Del

Kontakt ansvarlig

Erik Østergaard

Adm. direktør for DTL - Danske Vognmænd og DTL's arbejdsgiverforening, DTL-A

DTL: Det offentlige skal være villige til at betale ekstra for grøn transport

Hvis det offentlige ikke vil betale det ekstra, som det koster at vægte klima og miljø ved transportopgaverne, kan man ikke forvente, at andre kunder skal gøre det. Og så kan man heller ikke forvente, at vognmændene skal sætte fart på omstillingen til mere klimavenlig transport. Det mener DTL – Danske Vognmænd, der er tilfreds med, at Klimarådet nu efterlyser et målrettet arbejde for at nedbringe klimaaftrykket fra bl.a. offentlige indkøb.

Klimarådet efterlyser i et nyt notat, at regeringen arbejder mere målrettet for at nedbringe klimaaftrykket fra bl.a. offentlige indkøb. Det offentlige har gode muligheder for at gå forrest, hvis klimaaftrykket skal nedbringes, hedder det i en pressemeddelelse fra rådet.

Vægter kun klima på papiret

Selv om Klimarådets notat ikke specifikt beskæftiger sig med køb af ydelser fra vognmandsbranchen er DTL – Danske Vognmænds adm. direktør Erik Østergaard tilfreds med, at Klimarådet peger på en principiel problemstilling. Især i en tid, hvor der fra politisk hold bliver presset på vognmandsbranchen for at omstille sig:

- DTL lavede sidste år en rundspørge blandt medlemmerne om, hvordan de offentlige indkøbere vægter klima og miljø i deres udbud. Hver femte vognmand pegede på, at det offentlige, herunder kommunerne, meget ofte eller ofte kun på papiret vægter vognmandens indsats for miljø og klima ved udbud af transportopgaver. Når transportøren så skal vælges, svarede bare otte procent, at vægten på miljø og klima meget ofte eller ofte var udslagsgivende. Det er ikke meget bedre i dag, så vidt vi er orienteret.

Stat og kommuner kæmpe transportkunder

- Man kan ikke forvente, at vognmændene skal sætte fart på omstillingen til mere klimavenlig transport, hvis det offentlige ikke er villige til at betale det ekstra, det koster. Staten og kommunerne er en kæmpe transportkunde, og det ville virkeligt fremme den grønne omstilling, hvis man her lod handling følge de fine ord. Som stor kunde har det offentlige et ansvar for at hjælpe den grønne omstilling af transporterhvervet på vej, siger Erik Østergaard.

Klimarådet peger på, at regeringen i sit regeringsgrundlag fra 2022 har tilkendegivet, at den vil nedbringe klimaaftrykket på de offentlige indkøb. Det fremgår også af regeringsgrundlaget, at regeringen vil undersøge konsekvenserne ved at opsætte et mål for klimaaftrykket af dansk forbrug. Begge dele udestår dog endnu, fremhæver Klimarådet.

Klimarådets pressemeddelelse