Del

Stop mummespillet om infrastrukturen

Atter er de længe ventede politiske forhandlinger om landets trafikale infrastruktur sat på pause. Forud for folketingsvalget sidste år skortede det ellers ikke på omfattende infrastrukturudspil fra både den daværende regering sammen med DF samt Socialdemokraterne. Denne gang er en af landets mest presserende udfordringer blevet parkeret i Statsministeriet ifølge flere af Folketingets partier, der blot kan se frustreret til. DTL – Danske Vognmænd opfordrer regeringen til at tage både folkestyret og folket alvorligt.

DTL’s adm. direktør Erik Østergaard finder regeringens handling, eller mangel på samme, forstemmende og effekten den samme som at holde landets vejentreprenører og vejbrugere som gidsler i en situation, der kalder på gang i hjulene.

- Jeg opfordrer regeringen til at stoppe mummespillet om infrastrukturen og se på, hvilken virkelighed vi befinder os i. Før coronakrisen meddelte transportministeren, at en aftale om infrastrukturen tidligst kunne komme på plads, når forårets forhandlinger om klimahandlingsplaner var slut. Ministeren henviste til, at det afhænger meget af de politiske håndtag og initiativer, der bliver taget i en klimahandlingsplan. Nu er klimaplanerne så fremskredne, at jeg ikke mener, at begrundelsen holder længere, siger Erik Østergaard og fortsætter:

- Vi kan ikke blive ved med at skyde til hjørne. Nu ser det ud til at infrastrukturforhandlingerne først kommer til at finde sted i efteråret. Tiden løber, trængslen stiger og det samfundsmæssige tidstab er nu oppe på mere end 25 mia. årligt.  Der spildes nemlig hundredtusindvis af timer hver eneste dag med at sidde i kø på de danske veje, med udsigt til en stigning i trængslen på vejene på 66 procent frem mod 2030, udtaler Erik Østergaard.

Trafikken står stille
For mens folketingsåret går på hæld, og både coronastrategier, klimahandlingsplaner og flere reformer har været genstand for politisk dialog, står trafikken stille. Både i bogstavelig forstand og i overført betydning, når Folketinget endnu en gang må opleve fra sidelinjen, at transportens minister taler med uld i mund. Mens påtrængende infrastrukturprojekter på trafikområdet gemmes væk i regeringens skuffer.

- Vognmændene har under coronakrisen slidt og slæbt på de danske veje for at holde samfundet i gang. Og nu, hvor trafikudviklingen atter accelererer, må vi konstatere, at der mere end nogensinde er brug for udvidelser og nyanlæg på kritiske lokationer. For slet ikke at tale om de løbende vedligeholdelsesarbejder på vejnettet, fastslår Erik Østergaard.

- Vognmændene kører for entreprenørerne, men pga. corona har der ikke været mange udbud på vejområdet i første halvår 2020. Virksomhedernes pipelines begynder at tørre ud til efteråret. Det rammer dobbelt – både vejentreprenørerne og de vognmænd, der kører for dem.

Erik Østergaard peger også på hensynet til samfundsøkonomien, som vil nyde godt af, at der iværksættes vedligeholdelses- og anlægsprojekter. Især de ”spadeklare” projekter i en tid, hvor der er stort behov for at få gang i væksten.