Del

Traileren krummer ryggen for klimaet

Vindmodstand er en af trailerens værste fjender. Schmitz Cargobull har derfor udviklet en mere aerodynamisk trailer, som kan spare op til fem procent på brændstofforbruget.

For et par år siden var Schmitz Cargobull, én af verdens største trailerproducenter, med i EU Transformers Project, hvor der blev udviklet en trailer, som ved hjælp af en række tiltag kunne reducere brændstofforbruget med op til 25 procent. En stor del af reduktionen fremkom ved at lade overbygningen gå ned i højde fra midten og bagud, samt ved anvendelse af en afrundet front og spoilere i bagenden. Projektet omfattede deltagere som Volvo, DAF, ECK, IRU, Bosch og EU m.fl., og når man så traileren med den krumme ryg, skulle man umiddelbart ikke tro, at det ville være et brugbart alternativ med lav bagende til en gardintrailer.

Løsningen er blevet brugertilpasset
Nu har Schmitz Cargobull så lanceret nye trailere, og løsningen med at sænke den bageste del af trailerens tag kan give en brændstofreduktion på op til fem procent. Takket være innovation og videreudvikling af allerede kendte løsninger er det lykkedes at udvikle en tagkonstruktion, hvor taget kan tilpasses behovet.

Schmitz Cargobull har i forvejen en del af teknikken fra versioner med hævbart tag, hvor hævningen sker med en lille pumpe inde på chassiset og et hydraulisk stempel i hjørnestolperne. Med andre ord hæver man lidt forenklet den bageste del af trailerens tag, når der skal udføres lasteoperationer. Kræver godset, at hele lastekapaciteten udnyttes under transport, lader man blot taget blive stående i vandret position i det, der kaldes ”Volume-position”.

Når traileren har sænket tagets bageste del i det, der kaldes ”Eco-position”, og den er udstyret med både skørter hen under siden samt spoilere i bagenden, kan brændstofforbruget reduceres med hele 7,6 procent. Reduktion af overfladen i bagenden reducerer hvirveldannelse og giver dermed mindre modstand til fordel for brændstofforbruget.

- Hvis blot halvdelen af alle transporter sker i aerodynamisk tilstand og den anden halvdel i volumen-tilstand, dvs. ikke sænket, vil man med EcoFlex, konservativt beregnet, spare cirka 7.700 euro på en million kilometer eller mere end 900 euro om året. Og miljøet spares for 2,3 tons CO2 om året, forklarer adm. Direktør Andreas Schmitz fra Schmitz Cargobull.

Tre versioner
Tre versioner af ECO-familien, der alle er gardintrailere, tilbydes med de nye løsninger. EcoFix er udviklet til tunge transporter af gods som stål og papirruller og har en højde på 2,65 m i forenden og en fast højde på 2,2 m i bagenden. Dernæst er det EcoFlex, som er 2,7 m i forenden og kan sænkes til 2,2 m i bagenden. EcoFlex er beregnet til transport af allround gods. Den tredje version hedder EcoVarios. Den er 3 m høj i forenden og kan sænkes til 2,6 m i bagenden. EcoVarios er beregnet til transport af volumengods.

Som noget helt nyt tilbyder Schmitz Cargobull en nyudviklet spoiler til montering oven på den bageste del af presenningen i bagenden, en såkaldt drag-reduction-spoiler. Det betyder dog, at højden på traileren forøges med 6,5 cm, men til gengæld er der potentiale til at kunne reducere brændstofforbruget med op til 3,3 procent.

Uændret anvendelighed
Med de nye Eco-varianter er Schmitz Cargobull lykkedes med at indtænke brændstofbesparende egenskaber, uden at det er gået ud over funktionaliteten. Sider og gardiner kan stadigvæk åbnes uhindret som på de kendte modeller, der ruller på vejene i dag.

Problemet med at presenningen bliver for lang, når taget sænkes ned i den bageste del, er løst på den helt gode gammeldags måde. Der er indsat et skørt, som gør det muligt at folde den overskydende presenning ind og derved opnås en flad stram presenningsside.

De første køretøjer med den mere aerodynamiske opbygning er allerede blevet fremstillet og er i feltprøve ved et transportfirma. Salget startede i januar, og den egentlige serieproduktion vil begynde i andet kvartal i år.

Læs historien i DANSKE VOGNMÆND

DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 3, marts 2021