I et forsøg på at spare årsværk hos myndighederne, herunder særligt Færdselsstyrelsen og politiet, har transportministeren og regeringen besluttet helt at afskaffe tilladelser til godstransport med varebiler. Og det harmer formanden for varebilsvognmændene og DTL’s adm. direktør Erik Østergaard, der nu forudser lovløse tilstande på markedet og i trafikken mere end nogensinde.
Dan Olsen, formand for Specialforeningen for Kurér og Varebilstransport (SKV) udtaler:
- Hos varebilsvognmændene har vi den holdning, at der må og skal være styr på varebilsområdet – og det har været et stort ønske fra branchen. I dag kører vi med en halv løsning i form af en 11 kg regel, og nu vil man helt ophøre med at kræve noget som helst. Det er at gøre grin med de organiserede vognmænd, der har brugt tid og kræfter, og ikke mindst penge, på at tilpasse forretningen til lovgivningen. Afskaffer man tilladelseskravet, vil det slippe erhvervet løs i en negativ spiral nedad mod laveste fællesnævner. Transportministeriet byder dermed velkommen til det Vilde Vesten.
Han uddyber:
- Trafiksikkerheden vil blive kompromitteret, sort arbejde og social dumping vil florere, og området vil blive genstand for ”sorte svaner” i hobetal. Man kan spørge sig selv, om fx taxiområdet så bliver næste mål for den slags liberalisering.
Mærkværdigt knæfald for at spare
Adm. direktør for DTL – Danske Vognmænd Erik Østergaard udtaler:
- Ministeren og regeringen har anset hele debatten om 11 kg reglen, forholdet til de internationale tilladelser, og bøvlet med at styre varebilsvognmændene i øvrigt, for en gordisk knude på vognstangen, som man blot kan hugge over ved at afskaffe tilladelsesregimet fuldstændigt.
– Men hvis ministeren tror, at han derved kan sammenlignes med Alexander den Store, er det en fejlslutning. Det får alvorlige konsekvenser for konkurrencen på hele transportmarkedet.
Erik Østergaard henviser til, at daværende V-skatteminister Troels Lund Poulsen talte med store bogstaver om varebilserhvervets ”forbryderkatalog med både socialt bedrageri, illegal arbejdskraft og sort arbejde”. Østergaard gør samtidig opmærksom på, at pakkemarkedet de senere år er eksploderet som følge af e-handlen, og antallet af varebilstransporter er steget tilsvarende:
Af den seneste varebilsredegørelse for 2023 fremgår det, at regelefterlevelsen hos varebilsvognmændene efter Rigspolitiets erfaring er markant lavere end hos de vognmænd, der kører tilladelseskrævende godskørsel, herunder i forhold til overtrædelser vedrørende tilladelse samt overtrædelser vedrørende ansættelsesforhold.
- Regeringens beslutning er et symptom på et mærkværdigt knæfald for primært at spare på kontrolområdet. Samtidig indføres på mange andre områder administrativt belastende regler, der savner enhver fornuft, men som virksomhederne skal bruge tid og kræfter på, slutter Erik Østergaard.