Del

Tre gode gasbiler

DTL Magasinet: Diesel som drivmiddel er på vej ud og afløses på kort sigt sandsynligvis af gas. DTL Magasinets Finn Bjerremand anmelder tre aktuelle bud på gasdrevne lastbiler

Umiddelbart forventes det, at gasdrift vil få en betydning i de kommende år, selv om der endnu ikke er nogen muligheder for at tanke LNG i Danmark. CO2-udslippet skal reduceres, og det kan ikke klares med almindelig diesel. Derfor kommer gassen ind i billedet som en af de nye muligheder, hvor lastbil­producenter taler om reduktioner på 20 til 100 procent i CO2-udslippet.

Når jeg tænker på gasdrevne lastbiler, ser jeg straks en ældre Coca Cola-lastbil for mig. En frembygget Bedford K-model som snegler sig af sted med en typisk lyd fra en benzinmotor, der kører med mange omdrejninger. Men det var dengang. I dag kører store og kraftfulde lastbiler på gas.

DTL Magasinet har inden for det sidste års tid prøvekørt tre forskellige mærkers stær­keste bud på en gasdrevet lastbil. De tre lastbiler er Iveco Stralis NP 460, Volvo FH 460 og Scania G 410, og de har alle driv­midlet LNG til fælles. Men der er forskelle på deres motorteknologier.

Iveco og Scania kører begge med Ot­tomotorer, som derfor er udstyret med tændrør. Volvo anvender en form for die­selteknik, hvor der også anvendes lidt die­selbrændstof, som eksempelvis kan være det mere miljøvenlige HVO.

Læs hele Finn Bjerremands anmeldelse her