Del

Varebilsregler: 11 kilo-reglen i skudlinjen

Til sommer skal Folketinget evaluere godskørselslovens regler om varebilkørsel for fremmed regning. Den etablerede del af varebilbranchen appellerer kraftigt til politikerne om at afskaffe 11 kilo-reglen, som de mener er konkurrenceforvridende og umulig at kontrollere.

Grebet ud af luften. Sådan betegner adm. dir. Karsten Klit møller fra GLS Denmark A/S godskørselslovens 11 kilo-regel, der afgør, hvorvidt man må køre varevognskørsel for fremmed regning eller ej.

-Jeg forstår simpelthen ikke baggrunden. Hvorfor er det ok uden at have vognmandstilladelse, uddannelse osv. at køre ti pakker, der vejer ti kilo hver, men ikke to pakker der vejer 12 kilo? Det kan jeg simpelthen ikke forstå. Og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, hvordan politiet skal kunne kontrollere den regel. De skal jo tømme en bil og have en badevægt med. Det er i praksis ikke muligt, siger han og slår fast, at der bør gælde de samme regler uanset om, om man kører med en pakke på ét kilo, en palle på halvanden tons eller en tankvogn.

GLS Denmark A/S har 53 vognmænd med næsten 1.300 biler. Alle vognmænd, der kører for GLS i Danmark, er certificeret af DTL efter et program, som DTL og GLS har udarbejdet i fællesskab.

Orden i eget hus
- Det, om man kører for fremmed regning eller ej, bør være afgørende for, om man er omfattet af reglerne, siger Karsten Klitmøller, der ikke tror på, at reglerne har ryddet op i branchen, som det ellers var intentionen.

- Det er vores pligt at have orden i eget hus. Det har vi gjort med den certificeringsordning, vi har lavet i samarbejde med DTL. Men den nye lovgivning, som undtager varebiler på under to tons og kolli under 11 kilo, gør det jo umuligt at kontrollere, om reglerne bliver overholdt. Det er hele problemet, siger han.

- Man skal forstå, at den vognmand som har varebilstilladelser, skal jo stille en kapital til rådighed for at få indregistreret sine biler i dag. Det skal han ikke, hvis han kører med kolli under 11 kilo. Han skal uddanne sine chauffører, inden han kan sende sine chauffører på arbejde. Dertil kommer administrative omkostninger. Så det er da tungere for den enkelte vognmand at køre efter reglerne, siger han og slår fast:

- Uden 11 kilos-reglen er vilkårene ens for alle, og vi ville have en lovgivning, som er til at kontrollere.

Pakker en kasse øl i tre poser
For Thomas Jensen, formand for Specialforeningen for Kurér & Varebilstransportører, kan det ikke gå for hurtigt at få fjernet 11 kilos-reglen. Fordi den er umulig for politiet at administrere og kontrollere, og fordi den giver useriøse transportører en urimelig konkurrencefordel.

- De skal ikke have overenskomst, ikke vognmandstilladelser, de skal ikke sørge for uddannelser til sig selv og deres chauffører. Hvis de kører med pakker under 11 kilo, slipper de for alt det. Det giver dem en urimelig konkurrencefordel. Jeg hørte fra en politimand, at skal du fragte en kasse øl, så fordeler du flaskerne i tre poser. På den måde kommer du under 11 kilo pr. kolli. Fremme ved kunden sætter chaufførerne øllerne tilbage i kassen, inden den afleveres. Sådan omgås reglerne, fortæller Thomas Jensen, der til daglig er direktør i og ejer af den sønderjyske transportvirksomhed Rødekro Kurér.

Han bekræftes af et referat fra et møde i november sidste år mellem transportbranchen og Rigspolitiet. Ifølge referatet har politiet erfaret, at mange vognmænd bevidst omgår reglerne ved at pakke under 11 kg, men bærer tungere pakker til og fra varebilen.

En helt aktuel indikator på, at reglerne ikke virker efter hensigten, er to nylige politikontroller, hvor henholdsvis 60 og 80 procent af de standsede vare biler kørte fra stedet med bøder på fra få hundrede kroner til op i 30.000 kroners-klassen.

Efterlyser flere politikontroller
Thomas Jensen efterlyser endnu flere kontroller. Selv har han med 40 biler kun oplevet at blive standset af en kontrol små ti gange i løbet af de halvandet år, reglerne har været gældende.

- Reglerne har ikke virket nok. Der skal mere til, før der kommer ordnede forhold herunder ikke mindst flere kontroller. Der er stadigvæk nogle i branchen, som ikke kan finde ud af det. Det er pisken, der skal få dem til at forstå det. Mange prøver at køre under radaren med de forkerte forsikringer, uden vognmandstilladelser, uden chaufføruddannelser og med overlæs osv. Risikoen for at blive standset af politiet er simpelthen for lille. De kører som regel også meget, meget billigt. Jeg tænker, der er en sammenhæng, siger han.

Godskørsel mod betaling skal ske med vognmandstilladelse uanset, hvor store eller små pakkerne er, fastslår han og mener, at politikerne i samme ombæring bør fjerne reglen om, at varebiler under 2000 kg er undtaget fra reglerne.

- Hvorfor er den indført? Den giver ikke mening rent forretningsmæssigt. Handler det om, at de små biler skal kunne bringe mad ud til ældre, eller handler det om avisbude, så kan man specifikt undtage den slags og dermed skrive sig ud af det, når loven revurderes, siger han, der er optimistisk, hvad angår at få ændret reglerne.

Vi har argumenteret så godt for, at 11 kilos-reglen skal væk, så det er en reel mulighed. Det samme gælder to tons-reglen (vægtgrænsen på varebilerne, red.).

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND

Nr. 4, april 2021