I årevis har transportkøberne og deres organisationer betragtet transporten som et nødvendigt onde, et uomgængeligt men irriterende og fordyrende led mellem produktion og forbruger. Følgeligt har transporten været genstand for alskens forsøg på at presse priserne længere og længere nedad. Og når vi som forbrugere bestiller en vare på nettet, så er det store slagnummer næsten altid, at transporten er gratis. Vel er transporten ej gratis.
Metoderne har været mange. Og helt centralt står selvfølgelig brugen af lavtlønschauffører, som har muliggjort, at transportkøbere med sådanne forretningsmodeller har kunnet lægge sig lidt under markedsprisen og dermed vinde opgaverne.
Som bekendt har det kostet tusindvis af danske chauffører jobbet, og hundredevis af vognmænd har drejet nøglen om. Den danske stat har tabt skatteindtægter.
Men Kurt Beier-sagen fra Padborg har gjort det tydeligt for enhver, hvordan forretningsmodellen kommer til udtryk: politianmeldelser, anklager om menneskesmugling og slumlejre i containere som bopæl for lavtlønschauffører, elendige løn- og arbejdsforhold osv.
Flere og flere danskere bekymrer sig om dyrevelfærd, om slagteriernes praksis, om økologi, om kaffen er plukket, eller tøjet er syet under fair og ordentlige vilkår. Det er en god og positiv udvikling. Men det er jo dobbeltmoralsk, hvis vi tilvælger et produkt, fordi arbejderen i Brasilien har haft ordnede forhold og så lukker øjnene for, at filippineren, der kører det frem til butikken i Roskilde, har levet under slavelignende vilkår i Padborg.
Transportbranchen kan ikke bare fortsætte, som intet var hændt. Kurt Beier-afsløringerne markerer et ”år nul”, et før og et efter. Og dette efter handler om ordnede forhold, opgør med social dumping og i sidste ende, at transportkøberne begynder at tage ansvar.