Del

Politiet afviser at undersøge ubetalte p-afgifter

Justitsministeren forklarede før sommeren i Folketinget, at en arbejdsgruppe i Rigspolitiet undersøger, hvordan myndighederne bliver bedre til bl.a. at inddrive ubetalte p-afgifter. Politiet afviser, at p-afgifterne er en del af gruppens arbejde.

Flere vejrede nok morgenluft, da justitsminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) før sommeren løftede sløret for, at en arbejdsgruppe i Rigspolitiet lige nu undersøger, hvordan myndighederne får bedre styr på den manglende opkrævning af bl.a. tusindvis af ubetalte p-afgifter til udenlandske køretøjer. 

På daværende tidspunkt lød det som en lidt forkølet, bureaukratisk imødekommelse af bl.a. DTL, som igennem flere år højlydt har kritiseret den manglende opkrævning af p-afgifterne. Ministeren var dog selv klar i mælet, da emnet var på dagsordenen i Folketinget den 30. maj i år i forbindelse med en debat om brugen af ANPG-kameraer (ANPG står for automatisk nummerpladegenkendelse) til opkrævning af ubetalte p-afgifter, som var foranlediget MF Betina Kastbjerg (DD). 

“Det er problematisk, at udlændinge, der har fået en bøde eller p-afgift i Danmark, i for høj grad ender med ikke at betale. Det må ikke være sådan, at udlændinge kan føle, at de kan færdes straffrit på danske veje, så længe de har bopæl i udlandet. Det kan vi selvsagt ikke acceptere,” sagde justitsministeren ved den lejlighed. 

Undersøger ikke p-afgifter 

Nu viser det sig bare, at justitsministerens tilkendegivelser ikke holder vand. Rigspolitiet oplyser nemlig overfor DANSKE VOGNMÆND, at p-afgifter slet ikke er omfattet af arbejdsgruppens afdækning. Ifølge Rigspolitiet er arbejdsgruppens fokus “strafforfølgning af færdselsforseelser, som ikke inddrives på stedet.” 

Arbejdsgruppen består af deltagere fra Rigspolitiet, Rigsadvokaten og Midt- og Vestjyllands Politi og Politiets Administrative Center (PAC). Rigspolitiet oplyser, at myndigheder, der er relevante for arbejdsgruppens afdækning af mulighederne for bedre at kunne strafforfølge færdselsforseelser begået med udenlandsk indregistrerede køretøjer inddrages i det omfang, det er relevant. 

Arbejdsgruppen påbegyndte arbejdet i andet halvår af 2023, og forventes at afslutte det i løbet af 2024, uden altså at berøre de tusindvis af ubetalte p-afgifter til udlændinge. 

DTL: Som et spøgelsesskib 

Arbejdsgruppen er det seneste i en lang række af forsøg fra politikere og myndigheder på at afværge den penible situation med ubetalte p-afgifter til udenlandske køretøjer. 

Hos DTL – Danske Vognmænd er adm. direktør Erik Østergaard forundret over, at de ubetalte p-afgifter ikke er en del af arbejdsgruppens område. 

- Det er mildest talt besynderligt, at justitsministeren går ind i sagen om de ubetalte p-afgifter og konkret nævner Rigspolitiets arbejdsgruppe som et væsentligt instrument, når det så viser sig, at p-afgifterne slet ikke behandles af politiets arbejdsgruppe. Vi taler her om en sag, som i flere år har haft offentlig og politisk bevågenhed, fordi den har stor betydning for retsfølelsen udover at være en hån mod danske vognmænd og chauffører, som opkræves ved kasse ét, hvis de skulle formaste sig til at parkere få centimeter udenfor afmærkningerne, mens udenlandske køretøjer i årevis har kunnet blæse på afgiften og køre fra regningen, siger han og tilføjer, at DTL vil følge sagen til dørs. 

- Sagen fremstår som et spøgelsesskib, hvor ingen myndighed tilsyneladende magter at gøre noget, og landets justitsminister i Folketinget lover bod og bedring uden at have sat sig ind i, hvad de myndigheder, han inddrager, overhovedet beskæftiger sig med. Det kalder på selvransagelse, og om ikke andet må vi være politikerne behjælpelige i den sammenhæng, siger han. 

Så stor er bunken af ubetalte p-afgifter

For de ubetalte p-afgifters vedkommende fortsætter den tendens, som er beskrevet her i bladet igennem flere år: Tusindvis af de afgifter, som Færdselsstyrelsen udskriver til særligt køretøjer fra østeuropæiske lande som Polen, Rumænien og Bulgarien bliver aldrig betalt, og Færdselsstyrelsens samarbejdspartner Euro Parking Collection (EPC) lykkes kun med at opkræve omkring 20 procent af de ubetalte afgifter.

Færdselsstyrelsen har i perioden 1. januar 2021-30. august 2024 således videresendt 12.498 ubetalte p-afgifter til EPC. Af dem har EPC opkrævet 2.512. 

Kilde: Færdselsstyrelsen 

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 7, 2024