Del

Robust planlægning efterlyses

Vi skal til at genopfinde nogle helt nye energiformer og en helt ny energiforsyning og ikke mindst infrastruktur. Men det kommer bare til at tage tid, og det kommer til at kræve enorme investeringer, skriver DTL’s direktør Erik Østergaard i lederen af det nye nummer af DANSKE VOGNMÆND.

Nu begynder realiteterne i den grønne omstilling at melde sig. 

Den seneste måned er det væltet ud med dårlige nyheder om takten i den grønne omstilling. Ørsted har skrinlagt et e-metanolprojekt hvor bl.a. A.P. Møller - Maersk og DFDS var aftagere. Tidligere er ligeledes Flagship One-projektet og Energy Hub Holstebro indstillet. 

14 ud af 17 af fabrikkerne fra regeringens strategi for PtX er enten forsinkede, tvivlsomme eller helt droppet, viser en opgørelse fra Ingeniøren. Og det er ikke bare i Danmark, det halter. Også på europæisk plan hænger produktionen af grøn brint i bremsen. 

Den manglende hastighed i den grønne omstilling betyder også, at grønne investeringer bliver mindre attraktive, hvilket afspejler sig i aktiekurserne. 

Joachim Sperling fra tænketanken Axcelfuture udtaler direkte, at det er "virkelig dårligt politisk håndværk, når man rammer så langt fra skiven". 

Siden forbrændingsmotoren blev opfundet for cirka 150 år, har vi oplevet en enorm industrialisering. Al vores fokus er gået på at få udvundet olie og få det raffineret og distribueret. Det har resulteret i et velfungerende system, der gør, at man kan køre ned på hjørnet i hvilken som helst by og hælde benzin eller diesel på sin bil. Man kan anløbe en hvilken som helst havn og få bunkers til skibet. Og et fly kan tankes i enhver lufthavn. 

Desværre har olien eller rettere CO2-udledningen fra forbrændingen af den også hovedansvaret for de klimaforandringer, vi oplever i disse år. 

Vi skal derfor til at genopfinde nogle helt nye energiformer og en helt ny energiforsyning og ikke mindst infrastruktur. Men det kommer bare til at tage tid, og det kommer til at kræve enorme investeringer. Og vi er kun i en meget tidlig fase. 

Tildelingen af de 75 millioner kroner i tilskud fra den grønne pulje til vognmandsvirksomheders indkøb af elektriske lastbiler og ladeinstallationer i oktober måned ændrer ikke ved det faktum, at indsatsen indtil nu har været for uambitiøs og ikke mindst for lille. 

De 75 millioner dækker tilskud til indkøb af sølle 124 lastbiler. Det skal ses i forhold til Danmarks samlede bestand på godt knap 44.000 lastbiler over 3.500 kg. Man skal ikke være matematiker for at regne ud, at den støtte forslår som en skrædder et vist sted, og den kan vel bedst betegnes som symbolpolitik. 

Transportsektoren er den sværeste og dyreste at omstille. Det er på tide, at EU og regeringen forholder sig til realiteterne og får lavet noget robust planlægning og incitamenter, der kan få den grønne omstilling i mål. 

 

Læs lederen i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 8, 2024