Del

Nu holder vi tal på p-afgifterne, der ryger i skraldespanden

Fremover bringer DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND hver måned en samlet oversigt over antallet af p-afgifter til udenlandske køretøjer, som ryger i papirkurven i tusindvis, fordi danske myndigheder ikke formår at opkræve dem.

I over et år har vi her i bladet afdækket det store besvær med at få udenlandske lastbiler til at betale de over 10.000 parkeringsafgifter, som Færdselsstyrelsen har udskrevet til udenlandske køretøjer, siden styrelsen begyndte at håndhæve 25 timers-reglen den 1. januar 2019.

Reglen og håndhævelsen af den skulle ellers sætte en stopper for langtidsparkeringen på rastepladserne blandt især østeuropæiske køretøjer og skabe plads til danske vognmænd og chauffører, som skal ind og holde deres hvil, spise, bruge toilettet og tage et bad.

Men som vi også har beskrevet, har Færdselsstyrelsens samarbejdspartner EPC vist sig ude af stand til at opkræve i tusindvis af afgifter i lande som Polen, Rumænien og Bulgarien. Så udover at myndighederne ikke magter at hive pengene hjem, udstiller hele miseren en skandaløs skævvridning: De fleste udenlandske køretøjer kan i sidste ende blæse på afgiften og blot køre videre. Danske chauffører og vognmænd forfølges derimod om nødvendigt helt ned i fogedretten, hvis de skulle formaste sig til ikke at betale de 2.040 kroner, som en afgift udgør.

Som en service til læserne og som en regelmæssig påmindelse til myndigheder og politikere bringer vi derfor fremover en opdateret oversigt over, hvor mange parkeringsafgifter, som danske myndigheder efter tre år har opgivet at opkræve fra udenlandske køretøjer, og som derfor nu i tusindtal forældes og kasseres, som om de aldrig havde eksisteret.

To ud af tre p-afgifter forældede

Parkeringsafgifter forældes, hvis det ikke lykkes at opkræve dem inden for tre år.

I perioden 1. januar-31. marts 2019 blev der udskrevet 1791 p-afgifter til udenlandske køretøjer. Af dem er det lykkedes at opkræve 642 afgifter, mens 1149 p-afgifter udskrevet i den periode nu er forældede.

Kilde: Færdselsstyrelsen

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 3, 2022