Del

Så kom der mere strøm på Scania

Scania kører hårdt frem med el-drift og holder nu igen på lastbilernes kongeplads med en ny dieselmotor på hele 770 hk.

To elektriske lastbilserier blev forleden introduceret i Scanias lastbilprogram. Der fandtes allerede en el-hybrid-version, som nu har fået følgeskab af mere effektive plug-in-hybrider og fuldelektriske lastbiler. Nu er man klar til at serieproducere de nye lastbiler, som først og fremmest kan dække behovet for mere støjsvage og emissionsfrie lastbiler til transport i byområder.

De nye plug-in-versioner kan leveres enten med L-førerhus eller med P-førerhus, hvor man anvender dieselmotoren på de lange afstande og den elektriske drift ved kørsel i byområde. Rækkevidden ved fuldelektrisk ligger på cirka 60 km ved gunstige forhold, og powerpakken består af tre batterier med en kapacitet på 90 kWh, som forsyner en 115 kW-elmotor med energi. Opladning til cirka 80 procent fra fuld afladning kan klares på cirka 35 minutter, og der lades under kørslen også med energi, som opsamles fra bremserne. Forbrændingsmotoren i plug-inversionerne er Scanias ni-liters motor, der dækker over et effektområde fra 280 til 360 hk.

Helelektrisk med god aktionsradius
De fuldelektriske versioner er specificeret med batteripakker fra 165 til 300 kWh kapacitet, der forsyner en elmotor på 230 kW svarende til cirka 310 hk.

Når kunden specificerer bilen, kan der vælges mellem fem eller ni batterier, og vælges den store pakke, er rækkevidden på op mod 250 km. Der er desuden den fordel ved den helelektriske version, at motorrummet kan anvendes til et af batterierne, så man kan nøjes med at have enten fire eller otte batterier hængende ude på siden af chassiset.

Drivlinjen omfatter også en transmission med to gear. Dette for at ramme det rigtige område med omdrejninger, belastning og energieffektivitet. Det er med til at optimere hele driften.

En af sidegevinsterne ved den fuldelektriske version er, at momentkurven nærmest er lodret, så man har en god accelerationsevne. El-driften er uhyre effektiv. Man regner med en udnyttelsesgrad på over 90 procent. Til sammenligning ligger en højeffektiv dieseldrivline lige nu på omkring 35 procent.

Hybridversionen, som allerede er i drift ved kunder, har også fået en opgradering. Lige nu er denne serie udstyret med et 7 kW-batteri, der giver en elektrisk rækkevidde på ti km. Ifølge Scania vil opgraderingen betyde, at der bliver et 15 kW-batteri til rådighed, og det fordobler rækkevidden.

Scania tilbyder også forskellige kraftudtag, som kan dække næsten alle mulige behov, der kan tænkes til såvel hybrid som plug-in. Til den fuldelektriske version vil det være et E-pto på 60 kW.

Opgradering af dieselmotorerne
Motorkapløbet ender aldrig, og nu er Scania igen efter mange års fravær parkeret på kongepladsen med en ny supermotor. Motoren har otte cylindre i v-form og en slagvolumen på 16,4 l, samt en topydelse på 770 hk med et drejningsmoment på hele 3.700 Nm. Den kendte 730 var som den eneste tilbageværende Scania V8 udstyret med EGR, men med opgraderingen til 770 hk er det nu en ren SCR-version, og det er ikke nogen hemmelighed, at den nye højeffektive SCR-løsning med to indsprøjtningsdyser er med til at hæve effekten og effektiviteten i motoren.

Nyt i opdateringen er også en ny turbo med fast geometri på kuglelejer, ny brændstofpumpe, højere kompression, et nyt kraftigt motorstyringssystem og en lavere intern friktion, som samlet giver besparelser på op mod to procent. Overgangen til ren SCR-teknologi har udløst en vægtreduktion på hele 75 kg.

Det er dog ikke blot i toppen, der er sket opdatering de øvrige V8-motorer har alle fået et effektivitetsløft. Nu hedder de nye versioner 530, 590, 660 og 770.

Effektiv transmission er altafgørende
Men motorerne gør det ikke alene. Transmissionen er uhyre vigtig, og derfor lancerer Scania nu en ny transmission kaldet Opticruise G33CM, hvor 33 står for 3.300 Nm, mens C står for Crawler og M for Medium Duty Planetary Gear.

G33CM udmærker sig ved at være konstrueret fra bunden uden synkronisering, herved undgår man synkromeshringe mv. bortset fra i split- og gruppegearsmodulerne. Det betyder også, at der er plads til bredere tandhjul samtidig med, at gearkassen er blevet kortere og 60 kg lettere. Som noget nyt har Scania indført dynamisk smøring af gearkassen, hvor der hele tiden sprayes på vigtige områder, og olien pumpes op i forhold til behovet for smøring og køling. Endelig er der et crawler-modul, som betyder, at der nu kan sættes i gang med meget lav hastighed uden at æde af tophastigheden, fordi man har ændret den totale gearing.

Scania har flyttet bakgearet op i planetdelen, så der nu er flere bakgear, hvorved der kan bakkes med en højere hastighed.

Transmissionen leveres udelukkende med automatiseret gearskifte, så det er endegyldigt slut med at få en Scania med gearstang. Med et højest tilladt moment på 3.300 Nm kan transmissionen ikke anvendes i den nye 770, der i stedet leveres med GRSO926, som kan klare de høje belastninger. Der er dog momentbegrænser i de lave gear, for at transmissionerne skal kunne følge med. Alle de nye V8-motorer kan anvende HVO som brændstof, og versionen med 590 hk kan desuden køre på FAME. Den samlede brændstofbesparelse med den ny V8-serie samt den nye G33CMgearkasse kan komme helt op på seks procent.

Læs historien i bladet

Læs om Scanias el-lastbiler på side 26-27