Del

Professionelle tyvebander går efter lastbilerne

Tyverier, røverier og anden kriminalitet begået af især østeuropæiske bander trives i bedste velgående på rastepladserne i Sydsverige. Svensk politi savner ressourcer til for alvor at sætte ind mod problemet.

Tyveri af gods og trusler mod chauffører­ne er et voksende problem på de svenske rastepladser. Bag tyverierne og anden kri­minalitet på rastepladserne står organise­rede bander fra primært de baltiske lande. Brancheorganisationen Sveriges Åkeriföre­tag (SÅ) er bekymrede over udviklingen.

- Situationen er alvorlig, særligt i det sydlige Sverige, siger Patrick Magnusson, trafiksikkerhedsansvarlig i SÅ.

- Mange udenlandske chauffører oplever utryghed, når de efter en hård arbejdsdag skal hvile ud på en svensk rasteplads om natten. Det skyldes risikoen for at få sin last stjålet og frygten for at blive kontaktet af kriminelle, som under trusler presser chaufføren til tavshed eller til at udlevere nøglerne til lasten, siger han.

Problemet får nu international opmærksomhed, fordi udenlandske transportvirksomheder og trans­portorganisationer i stigende grad advarer imod de risici, der følger af at parkere på svenske rastepladser om natten.

Elektronik som mobiltelefoner og TV-apparater figu­rerer stadig højt på listen over eftertragtet tyvegods.

Men på listen over varer, der stadigt hyppigere optræder i kriminalitetsstatistikkerne over, hvad der stjæles fra lastbiler, finder man også dagligvarer som chips, sodavand, konfekture, hygiejneprodukter, frosset kød, frosne pizzaer osv.

- Hverdagsvarer er meget lette at afsætte til de mindre seriøse butiksdrivende, forklarer Patrick Magnusson, der fortæller, at det i høj grad er tyve-bander fra Østeuropa, særligt fra Baltikum, som står bag tyverier og røverier på rastepladserne. Vi ser rendyrkede tyveriturnéer på rastepladserne.

Læs hele historien i det nye nummer af DTL Magasinet