Del

MR. TRAFIKSIKKERHED OPGRADERER

Vognmand Kim Ancker fra Ortved har netop modtaget en af Danmarks sikreste lastbiler. Iblandt meget andet sikkerhedsudstyr er den udstyret med hjertestarter.

Vognmand Kim Ancker fra Ortved har netop modtaget en af Danmarks sikreste lastbiler. Iblandt meget andet sikkerhedsudstyr er den udstyret med hjertestarter.

Hjertestarteren fremviser vognmand Kim Ancker ikke uden en vis stolthed. Den er det nyeste værktøj i Kim Anckers store arsenal af sikkerhedsforanstaltninger. Alt sammen samlet i den spritnye blå Scania R520 V8, der lyser op hjemme på gårdspladsen i Ortved ved Ringsted.

En grim oplevelse for et par år siden er baggrunden for, at hjertestarteren har fået fast plads i Kim Anckers bil:

- En varevogn slingrede og gik så i stå foran mig en dag på vejen. Jeg og en håndværker, som også kom forbi, fandt en mand med hjertestop på bilens gulv. Vi fik manden ud. Vi gav ham hjertemassage og kunstigt åndedræt i de 20 minutter, der gik, til politi og ambulancefolk kom og tog over. Desværre døde manden efterfølgende på hospitalet. Oplevelsen har sat sig, og jeg har tænkt, om en hjertestarter måske kunne have gjort forskellen dengang. Så skulle jeg nogensinde komme ud for noget lignende igen, har jeg nu hjertestarteren med mig, siger Kim Ancker.

I forvejen har Kim Ancker i årevis kørt i rød Volvo spækket med sikkerhedsudstyr, hvoraf det meste var dyrt indkøbt ekstraudstyr. Samtidigt har han understøttet firmaets chauffør, Henning ”Baloo” Olsen, der har rejst land og rige rundt for at undervise i trafiksikkerhed.

Det årelange fokus på trafiksikkerhed indbragte i 2018 Kim Ancker titlen som Årets Transportvirksomhed. Den gamle røde Volvo er nu skippet af og erstattet af Scaniaen.

- Jeg ville gerne have fortsat med Volvo, men de leverede på det tidspunkt kun automatisk nødbremse på deres to- og treakslede biler og ikke på biler med fire aksler. Og det var en fireakslet med nødbremse, jeg var på jagt efter, forklarer Kim Ancker om skiftet af bilmærke til DANSKE VOGNMÆND.

Otte kameraer med mere
Scaniaen skulle egentlig have været i drift for lang tid siden. Men så brændte det elektriske system af, og det forsinkede både opbygningen og malingen af bilen. Så leveringen trak ud.

- Nu håber vi så, at uheldene er forbi, siger Kim Ancker, der fortsat arbejder på at lære alle den nye bils mange features.

I flæng kan nævnes: Otte kameraer hele vejen rundt om bilen sender billeder til hele tre skærme i kabinen. En radar slår alarm, hvis et eller andet befinder sig på højre side af bilen, når den sætter i gang og ved lave hastigheder. Et blik på en stor skærm over døren ved passagersædet giver et fuldstændigt overblik over, hvad der har udløst alarmen. Gule blinklys gør blændende opmærksom på, at her er en bil, der arbejder.

På vejen sikrer en vognbaneassistent, at kursen bliver holdt. ACC (adaptiv cruise control) sørger for, at bilens fart er afpasset den forankørende, og skulle vedkommende foran bremse pludseligt op, sørger AEB-nødbremsesystemet for at bremse lastbilen med en reaktionstid, som ingen mennesker kan hamle op med. Hill hold sørger for, at bilen ikke pludselig løber den forkerte vej ved igangsætning op ad bakke.

Teknikken
Chassiset er et R 520 8x2*6 med V8-motor, der yder 520hk og 2.700 Nm på ren SCR. Bilen er udstyret med fire aksler med dobbelte foraksler, træk på én bagaksel og en styrbar støtteaksel bag den trækkendeaksel. Herpå er monteret et R-dagførerhus på fuld luftaffjedring og med normal højde tag.

Det indvendige udstyr i bilen omfatter bl.a. to Premium-sæder, begge med armlæn, varme og ventilation, V8-læderpakke, 6 kW oliefyr, LED-lyspakke, chaufførpakke +, 7”-infotainmentskærm med navigation, Bluetooth og DAB-radio, elektronisk taglem, tonede ruder, lamineret siderude og regnsensor. Bag førersædet er der plads til, at Kim Ancker kan få sig en kort lur på de længere ture.

Sawo har udført opbygningen på bilen med en Nopa FTPL 320 lodret pendeltip og en HIAB X-HiPro 302 E-6 CD-kran. Opbyggerteamet hos Scania Ishøj har klargjort bilen med detaljer som blitzblink, rotorblink og blitzbro, arbejdslys og Norges-bogie. Mosegaards Autolakering har stået for lakering af både bil og kærre, mens Karl-Johan Buur har plysset bilen.

Læs historien i bladet

DANSKE VOGNMÆND nr. 5 Maj 2020