Del

Ny lovende Volvo FM

Heldig implementering af Volvo FH’s gode egenskaber i den nye FM-serie.

For en halv snes år siden blev udtrykket downsizing introduceret i den automotive industri. Hvor begrebet normalt dækker over, at motorernes slagvolumen blev mindre samtidig med, at effekten røg op, kan det også anvendes i andre sammenhænge. Som fx med Volvos implementering af de gode egenskaber fra FH-seriens førerhus til den lidt mindre FM-series nye førerhuse.

Og Volvo er lykkedes rigtig godt med det store puslespil, hvor de gode kvaliteter nu også er smittet af på den nye FM-serie, der sammen med hele det øvrige program hos den globale lastvognsproducent blev fornyet i marts måned. I forbindelse med Volvo Trucks' nylige indvielse af sit nye danske hovedkvarter i Taastrup blev det endeligt muligt både at se og prøvekøre tre forskellige Volvo-lastbiler fordelt på hhv. FM, FMX og FH16.

Nyt førerhus
Allerede når man åbner døren i en FM eller FMX, lægger man mærke til den større rummelighed i førerhuset, ligesom de fine indstigningsforhold og sidevinduerne med de skrå linjer forneden også trækker op. En større forrude forbedrer klart udsynet og bidrager dermed til højnelsen af trafiksikkerheden.

På FM-serien ser man også med det samme de nye spejlarme med sprækken mellem det øverste og nederste spejl, der direkte er adopteret fra FH-serien, og det findes ikke bedre, så længe vi holder os til spejlløsninger. Der foreligger ikke noget om, hvorvidt Volvo påtænker at anvende kameraløsninger lige med det første. Desuden kan der som tilvalg leveres en radar, som fortæller, når der ligger en bil på højre side, som man bør tage sig i agt for. Det er et udstyr, man absolut ikke må spare væk.

FM-serien tilbydes med seks forskellige førerhustyper, spændende lige fra et kompakt dagførerhus til et meget rummeligt langt førerhus med Globetrotter-tag.

På FMX-serien, der er en robust lastbil til kørsel i bygge- og anlægsmiljøer, har Volvo bibeholdt de rustikke og lidt gammeldags spejlarme med to spejle, hvor der også er afstand mellem spejlene, så evt. blinde vinkler elimineres.

Hele førerområdet i både FM og FMX er blevet væsentlig forbedret. Det mærkes blandt andet på det nye rat, der kan vinkles endnu bedre samtidig med, at selve ratstammen kan justeres, og ikke mindst med det nye instrumentbræt samt tilhørende sidefløj, der er bukket svagt omkring føreren, hvor den nye skærm sidder rigtigt fint placeret.

Under prøvekørslen af den ny FM, i dette tilfælde en FM 330 6x2, fik jeg et virkelig godt indtryk af bilens ageren. Transmissionen med I-shift-gearkassen er uovertruffen og overgås kun af Volvos egen Dual Clutch, der også er en mulighed til FM. Når først vognen ruller, mærkes der intet til gearskift og koblingsbetjening. Transmissionen i FM og FMX kan leveres med Volvos krybegear, hvilket er godt for kunder, der skal transportere tungt gods. Det forbedrede udsyn og de langt lettere overskuelige instrumenter og kontakter er sammen med det nye digitale instrumentdisplay virkeligt blevet brugervenligt. Dog er jeg skuffet over, at det ikke er muligt at få en rigtigt startkontakt, som vi kendte det i tidligere Volvo-serier.

Der er kommet LED-lygter for at give det bedste mulige lys, der er implementeret sideblinklys på dørene og blinklys i sidemarkeringslamperne. Det  er muligt at tilslutte op til otte forskellige kameraer, så behovet for at kunne overvåge vognen hele vejen rundt er dækket, og det kameraerne dækker kan ses i sidedisplayet på instrumentbrættet. Alt sammen elementer som medvirker til at højne trafiksikkerheden.

Nu med skiltegenkendelse
Både FM-serien og de øvrige nye Volvo-lastbiler leveres nu med et skiltegenkendelsessystem, der både registrerer og læser vejskiltene, såvel skilte med hastighedsbegrænsninger, overhalingsforbud og vejtypeskilte, og viser dem i displayet på instrumentbrættet. Hos Volvo pointerer man, at chaufføren fortsat skal afpasse hastigheden til den aktuelle fartbegrænsning. Systemet til vejskiltegenkendelse er kun beregnet som en hjælp til at oplyse chaufføren om vejskiltene i området.

Volvo har nu også indført en ny ACC-version, som kan ”stop & go”, så ACC er aktiv helt ned til 0 km/t. Standser ACC vognen på grund af noget forankørende, skal der kun ske en lille let aktivering af speederpedalen eller af resumekontakten på rattet, så kører bilen igen. Volvos filosofi er, at der skal ske en aktiv påvirkning for, at vognen kører igen, så den ikke bare gør det af sig selv.

Volvo er hoppet ind i fremtiden, så nu kan den leveres med en eller to stk. ti tons luftaffjedrede foraksler, og vil kunden have en fem-akslet version, er det også muligt. Når det gælder tandembogie, er det muligt at vælge den populære version med løftbar bogieaksel. Det er godt nyt for dem, der tænker på at anskaffe sig en ny FM eller FMX til opbygning som en stor kranbil. Der er også sket forbedringer på styrende pusher og bogieaksler, hvor der er kommet øgede styrevinkler, hvilket medvirker til, at vognen lettere kan komme frem i snævre områder, ligesom vendinger bliver lettere.

Motoriseringen til FM og FMX omfatter både D11- og D13-motorerne, som spænder fra 330 til 500 hk. Desværre er det ikke længere muligt at specificere en FM med den store 13-liters motor på 540 hk, hvorimod FMX kan leveres med 540 hk-versionen. Det tror jeg dog, Volvo på sigt kommer til at ændre på for at kunne holde sig på niveau med andre brands.

Læs hele historien i DANSKE VOGNMÆND

Læs historien på side 22 i bladet