Del

Én procent af p-afgifter opkrævet i østeuropæiske lande

Siden Euro Parking Collection (EPC) for et år siden fik opgaven, er forsvindende få af de ubetalte p-afgifter til køretøjer fra Polen, Bulgarien og Rumænien opkrævet.

37 ud af 3373.

I så få tilfælde har EPC haft held til at hente pengene hjem fra køretøjer fra Polen, Bulgarien og Rumænien, som er kørt fra en ubetalt p-afgift på en dansk rasteplads. Det viser nye tal, som DANSKE VOGNMÆND har modtaget via aktindsigt fra Færdselsstyrelsen

Det lød ellers positivt, da Færdselsstyrelsen i midten af januar 2021 meddelte, at EPC havde fået opgaven med at opkræve de ubetalte p-afgifter i udlandet og ville gå i gang indenfor en uge. Vi har løbende her i magasinet beskrevet besværet med at få betalingen hjem i særligt Østeuropa, hvor tusinder af køretøjer med ubetalte danske p-afgifter på samvittigheden hører hjemme. Faktisk skrev vi allerede i starten af 2021, at EPC selv har meddelt Århus Kommune, som også samarbejder med EPC, at de ikke kan opkræve i bl.a. Bulgarien, Rumænien, Kroatien, Letland og Slovenien og kun i stærkt begrænset omfang i Polen.

Transportministeriet: Der er fremgang
Daværende transportminister Benny Engelbrecht udtalte i 2021 til DANSKE VOGNMÆND, at han forventede, at der skulle evalueres på samarbejdet med EPC i 2022. Vi har derfor spurgt transportminister Trine Bramsen, hvordan de aktuelle tal kommer til at spille ind i evalueringen.

Transportministeriet skriver som svar i en mail, at ministeriet mener, det “generelt set går fremad” med at opkræve ubetalte parkeringsafgifter fra udenlandske chauffører, og at der samlet i alle lande pr. januar 2022 er sket indbetaling i 607 af de sager, som er blevet oversendt til EPC. Der er tale om en succesrate på 10 procent, viser en oversigt fra Færdselsstyrelsen, som DANSKE VOGNMÆND har fået. Ministeriet medgiver, at “arbejdet med at indsamle informationer fra de respektive landes myndigheder er udfordrende og tager lang tid”, og at dette bliver inddraget i evalueringen af EPC’s arbejde, som fortsat er planlagt til at finde sted i 2022.

DTL: Hvor længe skal farcen fortsætte?
Hos DTL – Danske Vognmænd er tålmodigheden for længst hørt op, understreger adm. direktør Erik Østergaard.

- Når man efter et år fremviser tal, der helt entydigt viser, at man reelt bare lader køretøjer fra Polen, Rumænien og Bulgarien smide p-afgiften på pladsen og køre videre, må det være passende at spørge: Hvor længe skal denne farce have lov at fortsætte? At man har opkrævet et par snese ud af tusindvis af ubetalte afgifter, er en decideret hån mod de danske vognmænd og chauffører, som pligtskyldigt overholder reglerne. Samtidig har man bundet branchen og offentligheden en historie på ærmet om, at de her afgifter ville blive opkrævet. Det har jeg en forventning om, at den nye minister hurtigt vil få rettet op på. Løsningen er helt oplagt at klampe køretøjer, der ikke betaler, siger Erik Østergaard.

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 2, 2022