Del

Kom en pomfrit i tanken

Nu kan man tanke HVO100 på seks Circle K-stationer rundt i landet. Brændstoffet er 100 procent vegetabilsk og bl.a. lavet af brugt fritureolie. Circle K efterlyser, at politikerne sætter rammebetingelserne for, hvordan reduktionen af fossilt brændstof skal foregå.

Hvis bare politikerne ville melde klart ud. Så skal branchen nok finde ud af den billigste måde at skifte fra fossile brændsler til klimavenlige alternativer. Sådan siger key account director Kresten Nordborg Jensen fra Circle K i Danmark.

Problemet er bare, at den udmelding mangler. Og blandt andet derfor tror Circle K ikke på, at vi når målet med at reducere CO2- udslippet i Danmark med 70 procent i 2030.

- Jeg har svært ved at se, at vi kan nå at reducere med 70 procent indenfor den tunge transport inden 2030. Sådan er det. Hvis politikerne sagde til os som branche, at vi skulle levere brændstof med så og så mange procent CO2-reduktion i 2030, så skal vi nok i branchen finde den billigste måde at gøre det på. Men det signal mangler vi helt klart. Vi savner klare udmeldinger om, at man ikke kun satser på el-teknologi. Vi mangler, at banen bliver lyst op de næste ti år, siger Kresten Nordborg Jensen.

Satser på sine tankstationer
Med tankstationer og infrastruktur overalt i Dan mark satser Circle K naturligt nok på alternative brændsler, der umiddelbart kan tankes i flydende form. På kort sigt HVO100 (100 står for 100 procent vegetabilsk, red.) og på længere sigt e-methanol (Power-to-X, red.) produceret på vindmølleenergi og CO2.

- Hvorfor bruge milliarder på ny infrastruktur, når man bare kunne fylde CO2-venligt brændstof på det eksisterende system? Det, synes vi, er det optimale. Dertil kommer, at HVO ikke kræver omstilling af bilerne. Det samme gælder e-methanol. Kan vi nøjes med at skifte drivmidlet i bilerne ud, er vi nået langt, for så er vi ovre usikkerheden hos vognmanden om, hvilken slags bil han skal satse på. Han kan fortsætte med sine dieselbiler med en mindre tilpasning af motorstyring og pakninger, siger han.

Tidligere har brugen af HVO været omdiskuteret. De første generationer af brændstoffet blev produceret på grundlag af palmeolie og rester fra palmeolieproduktionen. Men den produktion giver store CO2-udslip, bl.a. fordi store områder med regnskov ryddes til fordel for oliepalmerne.

100 procent vegetabilsk
I december åbnede Circle K så HVO100-standere på seks tankstationer fordelt over landet. HVO’en bliver produceret i Finland. Den HVO, man kan tanke hos Circle K i Danmark, er udelukkende produceret på basis af affaldsprodukter, fx brugt vegetabilsk fritureolie. Olien indsamles over hele Europa og transporteres derefter til raffinering i Finland.

Ifølge Kresten Nordborg Jensen giver det god mening at brænde affaldsolien af i diesellastbiler fremfor på kraftvarmeværker, som det i stor stil sker i dag.

- I kraftvarmeværker har de alternativer såsom vindmøllestrøm, biogas osv. Det har vi ikke i transporten. Her kan vi udskifte fossile olier med vegetabilsk olie lavet på basis af affald. Det er smart at bruge den infrastruktur, vi allerede har. Det er bare at fylde HVO’en på de eksisterende tankanlæg, siger han.

Circle K begyndte med at levere HVO100 for et par år siden. Der var tale om tankvognsleverancer, som typisk gik direkte eller indirekte til offentlige kunders egne tanke.

- Vi har så oplevet efterspørgsel fra kunder, som ikke selv har store tanke, og endda lidt interesse fra privatbilister. Derfor giver det nu mening at rulle ud på vores tankstationer, siger Kresten Nordborg Jensen, der oplyser, at folk allerede er begyndt at tanke det nye brændstof.

HVO er 50 procent dyrere
Det kunne synes naturligt, at når man nu kan tanke HVO’en, så gør man det også. Men prisen pr. liter er godt 50 procent højere pr. liter end prisen på almindelig transportdiesel. Dels fordi den er dyrere at fremstille, dels fordi den som andre brændstoffer er pålagt energiafgift.

Er der så udsigt til billigere HVO100 til de klimabevidste kunder? Næppe. Regeringen har hidtil afvist at pille ved energiafgifter på CO2-venlige brændstoffer. Dertil kommer, at udbuddet endnu ikke matcher efterspørgslen.

- Prisen bunder jo i udbud og efterspørgsel. Og man skal regne med, at prisen stiger med efterspørgslen. Hver fjerde liter diesel, vi sælger i Sverige, er HVO100. Også i Norge og Finland sælges der meget HVO100. Det presser priserne, siger Kresten Nordborg Jensen.

Efterspørgslen er naturligvis noteret hos brændstofproducenterne. Men ketchupeffekten lader vente på sig, og det skyldes tøven hos politikerne på europæisk plan.

- Nogle af de store brændstofproducenter er begyndt at gå ind i markedet. Men det er også stensikkert, at andre producenter afholder sig fra at begynde at producere, fordi rammebetingelserne ikke er på plads. Det vil give råvaremangel i forhold til efterspørgslen. Vi har brug for det lange udsyn, siger han.

Forskellige løsninger til forskellige behov
- Selv i den bedste af alle verdener kommer HVO100 ikke til at erstatte diesel én til én. Dertil er der ikke råvarer nok. Og den store forkromede løsning på CO2-udslippet fra den tunge transport ligger ikke lige for.

Det håber vi at nå i løbet af de næste 10-15 år, siger Kresten Nordborg Jensen.

I mellemtiden kan eldrevne lastbiler være et alternativ til distribution i byerne, og der vil også være nicher for biogasdrevne biler, mener han, der ikke tror, at kun ét af de nye brændsler vinder.

- Vi tror på, at e-methanol på sigt bliver et udbredt brændstof, mens andre tror på direkte brug af brint. Men brint er svært at transportere, hvorimod methanol er en god energibærer. I 2030-35 vil produktionen af e-methanol være så tilpas høj, at den vil være tilgængelig og til priser, der matcher dieselpriserne ud fra de indikationer og forecasts, vi har adgang til hos samarbejdspartnere. Men det kræver en strategi og rammevilkår nu, hvis vi skal nå det, siger han.

Læs historien i bladet

DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 3, marts 2021