Del

DTL: Stop løbende støtte til Post Danmark og sæt brevposten i udbud

Post Danmark har svært ved at planlægge sin udbringning efter befordringspligten. Det har fået den administrerende direktør til at klage sin nød i medierne over den usikre fremtid med de tilbagevendende etårige kapitalindsprøjtninger af statsmidler. Selskabet anser det for en dårlig forretning og vil have en permanent løsning fra politikerne. Det vil DTL – Danske Vognmænd også, men den går i en anden retning.

DTL’s adm. direktør Erik Østergaard ser kun én mulighed for at komme videre med den gordiske knude, som PostNord har udviklet sig til: - Jeg har sagt det før og siger det igen: Den digitale virkelighed har gjort, at det ikke længere giver mening at støtte PostNord for at varetage befordringspligten. De små og ikke mindst faldende brevmængder, vi må imødese fremover, kan sagtens blive udbragt af private transportfirmaer. Når Post Danmarks direktør samtidig udtaler, at det er en dårlig forretning for PostNord at varetage befordringspligten, er der kun en vej frem: Befordringspligten skal i udbud!

DTL-direktøren advarer imod, at Postens klagesang skal friste politikerne til at afsætte støttemidler over en flerårig periode. – Jeg skal ikke motivfortolke Post Danmarks meldinger, men det lugter jo meget af, at man hellere end gerne ønsker en langsigtet tildeling af støttemidler. Det kan jeg kun stærkt fraråde. Det er absolut ikke en løsning, udtaler Østergaard.

Kig til Finland

Han peger på, at Transportministeriet de senere år gang på gang har forlænget støtten til PostNord med brædder på betydelige millionbeløb - senest den 22. december sidste år.

- Aktstykket i finansudvalget er besynderligt nok ikke offentligt, men der er angiveligt tale om et trecifret millionbeløb. Venstre har tidligere krævet at befordringspligten skal i udbud, men transportminister Thomas Danielsen fra Venstre vil åbenbart ikke interviewes  til Mobilitywatch om spørgsmålet. Men det er på tide, at postbefordringen bliver liberaliseret. Man bør kigge til Finland hvor postbefordringen har været igennem en betydelig omstrukturering, siger Erik Østergaard.