Del

Nu ryger 11 kilos-reglen endeligt

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har fundet flertal i Folketinget for sit forslag om at skrotte 11 kilosreglen for vognmandkørsel i varebiler. Til gengæld stiger vægtgrænsen for, hvornår varebilen skal omfattes af reglerne fra 2.000 kilo til 2.500 kilo.

Tvivlen om, hvorvidt den forkætrede 11 kilos-regel bliver fjernet fra godskørselsloven er nu væk. Det forlyder, at transportminister Benny Engelbrecht (S) har fundet flertal for at fjerne reglen, der betyder, at varebilvognmænd er sluppet for at skulle have vognmandstilladelse osv., hvis de kører med kolli under 11 kg.

Reglen har været kraftigt kritiseret af DTL og af Specialforeningen for Kurér- & Varebilstransportører (SKV), fordi den har fået brodne kar i branchen til at tænke i at opdele varerne i dele på under 11 kilo hver for på den måde at undgå omkostninger til tilladelse, uddannelse af chauffører osv. Også politiet og Færdselsstyrelsen har anbefalet at skrotte reglen, der er tæt på umulig at administrere for myndighederne.

Thomas Jensen, formand for SKV, hilser nyheden velkommen.

- 11 kilos-reglen giver useriøse vognmænd en urimelig konkurrencefordel, fordi de ikke skal betale deres chauffører efter overenskomsten, kan køre uden vognmandstilladelser og ikke behøver at uddanne deres chauffører. Det er på høje tide, at den regel bliver skrottet. Det vil tvinge mange vognmænd til at stoppe med at underbyde vi andre eller helt stoppe med at køre varebilkørsel, siger han.

Han accepterer så også det lille hår i suppen, at vægtgrænsen for, hvornår man skal have vognmandstilladelse for at køre varebil for fremmed regning stiger fra de nuværende 2.000 kilo til 2.500 kilo.

- Jeg havde helst set, at man havde bibeholdt vægtgrænsen på 2.000 kilo, men i det samlede billede vægter fjernelsen af 11 kilos-reglen tungere, siger Thomas Jensen.

Med den nye vægtgrænse kommer de danske regler til at stemme overens med EU’s varebilregler, der træder i kraft i 2022.

Også i DTL er der tilfredshed med, at 11 kilos-reglen endelig fjernes.

- Varebilreglerne blev vedtaget i 2018 bl.a. for at skabe ordnede forhold i en mildt sagt rodet branche, hvor pirater havde alt for let spil. Med 11 kilos-reglen kunne de med en smule kreativitet smyge sig uden om reglerne og slippe for at søge vognmandstilladelse, uddanne chauffører osv. og dermed underbyde deres seriøse kolleger. Det bliver der nu sat en stopper for, og dermed får varebilreglerne den ønskede effekt: At det bliver lettere for ordentlige vognmænd at drive forretning med deres varebiler, siger adm. direktør Erik Østergaard.