Del

Vognmand: Lærlinge giver overskud

I en tid med alvorlig chaufførmangel er lærlinge en vigtig ressource. De giver overskud til virksomheden allerede i løbet af deres læretid, og de fleste forbliver i vognmandsvirksomheden efter endt læretid. Det siger vognmand Frank Lange fra Olaf Jensen A/S.

Vi er nødt til at få fat på de unge mennesker. Det siger vognmand Frank Lange fra Olaf Jensen A/S i Svinninge ved Holbæk. Dermed adresserer han en problematik, som mange vognmænd givetvis vil kunne genkende: At det både kan være svært at finde kvalificerede chauffører og at holde på dem, man har. Til gengæld viste en ny- lig rundspørge blandt DTL’s medlemmer, at kun knap hver tredje virksomhed tager lærlinge ind.

- Vi er glade for vores lærlinge, og har som regel altid to-tre stykker. Fem-seks af vores nuværende chauffører har været lærlinge her, og dem, vi har uddannet de sidste seks år, er blevet hos os. I fire ud af fem tilfælde bliver de, når de er færdige med læretiden, siger Frank Lange, der fortæller, hvornår de ifølge hans erfaring bliver en nettogevinst.

- Det gør de i det øjeblik, de har kort til hænger og selv kan klare opgaverne. Det er typisk det sidste år, hvor de stadig er på lærlingeløn. De mangler selvfølgelig noget erfaring. Men de lærer meget, når de selv skal ud at prøve kræfter.

Husk at forventningsafstemme

Én af vognmandsvirksomhedens nuværende lærlinge er Carl-Emil Hansen på 19 år, som optrådte her i bladet i oktober, hvor han blandt andet fortalte, at hans vognmand har udstyret ham med en ny, koste- lig kranbil. Tanken fra både vognmands og lærlings side er, at Carl-Emil bliver i virksomheden, når han er udlært i februar næste år.

- Man hører tit, at nutidens ung er dovne og ikke gider lave noget. Det kan godt være, man skal lede lidt længere, men der findes altså stadig mange gode eksempler som fx Carl-Emil. Vi ved, at chaufførlivet ikke er et 7-15 job, og det er der mange, der gerne vil have. En del af dem er sønner af vognmænd og chauffører, og kender noget til branchen.

Burde flere vognmandsvirksomheder så bare tage nogle flere lærlinge?

- Jo, på en måde. Men der er også en grænse i forhold til virksomhedens størrelse, fordi det kræver administration og ansatte til sidemandsoplæring, siger han og peger på at fordelingsnøglen realistisk set hedder én lærling pr. 10-15 medarbejdere.

Frank Lange har umiddelbart et godt, snusfornuftigt råd til sine vognmandskollegaer, der overvejer at tage en lærling.

- Det er vigtigt at gøre sit benarbejde godt og tage nogle stykker til samtale. Der skal man spørge lidt ind til deres baggrund. Ellers risikerer man måske at få en lærling, der alligevel ikke er interesseret, fordi han ikke har tilstrækkeligt kendskab til vores branche, og som ikke fuldfører, fordi han alligevel ikke var med på, at der er vekslende arbejdstider.

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 11, november 2021