Del

Test afslører ringe sikkerhed i varebiler

Stor Euro NCAP-test af varebiler afslører bekymrende ringe sikkerhed. Fem af bilerne klarer sig så dårligt, at Euro NCAP ikke kan anbefale dem.

Mens sikkerheden i personbiler over de seneste år er blevet markant forbedret, er udviklingen stort set styret uden om varebiler. Det viser en ny test fra Euro NCAP, der har testet 19 af de bedst sælgende varebiler på de europæiske veje. De 19 varebiler udgjorde i 2019 over 95 procent af alle solgte nye varebiler.

Testen afslører ikke bare et stort gab mellem person- og varebiler, når det kommer til de nye vigtige sikkerheds- og assistentsystemer. De fleste af varebilerne mangler også helt basalt sikkerhedsudstyr som airbags og selehuskere. Af testens 19 varebiler havde kun de seks airbags i passagersiden som standard, mens ingen af bilerne havde gardin-airbags.

Euro NCAP har udarbejdet en firetrins-skala (platin, guld, sølv og bronze) alt efter, hvor godt bilerne klarede sig. Ingen klarede sig til platin, og fem af bilerne klarede sig samlet så ringe, at Euro NCAP slet ikke vil anbefale dem.

SKV: Spar ikke på sikkerheden
Thomas Jensen, formand for Specialforeningen for Kurér- & Varebilstransportører (SKV) advarer mod, at varebilsvognmænd sparer på sikkerheden.

- Sikkerhed er absolut ikke det sted, man skal spare, når man køber nye biler. Kan den sædvanlige leverandør ikke levere, må man finde en anden. Tjek bilerne og lad være med at spare på sikkerhedsudstyret, også selv om det koster lidt mere, siger han, der selv køber sikkerhedspakkerne med, når han investerer i nye varebiler.

- Jeg har adaptiv fartpilot og airbags osv. i mine biler. Det er da forkasteligt branchemæssigt, at bilerne ikke er bedre udstyret som standard. Desværre er mange nok hurtige til at spare på ekstraudstyret, når de køber nye biler. Og jeg kan godt forstå det, for vi er en presset branche, siger SKV-formanden.

Bør forbedre sikkerheden
FDM’s repræsentant i Euro NCAP, Søren W. Rasmussen, finder det nedslående, at NCAP- testen afslører så ringe en sikkerhed for både fører, passager og medtrafikanter.

- Netop fordi varebiler fylder meget i bybilledet, er det ikke godt nok, at mange af dem enten ikke har en nødbremse eller kun har middelgode udgaver, der ikke kan se bløde trafikanter. Det bør bilproducenterne snarest få rettet op på, ligesom EU-kravene bør skærpes, som de er blevet for personbiler, siger han.

Det er ikke kun varebilernes dårlige eller manglende assistentsystemer, der vækker bekymring. Det samme gør bilernes generelt dårlige kollisionssikkerhed. Modsat personbiler er varebiler nemlig ikke konstrueret til at kunne absorbere kræfterne ved en kollision. Og med en samlet vægt af bil og last på op til 3,5 tons giver det en forøget risiko for alvorlig personskade i tilfælde af et sammenstød – ikke mindst med en mindre personbil.

- Kollisionstesten mellem varebilerne viste, at bilerne rammer modkørende uforholdsmæssigt hårdt. Men også varebilernes egen kollisionssikkerhed er i flere tilfælde for ringe og udgør en risiko for både fører og passager. Blandt andet fordi noget så basalt som airbags mangler. Også på det område er det nødvendigt, at bilproducenterne begynder at prioritere sikkerheden anderledes højt. Det samme gælder virksomheder og leasingselskaber, som ikke bør acceptere eller tilbyde biler med så dårlig en sikkerhed. Som testen på kedelig vis illustrerer, er der behov for det, siger Søren W. Rasmussen.

 

TESTRESULTATERNE

Testens firetrins-skala: Platin (80 %), Guld (60 %), Sølv (40 %), Bronze (20 %).

Biler, der opnår et resultat under 20 %, kan ikke anbefales. De testede modeller er testet i en europæisk udgave. Visse modeller sælges i Danmark i udgaver, der muligvis ville have klaret sig bedre som følge af et højere niveau af sikkerhedsudstyr.

Platin

Guld

Sølv

Bronze

Kan ikke anbefales

Ingen

VW Transporter (65 %)

Ford Transit Custom (58 %)

Citroën Jumpy (37%)

Renault Master (16%)

 

Ford Transit (63 %)

Mercedes-Benz Sprinter (52 %)

Toyota Proace (35%)

Nissan NV400 (12%)

 

Mercedes-Benz Vito (61 %)

Peugeot Expert (44%)

Peugeot Boxer (33%)

Renault Trafic (11%)

 

 

VW Crafter (44%)

Citroën Jumper (32%)

Opel Movano (7%)

 

 

Opel Vivaro (42%)

Iveco Daily (30%)

Fiat Talento (5%)

 

 

 

Fiat Ducato (28%)

 

Læs historien i DANSKE VOGNMÆND

DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 3, marts 2021