Del

Rebellen fra Mors

Vognmand Benny Nielsen fra Fredsø Vognmandsfor­retning ApS i Nykøbing Mors stod indtil for et par dage siden i spidsen for den indædte modstand mod kilometerafgiften med tusindvis af chauffører, vognmænd og virksomheder. Før han trak sig, fortalte han til DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND bl.a. om den planlagte aktion mandag den 15. maj.

Opdateret: Interviewet med Benny Nielsen er lavet, inden han annoncerede, at han trak sig fra den såkaldte Vejskatkomité og den planlagte aktion mod kilometerafgiften den 15. maj.

Benny Vognmand, som nogle kalder ham, er helt fast i stemmen, da han slår fast: 

- Den vejafgift skal væk. Sådan er det. Vi viger ikke, og afgiften ender med at blive droppet igen. 

DANSKE VOGNMÆND har fanget direktør Benny Nielsen fra Fredsø Vognmandsforretning ApS på Mors på transportmessen i Herning til en snak om det oprør mod regeringens foreslåede kilometerafgift, som han står i spidsen for, og som viste sig første gang ved lastbildemonstrationen foran Christiansborg i begyndelsen af april. 

Hvis nogen havde troet, at demoen var sidste pip fra vognmændene, kan de godt tro om igen. Siden har Benny Nielsen og hans Vejskatskomite nemlig ikke ligget på den lade side. Virksomhed efter virksomhed og branche efter branche og tusindvis af chauffører og vognmænd har siden sluttet sig til ham. Alle branchens organisationer har udtrykt sympati for Vejskatskomiteens arbejde. 

Biler bliver holdende ved rampen  

Og på et eller andet tidspunkt, inden lovforslaget bliver færdigbehandlet i Folketinget, går vognmænd og deres lastbiler i aktion, og lader ”bilerne holde ved rampen”, som Benny Nielsen udtrykker det. 

- Om vi skal holde en, to eller tre uger gør ingen forskel. Vi bliver holdende, til de makker ret, og forslaget er taget af bordet igen, forsikrer han, der følges rundt på transportmessen af et tv-hold fra Danmarks Radio, som har fattet interesse for den rebelske vognmand fra Mors, som er lykkedes med at mobilisere så mange mod kilometerafgiften. 

Aktionen bliver planlagt, så den når at påvirke processen i Folketinget. Den 15. maj har været nævnt. 

- Det er ikke usandsynligt, at vi kommer op på 15.000 lastbiler og traktorer ved aktionen og mere end 10.000 virksomheder. Vil man demonstrere, skal det selvfølgelig foregå på lovlig vis, understreger han. 

De vil ikke lytte 

- Det er jo ikke fordi, vi ikke vil støtte op om grøn omstilling. Det gør vi. Men de (regeringen, red.) vil ikke lytte og tage os med på råd. De vil ikke en skid. De krav, de stiller, kan vi jo ikke leve op til. Du kan køre med en el-lastbil indenfor kommunegrænsen. Du kan ikke køre fjerntrafik med elektriske lastbiler. Jeg synes, det er rigtigt fint, at du kan bruge strøm og sætte ladestandere op til personbiler og taxaer i København, siger han og fortsætter: 

- Hvis jeg kobler strøm til mine 70 lastbiler hjemme på Mors, så smelter øen sgu’. 

Benny Nielsen afviser, at vejafgiften har noget med miljø at gøre. 

- Havde den det, ville jeg og alle andre kunne forstå det. Men ingen fatter det, de laver her. De kunne bare lægge 20 øre på benzin og diesel, og pengene ville vælte ind i kassen. 

Ferien røg 

Forberedelsen af modstanden mod kilometerafgiften trækker tænder ud. Det bliver ikke til så meget søvn, og hjemme er der også ved at være træthed at spore. 

- Fru Nielsen glæder sig, til det her er overstået, siger Benny Nielsen. 

Forberedelsen af den første demo på Christiansborg foregik for en stor del fra Thailand, hvor Benny Nielsen og fru Nielsen var på ferie. Det gav for det første en skyhøj telefonregning. Ferien blev også påvirket af, at mange telefonsamtaler med Danmark foregik sent thailandsk tid. 

- Jeg kommer nok til at give fruen en erstatningsferie i Thailand, når det her er ovre, siger Benny Nielsen med et smil. 

På Facebook for første gang 

Indtil sidst i marts var Benny Nielsen ikke på Facebook. Men det var dengang. Nu gebærder han sig hjemmevant på det sociale medie, som har vist sig særdeles velegnet til at mobilisere modstanden mod kilometerafgiften. Under overskriften ”Opråb” poster han, hvor mange der nu har tilsluttet sig den kommende aktion, hvem der nu har ytret deres støtte til aktionen samt ikke mindst opfordringer til at melde sig til. Den opgave har efterhånden vokset sig så stor, at Benny Nielsen har fået hjælp til at moderere siden. 

- Jeg har altid ellers været lidt modstander af Facebook. Folk skal ikke vide, hvad jeg går og laver. Det kommer ikke alle ved. Hjemme på Mors blinker vi ikke, når vi skal dreje, for folk skal ikke vide, hvor vi er på vej hen, siger han og griner. 

Håber på, at regeringen kommer til fornuft 

Hvad håber du at få ud af aktionen? 

- Jeg håber, regeringen kommer til fornuft, og at Enhedslisten og SF og Veganerpartiet, og hvad de ellers hedder, som aldrig har lavet et reelt stykke arbejde, ikke skal have lov til at bestemme, hvad der skal ske i Danmark. 

Men hvad regner rebellen fra Mors så med? 

- Det ville være et nederlag for regeringen at pille lovforslaget af bordet, så jeg regner med, at konflikten vil tage noget tid. Afhængig af, hvornår aktionen finder sted, tager det et par dage, før hylderne i supermarkederne er tomme. Jeg er ked af, at det skal gå ud over forbrugerne. Men vi kan lige så godt tage kampen nu. Og de kommer også til at betale for den vejafgift, der er nemlig ingen andre steder at sende regningen hen. Men jeg håber ikke, at vi skal komme så vidt. 

Nu bliver kilometerafgiften jo vedtaget også med stemmer fra nuværende og tidligere Venstrefolk? 

- Jeg har ondt af Thomas (transportminister Thomas Danielsen (V), red.). Han er bare sendt i byen. Sidste år, da jeg mødte Lars Løkke oppe i Skagen, sagde jeg til ham, at hvis du sælger dit mandat for en ministerbil, så smider jeg dig fandenlyneme i havnen, næste gang vi mødes heroppe. Og det ved han godt. Vi kender hinanden. 

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 4, 2023