Del

Tak for tidlig julegave!

Vi er glade for, at forslaget om at ændre varebilsreglerne faldt på gulvet, selv om det ikke skete uden et par gevaldige hår i suppen, skriver DTL’s direktør Erik Østergaard i lederen på det nye nummer af DANSKE VOGNMÆND.

2024 ender med en sejr til vognmændene.

Transportminister Thomas Danielsens pludselige ønske om at fjerne varebilstilladelser fra godskørselsloven blev nemlig taget af bordet sidst i november takket være et forbilledligt samarbejde mellem varebilsvognmændene i branchen, organisationer herunder ikke mindst DTL og politikere på Christiansborg. 

Ministeren fremlagde i september sit bud på, hvordan ministeriet kunne spille ind i regeringens overordnede plan om at spare 1.000 ansatte i staten væk. ”Tilfældigvis” faldt valget på de anslået tre-fire årsværk, som ministeriet har brugt på at administrere varebilsreglerne siden deres indførelse i 2019. Tilfældigvis, fordi reglerne aldrig har været partiet Venstres kop te, og her var en fin lejlighed til at komme dem til livs. 

Transportministeren fremlagde sit forslag uden først at høre branchen, og det medførte da også et ramaskrig fra alle bortset fra DAO (Dansk Avis Omdeling), der klappede i hænderne, fordi en hed drøm var på vej til at gå i opfyldelse. 

På forhånd var oddsene for, at det skulle lykkes at få transportministeren på bedre tanker ikke for gode. Husk på, at forslaget blev fremlagt i en flertalsregering og var pakket ind i en stor finanspolitisk spareøvelse. 

Men i DTL – Danske Vognmænd har vi sammen med Specialforeningen for Kurér & Varebilstransportører (SKV) og Dansk Møbeltransport Forening (DMF) ligget vandret, siden ministeren kom med sit forslag. Det samme har fagforbundet 3F og store varebilsvognmænd som Bring, GLS og Danske Fragtmænd. 

I dette blad har vi i løbet af efteråret dokumenteret, at der ikke var hold i ministerens argumenter for at afskaffe reglerne. Dokumentation, der viser, at reglerne virker efter hensigten: nemlig at gøre det sværere for useriøse aktører at etablere sig og udøve unfair konkurrence i forhold til de regelrette kolleger. 

Vores stemmer blev heldigvis hørt på Christiansborg, hvor SF fik fjernet forslaget som led i finanslovsforliget. Tak for det. I regeringens egne rækker synes der også at have været betydelig modstand, hvilket ikke kan undre, da Socialdemokratiet var bannerfører for varebilstilladelsernes indførsel i 2019. 

Så i DTL, SKV og DMF er vi først og fremmest glade for sagens udfald, selv om der fortsat er et par gevaldige hår i suppen, som vi nu må arbejde på at få fjernet. 

For det første lykkedes det ministeren at fastholde forslaget om at fjerne grænsen for, hvor meget man må skylde det offentlige for at kunne virke som varebilvognmand. Det er ærgerligt og åbner desværre en lem for nogle useriøse aktører til vognmandsbranchen. 

For det andet findes 11 kilo-reglen stadig. Den er et smuthul, der gør det muligt at omgås varebilsreglerne ved at dele godset op i dele, der hver vejer under 11 kilo. Reglen er umulig at administrere, siger politiet, som står med opgaven ude på vejene. Her kunne helt sikkert frigives administrative ressourcer til andet arbejde, hvis den blev fjernet. 

Og da ministeren efter eget udsagn er voldsomt optaget af at fjerne regler på sit ressortområde, kunne han passende sætte ind her og fjerne 11 kilo-reglen. Det ville også i højere grad understøtte ministerens troværdighed, når han forsikrer, at han lytter til branchen. Her taler vi selvfølgelig om den seriøse del af branchen, der er optaget af ordentlige vilkår. 

Summa summarum: I en tid, hvor meget regulering udfordrer vognmændene - tænk bare på vejafgiften - er det en lettelse, når tingene indimellem går vores vej. At det nytter at kæmpe imod, selv om oddsene er dårlige. 

Tak for 2024. Glædelig jul og godt nytår! 

Læs lederen i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 9, 2024