Del

Sådan sparer du på de dyre dråber

De voldsomme stigninger i brændstofpriserne, som tilsyneladende ikke vil tage nogen ende, er en stor post på regnskabet. Men noget kan man selv gøre for at minimere brændstofforbruget.

En moderne lastbil er allerede ved fremstillingen specificeret, så 60 til 70 procent af de elementer, som påvirker forbruget af brændstof, er låst fast. Men der er alligevel muligheder. Udviklingen med den store mangel på arbejdskraft har måske betydet, at vi har trængt dieselpriserne lidt i baggrunden. Men nu presser de høje priser alvorligt dem, der bruger meget brændstof. Tjek her, hvilke lavthængende frugter det ligger lige for at plukke.

Chaufføren er vigtigst
Det vigtigste er nok føreren af lastbilen. Betjeningen af lastbilen er en meget afgørende faktor, og det er en god idé at have deltaget i et kursus om brændstofbesparelse. Har man deltaget tidligere, er det måske god idé at få det genopfrisket.

Specificering af lastbilen
Specificeringen af lastbilen er meget vigtigt og skal ske, når den bestilles. Derfor er det også godt at kende de forhold, som den skal køre under, så drivlinjen er tilpasset opgaverne og at vælge en så aerodynamisk opbygning som muligt. Dermed er det også en god idé at undgå unødvendige horn og ekstra lamper på taget. Den slags udstyr tærer på brændstofkontoen.

Dæk og hjul skal være i orden
Når lastbilen er taget i brug, har dækkene stor indflydelse på forbruget. Det er vigtigt at have de rigtige dæk, som både matcher kørselsbehovet, støjer så lidt som muligt, har et godt vejgreb, en lang levetid og samtidig en lav rullemodstand, så brændstofforbruget holdes i ave.

Hvad kan man så gøre for, at dækkene ruller så let som muligt? Man bør løbende sørge for, at der er det helt korrekte dæktryk i hvert hjul. Forkert dæktryk påvirker både slitage på dækket, bæreevnen, og ikke mindst rullemodstanden, der igen er med til at påvirke brændstofforbruget.

Dernæst bør man få tjekket, om de enkelte hjul nu også kører lige ud, som de skal, og ikke har en lidt skæv retning. Det koster nemlig også på rullemodstanden og brændstofeffektiviteten.

Spoiler kan mindske vindmodstanden
Førerhuset kan måske forsynes med en spoiler, og der gælder det om at have den indstillet korrekt. Man kan også montere spoilere på bagenden af køretøjer, og derved opnå mindre vindmodstand. Desværre kan hækspoilerne på grund af længdebestemmelserne kun anvendes på få strækninger i Danmark.

Brug Active Prediction
Mange moderne lastbiler er i dag udstyret med Active Prediction (GPS-styret cruisecontrol), som både lader lastbilen rulle i friløb, når det er muligt, og vælger den mindst brændstofkrævende kørsel over bakker. Det kan betyde at lastbilen ikke kører med topfart over bakketoppen, og desværre er der mange, som på den konto vælger at deaktivere funktionen, fordi de frygter at blive overhalet på toppen af bakken af en anden lastbil, hvor chaufføren sidder og trykker på speederpedalen.

Man kan også vælge at sænke tophastigheden til 85 eller 80 km/t. Dér ligger nemlig gode besparelser både på brændstof, dæk og drivlinjen, og stigningen i tidsforbruget er absolut minimal.

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 3, 2022