Del

Vognmænd: Unfair konkurrence har skadet vores forretning

Hver anden vognmand melder, at forretningen er skadet som følge af unfair konkurrence fra chauffører fra lavtlønslande, viser dugfrisk rundspørge.

Halvdelen af de adspurgte DTL-vognmænd mener, at deres forretninger har lidt skade på grund af unfair konkurrence fra østeuro­pæiske lastbiler. Og hver tredje har måttet lægge forretningen om som følge af unfair konkurrence.

Det viser en rundspørge om social dumping/unfair konkurrence, som DTL Magasi­net har gennemført blandt medlemmerne.

Vognmand Jan Åkerman fra Gørlev på Sjælland er en af de vognmænd, der har mærket konkurrencen fra billig østeuro­pæisk arbejdskraft, og som oplever at miste transportopgaver, fordi han bliver presset på prisen. Firmaet har ti lastbiler og kører distributionskørsel på Sjælland og mellem landsdelene.

- Der bliver udført en masse transporter fra terminalerne over vandet til andre landsdele med udenlandske chauffører. Det kan de lave til nogle helt andre priser, end vi andre kan. Jeg kan jo ikke spise mine chauffører af med 10.000 om måneden. Så har jeg dem ikke ret længe, siger han, der ikke er sikker på, om kunderne er klar over, at det er sådan, det foregår.

- Vi er presset på prisen. Kunderne vælger servicen fra og giver opgaven til de billigste. Kunden siger, at det er en af de sto­re, som skal køre det, og så bliver det med østchauffører (de store er fx Frode Laursen, PostNord m.fl. red.). Så jeg mister opgaver til østeuropæiske transportører, siger han.

Ifølge DTL’s direktør Erik Østergaard be­kræfter rundspørgen, hvad statistikkerne har vist siden EU’s seneste udvidelse med en række østeuropæiske lande.

- Det er jo væltet ind over grænsen med lastbiler på hvide plader fra lande, vi kun har ringe samhandel med. Og vel at mærke under løn- og arbejdsforhold, som ligger milevidt fra de danske. Og dét har de danske vognmænd betalt en høj pris for.

Se flere resultater og læs hele artiklen her