Del

Elektrisk Transit til skrappe miljøzoner

Fords nye bud på en varebil til forureningsfri kørsel i byerne byder på spændende nytænkning.

Københavns Kommune begynder næste år et forsøg med at begrænse bilkørsel i indre København. Ifølge overborgmester Frank Jensen (S) er det planen at skabe bilfri zoner i den 800 år gamle såkaldte middelalderby. Undtaget fra et evt. kommende forbud er kørsel med varer til og fra bydelen, forstår man. Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, at næste krav bliver, at de varebiler, som kører ind i de bilfri zoner, skal være helt emissionsfri.

Og et bud på en sådan er lige netop Fords nye varebil med det lange navn Ford Transit Custom Plug-In Hybrid.

Slår selv benzinmotoren fra
Bilen kører på el, men har indbygget en 1,0 liter EcoBoost-benzinmotor kendt fra Ford Fiesta og Focus til at drive generatoren, så der altid er strøm nok til turen. Bilen kan indstilles til at slå benzinmotoren fra, når den passerer grænsen til en nul-emissions-zone. Når varerne er læsset af og bilen igen forlader zonen, slår motoren til og fortsætter sit arbejde med at lade batterierne op.

Hvis der er strøm nok, kan chaufføren selv vælge, om bilen skal lade op eller vente, til den kommer hjem og kan plugges i stikkontakten. Han kan også slå automatikken til, der så vælger for ham, hvornår det er nødvendigt at lade op. Disse smarte features var med til at sikre bilen prisen ”Van of the Year 2020” i november sidste år.

Da DANSKE VOGNMÆND fik lejlighed til en kort prøvetur i bilen, før coronakrisen lagde verden ned, viste den sig som et fint performende køretøj. Da prøvebilens batterier var tæt på at være flade, kørte bilen i opladning-under-kørsel-modus. Motoren brummede således lystigt, men lyden var uafhængig af speederfoden. Bilen er nemlig først og fremmest elektrisk og speederen derfor dedikeret til accelerationer. Det skal man lige vænne sig til.

Dyr og så alligevel…
Aktionsradius på ren el er opgivet til 56 kilometer (NEDC). Nøjes man med at køre rent elektrisk inde i midtbyen, er 56 km rigeligt. Med fyldt benzintank kører bilen mere end 500 kilometer. Godt på den anden side af de fleste rene el-biler, som er på vejene i dag.
Bilen læsser seks m3, som svarer til en konventionel Transit. Bilen må læsse 1.080 kg. Kørselsøkonomien er fin. Ford opgiver et forbrug på 3,1 l/100 km.

Økonomien er måske bilens svage punkt, for det er en dyr fætter, der koster godt kroner ekskl. moms mere end den konventionelle diesel-van: 309.250 kr. ekskl. moms for Trendudgaven og 322.125 ekskl. moms for den lidt bedre udstyrede Limited-udgave. Ønsker man at lease bilen, er merprisen 1.000 kroner pr. måned.

Ford selv argumenterer for, at på den lange bane er der næsten ingen forskel på prisen på hhv. el- og diesel-udgaverne. En kombination af grøn kørsel med deraf følgende mindre slid på bremserne og dermed mindre værkstedstid samt lavere ejerafgift osv. kan bringe forskellen ned på 100-150 kroner om måneden. Og det er vel ikke meget for en grøn samvittighed og muligheden for at køre, hvor de andre ikke må? Når den tid kommer.

Ved redaktionens slutning havde Ford solgt 42 stk. af Ford Transit Custom Plug-In Hybrid.

Læs også historien i bladet

Danske Vognmænd nr. 6/7, juni-juli 2020