Del

Husk at læse det med småt

De regler, der beskytter private forbrugere mod skruppelløse sælgere, gælder ikke for erhvervsdrivende. Pas derfor på, hvad du skriver under på.

Sælgeren har hvisket sød musik i dine ører om din kommende nye hjemmeside, stenbelægningen omkring din virksomhed eller noget helt tredje, og du er SÅ klar til at skrive under på kontrakten. STOP!

Har du læst kontrakten ordentligt igennem først og især den kedelige tekst med småt nederst med overskriften ”betingelser”, inden du skriver under? Hvis ikke, kan det komme til at koste.

John Roy Vesterholm, chefjurist i DTL, beretter om en aktuel sag, hvor en vognmand ufrivilligt kommer til at betale 16.000 kroner for et abonnement på det webhotel, der huser hans hjemmeside. Et abonnement, han ikke længere ønsker. Aftalen om webhotellet løber i fire år ad gangen og skal opsiges senest tre måneder før udløbet. Sker det ikke, fornys aftalen automatisk og kan så først opsiges inden udløbet af yderligere fire år à 4.000 kroner pr. år.

- I den konkrete sag modtager vognmanden fakturaen så sent, at han ikke kan nå at opsige aftalen med web-firmaet inden opsigelsesfristen på de tre måneder. Så nu er han ufrivilligt bundet til nok en fireårig periode. Firmaet havde ovenikøbet sat prisen op, for det kunne de gøre via deres almindelige forretningsbetingelser, siger John Roy Vesterholm.

- Det er naturligvis ikke i orden ikke at give vognmanden muligheden for at afslutte samarbejdet i forbindelse med faktureringen og uden videre binde ham for så lang en periode som yderligere fire år. Og ikke mindst er det da ikke god forretningsmoral at hæve prisen uden at give ham muligheden for i den forbindelse at sige stop. Problemet er bare, at web-firmaet har deres jura i orden. Vognmanden havde ikke læst kontrakten ordentligt igennem, inden han skrev den under, og så er det bare at betale, siger han, der understreger, at erhvervsdrivende ikke er omfattet af den samme forbrugerbeskyttelse vedrørende opsigelse og bindingsperiode som private forbrugere.

Havde vognmanden givet sig tid til at læse og forstå kontrakten, ville han sagtens kunne have forhandlet sig til både kortere bindingsperiode, vilkårene for prisregulering og ikke mindst bedre opsigelsesbetingelser, mener John Roy Vesterholm.

- Jeg kan ikke understrege det kraftigt nok: Læs aftalen grundigt igennem, inden du skriver under, siger han.

Vognmanden, som er redaktionen bekendt, slipper ud af aftalen med webfirmaet. Men først med udløbet af 2026. 16.000 kroner fattigere.

HUSK!

  • Det er muligt at forhandle aftaler, som er mere fordelagtige for dig, end dem du får fremlagt.

  • Som erhvervsdrivende er du ikke beskyttet af forbrugerreglerne for opsigelsesvarsel og bindingsperiode.

  • Vær varsom med at indgå aftaler med lange bindingsperioder.

  • Vær opmærksom på opsigelselsesbetingelserne, så du får opsagt rettidigt.

  • Opsig gerne aftalen lige efter, at du har indgået den. Så er du sikker på at opsige rettidigt, og virksomheden skal nok vende tilbage, hvis den forsat ønsker dig som kunde.

  • Læs og forstå virksomhedens forretningsbetingelser. Det er altid betingelser, der forringer dine vilkår i forhold til, hvad der ellers gælder.

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND