Del

Vejpakken er snublende tæt på

Der var stor glæde blandt bl.a. danske medlemmer af Europa-Parlamentet, da transportudvalget stemte for EU’s vejpakke, som nu er så tæt på målstregen, som det er muligt. Men kampen om ordnede forhold på de europæiske veje er ikke slut, skriver direktør for NLA, Torsten Laksafoss Holbek, i sin klumme.

I juni stemte et ganske stort flertal i Europa-Parlamentets transportudvalg (TRAN) for den aftale om vejpakken, som man blev enige om ved udgangen af 2019. Samtidig afviste det samme flertal meget tydeligt samtlige ændringsforslag til aftalen, som var blevet fremsat fra navnlig de østeuropæiske medlemmer i udvalget.

Det betyder, at EU’s vejpakke nu er kommet et stort skridt nærmere en endelig vedtagelse. Det endelige stempel kan afsættes, når hele parlamentet stemmer om vejpakken den 8. juli.
Det er et meget væsentligt politisk resultat, som giver udsigt til ordnede forhold på de danske og europæiske veje i den nærmeste fremtid. Sammen med vedtagelsen af lovforslaget i Folketinget dagen efter om, at udenlandske chauffører, der kører transport i Danmark, skal have dansk løn, kroner det en stor uge for den danske og nordiske vejgodstransport og samfunds-model.

Det er også et bevis på, at EU og Bruxelles er et stærkt aktiv i kampen mod social dumping inden for vores branche.

Hutlihut!
NLA har haft tæt kontakt til de nordiske medlemmer af Europa-Parlamentet gennem hele forløbet. Og glæden fra den kant var absolut til at spore, hvor fx medlem af transportudvalget, Marianne Vind (S), markerede resultatet med et ”HUTLIHUT!” på Twitter. Der er grund til at takke de danske medlemmer af Europa-Parlamentet for samarbejdet. De har bakket op i samlet flok fra DF og til EL i arbejdet for at sikre ordentlige vilkår på de danske og europæiske veje.

Kampen er dog ikke slut. Der er fortsat modstand fra særligt de østeuropæiske lande og deres allierede. De vil forsøge at vanskeliggøre det samlede parlaments endelige vedtagelse af vejpakken med ændringsforslag. Den store hurdle var dog ubetinget afstemningen i transportudvalget og normal praksis er, at det samlede parlament følger udvalgets beslutning som retningsanvisende og vender tommelfingeren solidt opad.

Ny klimamobilisering i Østeuropa
Den gradvise implementering af vejpakkens indhold begynder derefter, og her er det fx meget interessant, at hjemkørsels- kravet træder i kraft umiddelbart efter den endelige vedtagelse i juli. Det betyder, at lastbilen hver 8. uge skal vende tilbage til hjemlandet. Det har allerede affødt heftig politisk mobilisering fra østeuropæisk kant, hvor modstanderne har argumenteret for, at hjemkørselskravet er til skade for klima og miljø, når lastbilerne skal køre retur fra Nord- og Vesteuropa.

Der er lige nu en meget højlydt aktivitet i gang på de sociale medier fra bl.a. rumænske og bulgarske med- lemmer af parlamentet, som bevæbnet med en relativt nyfundet interesse for klimaet og nogle uklare analyser om klimabelastningen propaganderer heftigt mod vejpakken og hjemkørselskravet.

NLA vil naturligvis følge den udvikling. I mellemtiden ønsker vi alle en god sommer.

Læs klummen på side 20 i bladet

Danske Vognmænd, nr. 6/7, juni-juli 2020