Del

Politi-samarbejde skal dæmme op for lasttyverier

DTL Magasinet: Professionelle bander laver big business ved at tømme lastbiler for varer og sælge varerne videre på det sorte marked. Dansk politi samarbejder med europæiske kolleger om at komme tyverier fra lastbiler til livs

Professionelle bander arbejder sammen i grupper på op til 12 mand på Europas rastepladser. Nogle er spejdere, der skærer op til 20 kighuller i presenningerne på lastbilerne for at tjekke, om der er noget af værdi i lasten. Har lasten værdi nok, og kan den håndteres, kommer mindre lastbiler og varebiler og omlæsser varerne. Ofte mens chaufføren ligger og sover i last­bilen. Sporene efter tyvekosterne fra disse ”presennings-opskæringstyverier” ender ofte i Polen.

- Tyverierne er systematiske og big business. Undersøgelser viser, at 74 ud af 100 lastbiler, der passerer den dansk-tyske grænse ved Frøslev, har kighuller skåret i presenningerne. Og værdien af tyvekoster fra lastbiler i Europa løber op i 60 milliar­der kroner om året, oplyser specialkonsu­lent Lars Haugaard Thomsen fra Udlæn­dingekontrolafdelingen (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Læs hvordan politiet prøver at komme den type kriminalitet til livs her