Del

Vigtig skæringsdato for betaling af vejafgift

Tidspunktet for indregistreringen af nye lastbiler kan få stor betydning for den pris, vognmanden skal betale i vejafgift. DTL opfordrer til, at vognmændene er opmærksomme på at fremrykke registreringer.

1. juli 2024.

Den dato bør alle vognmænd med planer om indkøb af nye lastbiler skrive sig bag øret. For mens vejafgiften træder i kraft fra 1. januar 2025, kan skæringsdatoen et halvt år tidligere nemlig få stor betydning for, hvor meget en ny lastbil koster i vejafgift.

Kan bilen komme i emissionsklasse 3, som er den bedste og billigste for diesellastbiler, ryger den i den dyrere emissionsklasse 2, eller havner den i den dyreste kategori, emissionsklasse 1, med en fordyrelse på tusindvis af kroner årligt til følge? 

Det afhænger af lastbilens VECTO-tal, som er betegnelsen for lastbilens CO2-udledning i gram pr. t/km og bruges til at fastsætte bilens emissionsklasse, som gælder i seks år. Men tærsklen falder hvert år med 1. juli som skæringsdato. Derfor handler det om at få indregistreret lastbilen før skæringsdatoen, forklarer Ole Chr. Jørgensen, som er produktchef hos Scania Danmark A/S. 

- Det er er meget vigtigt, at vognmændene er opmærksomme på datoen 1. juli 2024, hvor grænserne for at kunne komme i den eftertragtede klasse 3 skærpes yderligere. Har man fx en tre-akslet bogietrækker, der kommer i gruppen 10-LH med en VECTO-værdi på 47,9, vil det resultere i emissionsklasse 2, hvis bilen indregistreres efter 1. juli 2024, siger han. 

Scania-mandens bedste råd til at undgå den situation og spare tusindvis af kroner årligt er helt lavpraktisk. 

- Man kunne jo få indregistreret bilen inden 1. juli 2024, og så køre til maler, plysser mv. efterfølgende. Det vil være kedeligt med en registreringsdato, der hedder den 2. juli 2024, der betyder, at man så mister 13 øre pr. km i seks år. For at undgå dette tidspres bør man i forbindelse med nyinvesteringer sikre sig, at VECTO-værdierne er så lave, at de stadig kan modsvare klasse 3, også selvom bilen først er klar til registrering efter 1. juli 2024. Mange af de tilbud, vi sidder med nu, tager netop højde for dette, siger han. 

Optimér brændstoføkonomien 

Ole Chr. Jørgensen forklarer, at den primære faktor for at komme i den eftertragtede emissionsklasse 3 er at have en dieselmotor med et lavt brændstofforbrug, som giver et så lavt VECTO-tal som muligt. Her er der flere ting at tage fat på, forklarer han. 

- Det handler fx om dæk og rullemodstand, og her er det bl.a. vigtigt at have de rigtige drivakseldæk. Et højere førerhus kan også godt give et bedre windflow, og så gælder det om få sat spoilere på - også på biler, der kører med tankvogne, så man bryder luften, siger han. 

DTL: Overvej at fremrykke registrering 

 Skæringsdatoen 1. juli 2024 får erhvervspolitisk chef i DTL Ove Holm til at råde medlemmerne til at overveje at fremrykke registreringsdatoen for nye lastbiler og at snakke med leverandørerne om emissionsklasser. 

- Det er meget væsentligt, at vognmændene tager en grundig snak med forhandleren og opbyggeren om emissionsklasser, når de i den kommende tid skal ud og investere i nye køretøjer. Det kan endda give mening at fremrykke nogle af de planlagte investeringer i nye køretøjer for at få en lidt lavere betaling af vejafgift. Men vi kender først de nye vægt- og dimensionsbestemmelser omkring den 1. december, så let er det altså ikke, siger han.  

Forskel på 175.000 kroner

Forskellen på emissionsklasse 3, som er den bedste og billigste for diesellastbiler, eller emissionsklasse 1, som er den dyreste, kan koste tusindvis af kroner ekstra i vejafgift på en seksårig periode. For en tre-akslet bogietrækker, som kører 100.000 km årligt, heraf 20.000 km i miljøzone, er forskellen 28.800 kroner pr. år og 172.800 kroner over seks år. 

Kilde: Scania Danmark A/S. 

SÅDAN UDREGNES LASTBILENS EMISSIONSKLASSE

Hører diesellastbilen til i emissionsklasse 1, 2 eller 3? Det afhænger af køretøjets såkaldte VECTO-tal, som er angivelsen for køretøjets CO2-udledning i gram pr. t/km fordelt på ni køretøjsgrupper. Tærsklerne for de fem CO2-emissionsklasser er EU-standarder, som er fastsat i et direktiv om afgifter på tunge godskøretøjer. 

Kender man lastbilens VECTO-tal og den køretøjsgruppe, den hører til i, kan man allerede nu finde frem til emissionsklassen ved at bruge beregneren hos de tyske myndigheders MAUT-opkræver, Toll Collect.

Find dit køretøjs CO2-emissionsklasse hos Toll Collect

Læs artiklen i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 8, 2023