Del

5 gange vokseværk

Vognmandsvirksomheden Obel Transport A/S fra Kalundborg gør det så godt, at den fem år i træk er blevet udnævnt til Gazelle-virksomhed i dagbladet Børsens årlige opgørelse. DANSKE VOGNMÆND har været på besøg for at aflure hemmeligheden bag succesen.

Allerede i lobbyen afsløres det, at vi er på besøg på et sted, hvor man lægger vægt på at fremstå tjekket. På væggen lyser ”Obel Transport A/S” i rød neon, og nedenunder står fem gazellestatuetter i et belyst glasskab. Her står også en helt sjette pris, ”Succesvirksomhed 2020”’, som revisorkæden BDO og Spar Nord uddeler til virksomheder, som løbende formår at skabe vækst. Domicilet i Kalundborgs industrikvarter er bare et år gammelt. Det samme er betonflisebelægningen, hvor et udvalg af forretningens tanktrailere er linet op.

- Det er vigtigt at vise, at man har styr på tingene, når kunderne fra tid til anden kommer på besøg, siger vognmand Peter Obel, mens han viser Deres udsendte rundt på virksomheden.

Og styr på tingene har Obel Transport A/S og det i en grad, at det har kastet fem af Dagbladet Børsens eftertragtede Gazelle-kåringer af sig fem år i træk. Alle landets aktieselskaber og anpartsselskaber medvirker i Gazelle-ræset. Betingelsen for at blive Gazelle-virksomhed er, at man mindst fordobler sin omsætning i løbet af fire år og i hvert af de fire år har vækstet enten i omsætning eller bruttoresultat.

Mange transportvirksomheder har oplevet at blive udnævnt til Gazelle-virksomhed en enkelt gang eller to. Men det sker ikke så tit, at en virksomhed oplever det år efter år og i Obel Transport A/S’ tilfælde altså fem år i træk.

Fokus på omkostningerne
Hvad er så hemmeligheden bag virksomhedens gode resultater?

- Vi løber rigtig stærkt. Og så er vi meget fokuseret på at holde vores omkostninger nede, siger vognmanden som den første indskydelse.

Et eksempel er, at han og firmaets ansatte selv lavede anlægsarbejdet på det nye domicil. Et andet eksempel er, at han ofte selv tager transportopgaver, der ligger i weekenden.

- Som den eneste i virksomheden skal jeg jo ikke have overarbejdsbetaling. Så det er penge lige ned på bundlinjen, når jeg selv udfører arbejdet i weekender. Jeg elsker også at komme ud til mine kunder, siger han, der på et halvt år har kørt 70.000 kilometer i sin nye bil.

En anden vigtig pointe er at undgå at blive for afhængig af én kunde og én transportform. Hos Obel Transport A/S har de mange forskellige kunder, såsom lokale smedeforretninger, landmænd og byens store industrivirksomheder. Vognmandsforretningen har tre ben: Entreprenørkørsel, kørsel med tankvogn samt krankørsel.

Grusgrave, kraner og kemibiler
Peter Obels vognmandsforretning startede for 23år siden med en bil, der udførte entreprenørkørsel. Siden er det gået slag i slag. Opkøb af et par andre lokale vognmandsforretninger tilførte først kranbiler og siden kemitankbiler til forretningen. Grusgrave kom til for at sikre leveringsgaranti til entreprenørkunderne. I dag er virksomheden oppe på 20 biler og 30 ansatte.

Peter Obels opskrift på succes er bl.a., at man skal holde sig til det, man ved noget om.

- Jeg er landbrugsuddannet, og ved en masse om maskiner, så derfor var det oplagt at satse på entreprenørkørsel og grusindvinding. Det er vigtigt, at man holder fokus. Man skal ikke både ville køre med gardintrailer, asfalttrailer og korntrailer med mindre, man ved noget om de ting. Man skal begrænse sig og holde fokus på det, man nu laver. Det er farligt at begynde med noget, man ikke ved noget om, siger han.

Men man skal også være parat til at omstille sig og et eksempel på det, er Peter Obel også leveringsdygtig i:

- I 2009 var entreprenørkørslen i frit fald. Og jeg var nødt til at finde på noget, jeg ved noget om. Som landbrugsuddannet ved jeg også noget om lort. Så jeg købte en gylletrailer. Jeg fandt lynhurtigt ud af, at man ikke kan nøjes med én, så jeg købte én til. En lokal landmand sagde, jeg kunne regne med ham, og en virksomhed i byen skulle have flyttet noget perkolatvand. Så de to dannede grundlag for i hvert fald den ene trailer. Nu har vi så otte. Og transport med gylletrailere og kemitrailere er en kerneopgave i dag, fortæller han.

Gylletrailere kan køre med andet end gylle. Og tiden har været med virksomheden. I dag køres der fast med biopulp, madaffald og gylle osv. til Solrød Bioenergi og derefter køres den afgassede biomasse tilbage til lagertanke og til landmanden også.

Senest har coronakrisen medført nye opgaver. Der er kommet gang i den gamle spritfabrik i Kalundborg, hvor Obel Transport A/S har haft mange tanke til at stå til opbevaring af sprit til håndsprit til beredskabet. Virksomheden har også fragtet 3.000 m3 sprit fra Norrköping til Rigshospitalet. I dag er transport af sprit en af de faste opgaver.

For få biler
Nok en pointe bag succesen er, at Peter Obel begrænser antallet af egne biler.

- Vi har altid for lidt biler. Vi vil hellere have at kolleger hjælper os end investere i biler og materiel selv. Når der en dag ikke er så meget at lave, kan vi altid outsource, mens der fortsat er fuldt hammer på vores egne biler. Fremmede kører tæt på en tredjedel af vores transportopgaver, siger han, der har en lille speditør i maven.

Det giver fleksibilitet og betyder, at vi kan tage store opgaver. Har vi en stor jordflytning eller materialelevering, har vi ikke kapacitet nok på vores egne biler og lejer så andre vognmænd ind. Vores egne biler er knyttet op på kontraktarbejde og faste opgaver.

Sidste pointe bag den mangeårige fremgang er lave administrationsomkostninger.

- Vi er bare tre i administrationen. Thomas disponerer kraner og bygge- og anlægsbiler. Mette fakturerer og laver jordflytninger. Min kone Nølle laver løn, og bogfører, og sammen disponerer vi alt tanktransporten, samtidig med, at jeg helst selv vil sidde bag rattet i min røde Volvo-lastbil. Lave administrationsomkostninger er hamrende vigtigt, understreger vognmanden, der også sparer på omkostningerne andre steder.

Reparationer og forberedelser til syn foregår med egen mekaniker på eget værksted, der også tager sig af dækskift.

- På den måde kan vi holde omkostningerne nede og holde pengene i egen kasse, slutter han.

Læs historien i bladet

Læs historien på side 16-17 i DANSKE VOGNMÆND