Del

Tal om stress - for dine chaufførers og for bundlinjens skyld

Stressede chauffører resulterer i 20 procent flere skader, 10 procent ekstra brændstofforbrug og generelt flere sygedage. DTL og If Skadeforsikring giver gode råd til, hvordan du kan forebygge med simple midler. 

Din chauffør er på vej hjem. Tæt trafik. Han får en hasteopgave og bliver presset af køre-hviletiden. Han får ikke tjekket forholdene ude hos kunden. Baglygterne rammer rampen, da han bakker ind.

- Stressede chauffører kan tydeligt mærkes på bundlinjen i form af 20 procent flere skader, 10 procent ekstra brændstofforbrug og generelt flere sygedage, vurderer Kurt Rinhack, som er konsulent i DTL.

Han har tidligere undervist i stresshåndtering på erhvervsskoler, og har mange års erfaring som chauffør. Det er ham, vognmændene ringer til, når de har brug for hjælp til at håndtere stress og dårlig trivsel.

- Transportørerne skal passe på deres medarbejdere og fokusere på stresshåndtering og trivsel. Både for medarbejdernes skyld og for virksomhedens. Som vognmand skal du hele tiden holde øje med, om dine chauffører viser tegn på stress, påpeger Kurt Rinhack.

Stress er skyld i skader
- Vi ser klart, at travlhed og stress giver flere skader, siger Thomas Pihl Vestergaard, Key Account Manager i If.

- Starter dagen med kø på motorvejen, og tidsplanen skrider, så bliver man stresset. Det påvirker ens handlinger, så man ikke lige får surret godset optimalt i løbet af dagen, eller at man i farten vælger at springe ned fra ladet. Dermed kan det blive farligt, siger Thomas Pihl Vestergaard, som har udviklet et online minikursus om stress, som hjælper chaufførerne i en travl hverdag.

Nogle chauffører vælger ligefrem at køre i morgentimerne eller sent om aftenen for at undgå myldretid. Det går ud over døgnrytmen og giver også stress. Samtidig er der et ekstremt pres med kontrol af transportbranchens mange regler, som chaufførerne skal forholde sig til.

Forebyg stress ved at tale om det
Kurt Rinhack ser tydeligt, at virksomheder, der taler åbent om stress og opfordrer til defensiv kørsel, oplever mindre stress. De bruger If’s minikurser til at tale om stress, fx fredag eftermiddag, hvor alle mødes og taler om ugen, der gik.

- Jeg kan kun opfordre flere til at gøre det, for det vil gøre en forskel for medarbejdernes trivsel og for branchen som helhed.

Stressfri kørsel tager ikke mere tid
Kurt Rinhack giver afslutningsvist gode råd til stressfri kørsel.

- Kør defensivt. Træd ikke for hårdt på speederen, vær forudseende, hold afstand og tag farten af. Undgå hårde opbremsninger. Slip speederen op til 1 km før rundkørslen og lad bilen rulle gennem rundkørslen, slutter han.

Læs også historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 4, 2022.

Tips fra DTL-rådgiver Kurt Rinhack om stress

  • Tal løbende med chaufførerne om, hvordan det går. Så opfanger du hurtigere tegn på stress.

  • Det skal være ok at sige fra til disponenten i pressede situationer.

Læs også historien i DTL-Magasinet nr. 4, 2022