte finesser.

En moderne tippeladstrailer skal både være rummelig, kunne tippe stabilt, laste meget, være stærk samt kunne manøvrere, hvor der er lidt plads. Parametre der er svære at opnå høj score på samtidig.

Et eksempel på en sådan tippeladstrailer er den AMT TGL400, der er leveret af MTDK A/S til Kristian Rytter A/S i Svenstrup.

Der er tale om en 37 m3 letvægts-tippelads-trailer, designet til transport af sten og grus. Med en maksimal totalvægt på 48 tons og en egenvægt på blot 7,74 tons kan den ved anvendelse af en trækker med optimalt skammeltryk laste 40,26 tons. Det må absolut siges at være flot.

Chassis og aksler
Chassiset er konstrueret med to længdevanger i stål, der er svejset op til I-profil med kraftige tværvanger og to solide kryds som forstærkninger.

Der er monteret cyklistværn og en klapbar underkøringskofanger i stål med en bred stænklap. Der er to indbyggede trækøjer med i bagenden af længdevangerne, så der kan bugseres uden, at der behøver at blive ødelagt noget.

I bagenden er der en akselgruppe med fire BPW-aksler med tromlebremser hængt op i luftaffjedring. De tre første aksler er faste, mens den bageste aksel er medstyrende med et udsving på op til 15 grader samt integration af drejeakslen over baklys og automatisk låsning ved kørsel over 45 km/t.

Den forreste og den bageste aksel kan desuden løftes for at give en god fremkommelighed ved igangsætning under vanskelige forhold. Det samlede tilladte akseltryk er 30 tons og hver aksel belastes med op til 7,5 tons ved fuld last.

I forenden af chassiset er kongetappen monteret på en 8 mm stålplade med forstærkede tværvanger, som kan klare et lovligt tryk på op til 18 tons. Kongetappen er samtidig placeret lige under tipcylinderens nedre fæste, et forhold der er med til at sikre god stabilitet ved tipning. Afstanden fra kongetappen til den forreste aksel er 5,2 m, mens de fire aksler er placeret med en individuel afstand på 1,31 m.

Der er monteret to støtteben i en afstand af 2,715 m fra kongetappen, mens tiprøret i bagenden, som ladet tipper omkring, sidder så tæt som muligt på den bageste aksel med en afstand på blot 0,476 m og er med til at sikre en høj grad af stabilitet ved tipning.

Bremseanlægget, der også omfatter to 100-liter lufttanke i aluminium, er udstyret med ABS/EBS/RSP samt integreret vægtsystem og en hæve-/sænkeventil til luftaffjedringen, så der kan højdetilpasses.

Dækmonteringen består af otte stk. i størrelsen 385/65 R 22,5 og med M+S-mærkning.

Lysanlægget er designet i forhold til ISO3731 og består af et 24-volts anlæg, hvor alle lamper er af LED-typen. Der er to femkammer Mercedes-baglygter, og desuden er der to baklys, sidemarkeringslys i begge sider, slingrelamper af typen Stor Ermax, nummerpladelys samt to arbejdslamper ved støttebenene.

Ladet og siderne
Ladet er 9,243 m langt og bygget i skrå position, så forsmækken ligger skråt fremad parallelt med tipcylinderen. Det er konstrueret i aluminium af en slidstærk kvalitet af typen ALMgMn ligesom profilsiderne og bagklappen. Bunden er konstrueret i en 6 mm alu-plade med en tværgående samling, samt tværvanger i U-profil, der er placeret med en afstand på maksimalt 400 mm, og som samtidig støtter på chassiset med gummiklodser.

Siderne er bygget i 350 mm plankeprofil med en tykkelse på indersiden på 3,9 mm og en tykkelse på ydersiden på 2,3 mm og i en højde af 1,63 m.

Forsmækken er tilsvarende konstrueret i en 5 mm aluminiumsplade med kraftige L-vanger for at kunne klare de enorme påvirkninger fra fæstet til tipcylinderens top. Stemplet er et italiensk Binotto i en forstærket version, og der opereres med et maksimalt hydraulisk arbejdstryk på 200 bar.

I bagenden er der en tophængt bagsmække, som er bygget i plankeprofil med en kraftig kantramme. For at sikre maksimal åbning ved tipning er hængslerne flyttet 20 cm frem, og bagklappen er uden kanter og en gennemgående bund.

Bagenden er udstyret med en skuffe, som sørger for, at godset kommer langt nok ud ved tipning, og totallængden inklusiv skuffen er på 11,157 m. Ladets udvendige bredde er i fuld bredde på 2,55 m og i toppen er kassen afsluttet med kraftige alu-profiler med skrå kanter. Til at sikre at bagsmækken forbliver lukket under kørslen, er der integreret et mekanisk lukkesystem i bagenden. Ladet tipper med en vinkel på 50 grader, og koblingshøjden er 1,17 m, hvorved totalhøjden når op på 3,14 m.

I bagenden er der en udtræksstige under skuffen og der er to udvendige og to indvendige trin på bagklappen, så det er let at komme op og tilse godset.

For at sikre at godset lettest muligt skrider ud af ladet, er der monteret hvid plastbelægning i bunden og op af siderne. Tilsvarende er der for at have en længere holdbarhed blå PEHD 2000 mm plastikbelægning i hver side. I bagenden af ladet er de to bageste sektioner af plastbelægningen af typen PEHD 2000, og det er skruet fast med undersænkede skruer og svejset sammen med tværgående samlinger.

Rullepressening
På toppen er der monteret en automatisk Ecotop-rullepresenning fra Spørring Karosserifabrik. Den kører over fra højre side og fungerer ved hjælp af en el-hydraulisk pumpestation. Den betjenes let med en fjernbetjening og er med til at spare på brændstof ved, at presenningen altid let kan rulles over ved aktivering af en kontakt, hvorved den også bliver lagt på hver gang. Med tom vogn er der et stort gab på en åben vogn uden presenning og det koster dyrt i brændstof. Samtidig skal chaufføren aldrig bakse med presenningen. Det tæller godt på arbejdsmiljøsiden.

Læs artiklen i DANSKE VOGNMÆND nr. 5 Maj 2020

Læs artiklen i bladet

DANSKE VOGNMÆND nr. 5 Maj 2020