Godt, at fornuften sejrede og branchen blev hørt.
Sådan lyder reaktionen på udfaldet af det politiske spil om varebilsreglerne fra Dan Olsen, formand for Specialforeningen for Kurér- og Varebilstransportører (SKV).
- På trods af alt. Min næste tanke er så, at når vi har en transportminister, som siger, at regler er ligegyldige, så er det da en snak værd, at vi skal have afskaffet 11 kilo-reglen, så reglerne dækker hele branchen, siger han.
Så selvom Dan Olsen er glad, mener han alligevel, der udestår et væsentligt arbejde med at afskaffe den såkaldte 11 kilo-regel, som undtager transportører med pakker under 11 kilo fra godskørselslovens regler.
-Transportministeren taler jo mindre bureaukrati, og det ville det jo netop være (hvis man afskaffer 11 kilo-reglen, red.). Så er det ikke spørgsmål, om hvor meget godset vejer, og hvilken type bil, man kører. Det hele er godskørsel for fremmed regning.
Frygter konkursrytteri
Det var politisk pres fra bl.a. SF og uenighed i regeringen, der forhindrede afskaffelse af varebilsreglerne. Transportministeren havde forinden i flere sammenhænge afvist, at reglerne havde nogen effekt.
Dan Olsen opfordrer transportministeren til at se nærmere på den dokumentation, som DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND har bragt.
- Han må prøve at kigge bedre på statistikkerne, for de viser altså noget andet, siger han bl.a. med henvisning til dækningen her i magasinet (se boks).
Han ærgrer sig dog over, at det såkaldte restancekrav afskaffes. Kravet bevirker, at man ikke kan få en godskørselstilladelse, hvis man har gæld på 50.000 til offentlige myndigheder.
- Kravet har været med til at modvirke konkursrytteri. Selvfølgelig skal man ikke kunne have gæld til det offentlige, gå ned med en virksomhed og så bare have lov at prøve igen, siger han.
Han opfordrer til at få skabt ensartede regler på hele godskørselsområdet, fremfor som nu med 11 kilo-reglen for varebiler og køretøjer under 2.500 kg, der er undtaget godskørselsreglerne.
- Vi har i forvejen EU-regler, der gælder for køretøjer over 3.500 kilo. Hvorfor skal de ikke gælde for dem under 3.500 kilo? Det ville jo være nemmere at implementere, særligt for de af os, der har begge typer køretøjer, fordi vi skal køre efter begge regelsæt.
Varebilsreglernes effekt
DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND har tidligere afdækket, at indførelsen af varebilsreglerne i 2019 medførte en tredobling i antallet af sigtelser for overtrædelse af godskørselsloven. Ligeledes har Færdselsstyrelsen inddraget tilladelser i 45 procent af tilfældene på baggrund af tilsyn, med henvisning til konkursbehandling, gæld til det offentlige og manglende økonomiske grundlag i virksomheden.
Færdselsstyrelsen har givet afslag på ansøgning om tilladelse i 20 procent af sagerne bl.a. med henvisning til restancekravet og manglende egenkapital.